UFC

Shevchenko tvrdi da ju Nunes kopira, Amanda uzvratila: ‘Izgubila si od Taile Santos‘

Amanda Nunes i Vale Shevchenko

 Christian Petersen/Getty images/Profimedia
Dvije najveće borkinje u povijesti MMA-a mogle bi se po treći puta naći u kavezu

Nakon što je krajem prošle godine pomalo narušila svoj status ‘‘najveće ikad‘‘, Amanda Nunes sa stilom se vratila i ušutkala je kritičare proteklog vikenda na UFC 277 eventu. Apsolutno je dominirala od početka do kraja borbe protiv Julianne Pene koja joj je krajem prošle godine preotela titulu u bantam kategoriji.

Jednoglasnom odlukom sudaca pobijedila je Penu i kod mnogih je vratila reputaciju najveće borkinje u povijesti. Najveća konkurencija u toj priči svakako joj je Valentina Shevchenko. Prvakinja UFC-ove muha kategorije ima 23 pobjede u 26 profesionalnih nastupa, a čak sedam puta uspješno je branila svoju titulu prvakinje.

Prvi poraz u karijeri Shevchenko je upisala još 2010. godine protiv Liz Carmouche. Taj poraz osvetila je 2019. godine, pobjedivši Carmouche jednoglasnom odlukom sudaca. Preostala dva poraza Valentina je upisala upravo protiv Amande Nunes. Brazilka je 2016. godine slavila jednoglasnom odlukom sudaca, ali revanš u devetom mjesecu 2017. godine bio je puno tijesniji.

Nunes je tada pobijedila podijeljenom odlukom sudaca, ali taj meč izazvao je podijeljena mišljenja. Puno je onih koji smatraju da je Shevchenko zaslužila pobjedu. Zaslužila ili ne, pobjeda je pripala Amandi, no argument u korist Valentine jeste razlika u fizičkoj veličini ove dvije borkinje. Shevchenko i Nunes borile su se u bantam kategoriji, a Valentina za tu kategoriju nije morala niti skidati kilograme.

Nunes s druge strane drži titulu i u onoj višoj, perolakoj kategoriji, a Shevchenko se lakoćom spustila u nižu kategoriju. Osam centimetara razlike je u visini u korist Nunes, a Brazilka ima i šest centimetara dulji ‘‘reach‘‘. Sve to nameće pitanje oko toga koja borkinja je zapravo vještija.

Amanda se poprilično namučila da pobijedi osjetno manju Valentinu, a lako je moguće da uskoro svjedočimo njihovom trećem meču. Obje borkinje dominantne su u svojim kategorijama i ponestaje im adekvatnih izazivačica. Interes za trilogijom Shevchenko je i ranije pokazivala, ali ipak je bila fokusirana na svoju kategoriju. Međutim, Valentina je pomalo ‘‘uzburkala vode‘‘ prokomentiravši jučerašnji meč koji su odradile Pena i Nunes.

‘‘Čini se da je Amanda odlučila u potpunosti kopirati moj stil u stojci. Odlična borba od strane obje djevojke!‘‘, napisala je Valentina na svom Twitter profilu.

Prvakinja bantam i perolake kategorije nije najbolje prihvatila komentar koji je uputila prvakinja muha kategorije, a na konferenciji za medije dobila je priliku odgovoriti Valentini.

‘‘To je smiješno. Ona je morala nešto reći da sebe istakne, zato jer je izgubila svoj prošli meč. Uistinu mislim da bi borba drukčije završila da nije bilo onog sudara glavama između nje i Taile Santos.‘‘

Shevchenko se uistinu namučila u šestom mjesecu ove godine. Podijeljenom sudačkom odlukom pobijedila je Tailu Santos koja je djelovala jako dobro u toj borbi. Tijekom četvrte runde, borkinje su se sudarile glavama, a deblji kraj izvukla je Santos kojoj je pukla orbitalna kost. Shevchenko je nakon toga preuzela inicijativu i uspjela je odvesti meč u svoju korist.

Nunes ipak ne bi trebala pretjerano kritizirati tijesnu pobjedu Shevchenko, jer jednako tijesna i kontroverzna bila je i njena druga pobjeda protiv Valentine. Najbolje bi bilo da svaku dilemu razriješe trećom borbom, a onda ćemo saznati koja od njih je uistinu najveća u povijesti ovog sporta.

Linker
20. travanj 2024 17:03