UFC

Sonnen o meču Volkanovskog i Makhacheva: ‘Zašto bi pobjeda Volkanovskog bila šokantna?‘

Alexander Volkanovski

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
Umirovljeni Chael vjeruje da prvak perolake kategorije ima jako dobre izglede za pobjedu

Jedan od najiščekivanijih mečeva koji nas čeka u prvom kvartalu 2023. godine svakako je onaj između Islama Makhacheva i Alexandera Volkanovskog.

Radi se o obračunu za pojas u lakoj kategoriji. Makhachevu će to biti prvi pokušaj obrane titule koju je osvojio u desetom mjesecu netom završene godine, dok će se Volkanovski okušati protiv prvaka više kategorije, nakon što je perolaku kategoriju na neki način i ‘‘počistio‘‘.

Iako je Volkanovski prvorangirani borac na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici, kladionice mu pridaju jako male šanse protiv Makhacheva. Naime, koeficijent na pobjedu Makhacheva iznosi oko 1,30, dok je pobjeda Volkanovskog na koeficijentu u iznosu od 3,60 pa naviše.

Razlozi za takav koeficijent ne leže samo u činjenici da je Makhachev fantastičan borac i trenutno djeluje nepobjedivo, nego i u osjetno razlici u fizičkoj veličini koja će ići u korist Dagestanca. Pobjeda Volkanovskog bila bi okarakterizirana kao veliko iznenađenje, ali ukoliko pitate Chaela Sonnena, on smatra da se neće raditi o iznenađenju.

‘‘Ne, naravno da to neće biti veliko iznenađenje. Volkanovski je prvorangirani borac u ‘P4P‘ poretku, a Islam je na drugom mjestu. Morate se osloniti na tu ljestvicu, jer to je jedina ljestvica na kojoj su obojica istovremeno. Volkanovski nikad nije izgubio u UFC-u i bolje je rangiran. Zašto bi njegova pobjeda bila šokantna vijest? Ako Volkanovski izgubi, to će biti nešto što se nikad nije dogodilo u UFC-u.‘‘, pojasnio je Sonnen na svom YouTube kanalu.

‘‘Pound-for-pound‘‘ ljestvica inače je poredak najboljih boraca na rosteru, neovisno o težinskoj kategoriji. Volkanovski je trenutno po toj ljestvici najbolji UFC-ov borac, a Islam je odmah iza njega. Sonnen se očito poziva na tu ljestvicu, kao i na činjenicu da Volkanovski ima 12 UFC pobjeda u jednako toliko nastupa.

Kad se sve to uzme u obzir, mora se priznati da je Sonnen u pravu i da pobjeda Volkanovskog ne može biti okarakterizirana kao nekakvo ‘‘veliko iznenađenje‘‘.

Linker
26. travanj 2024 18:32