UFC

Spektakularna borba Hollowaya i Rodrigueza otišla na stranu bivšeg prvaka

Max Holloway i Yair Rodriguez

 screenshot (UFC)
Očekivala se odlična glavna borba UFC Fight Nighta 197, no očekivanja su čak nadmašena

Glavna borba UFC Fight Nighta 197 jedna je od onih nakon koje trebamo ustati i pokloniti se sudionicima te zahvaliti na iskustvu koje su nam pružili. Max Holloway i Yair Rodriguez u svojoj su međusobnoj borbi pružili sve ono najbolje što MMA kao sport može ponuditi, a neovisno o tome tko je odnio pobjedu, obojica su ovom borbom puno dobili. Prije svega poštovanja, ali i svega ostalog što ide uz to.

Iako je Holloway bio podosta veliki favorit pred početak borbe, dijelom i zbog toga što Yaira dvije godine nije bilo u Octagonu, vrlo brzo se moglo zaključiti kako to Meksikancu neće predstavljati neki veliki problem. Zapravo, on je bolje otvorio borbu, posebno na račun low kickova kojima je Maxovu inicijativu odmah usporio. Tim usporavanjem postavio je borbi uvjete koji mu odgovaraju te je u otvorenim razmjenama pružio više i tako borbu otvorio osvajanjem prve runde. Bilo je jasno da ćemo vidjeti puno toga.

U drugoj rundi Max se počinje bolje kretati, što automatski rezultira i boljim pogocima. Polako je preuzimao kontrolu, iako su razmjene i dalje bile česte te onakve u kojima obojica imaju što ponuditi. Holloway ovog puta više i nakon znaka za kraj druge runde bilo je jasno da je sve na početku, 1:1.

Treća runda bila je najbolja za bivšeg prvaka. Podigao je ritam i bacio Yaira u probleme, posebno nakon odvođenja borbe do ruba borilišta, a onda i bacanja na pod. Rodriguez se tu nije najbolje snašao te je na podu prepustio leđa i pokrio glavu rukama. Uslijedila je kanonada udaraca, a čak se u jednom trenutku činilo da se Yair predao. Ipak, počeo se vraćati iz donje pozicije, što je bio dovoljan znak kako je i dalje u borbi. Dominirao je Holloway do otprilike dvije minute prije kraja, kad se borci ustaju na noge, a onda slijedi jedan munjeviti napad Meksikanca u kojem je Holloway ozbiljno pogođen. Tim napadom izbio mu je Yair do tada podosta sigurnu 10:8 rundu. No, prednost za borca s Havaja sad je već bila sigurna.

Četvrtu je rundu bilo najlakše bodovati, budući da je Holloway sad već preuzeo kontrolu nad umornijim protivnikom. Pokušao je i buldog gušenje koje mu nije upalilo, nakon čega je odveo borbu na pod. U drugoj polovici runde ponovno su na nogama, no Max puno sigurniji te uz malo sporiji tempo privodi rundu kraju. U posljednju rundu ušlo se s Maxovom prednosti, što je on iskoristio da bi došao do rušenja. Ipak, sredinom runde Yair odgovara u parteru te se okreće i dolazi u gornju poziciju. Izvukao se Max iz toga i došao na noge, gdje se nastavlja akcija. Rodriguez je do kraja borbe dao sve od sebe te je čak po mišljenju nekih sudaca uzeo posljednju dionicu. Ipak, nije mu bilo dovoljno.

Sudačke kartice glasile su 49-46 te dva puta 48-47 u korist Hollowaya. Apsolutno čisto i zasluženo, no isto tako apsolutno svaku pohvalu zaslužuje njegov protivnik. Ispod odlomka možete vidjeti završnu UFC-ovu statistiku s kraja borbe.

image
screenshot (UFC)

U sunaslovnoj borbi priredbe vidjeli smo puno manje akcije, budući da je Marcos Rogerio de Lima svoj teškaški okršaj s Benom Rothwellom završio već u prvoj minuti. Pogodio je "Big Bena" snažnim udarcem, nakon kojeg se 40-godišnja MMA ikona nije uspjela vratiti u borbu na pravi način. Serija udaraca nakon toga cijeli je posao završila.

Još tri borbe dogodile su se na glavnom dijelu ove priredbe. Felicia Spencer dominirala je kroz borbu protiv Leah Letson, koju je u posljednjoj rundi uspjela i završiti, dok je Khaos Williams ovog puta eksplodirao u trećoj rundi, kad je pronašao udarac kojim je snažno pogodio Miguela Baezu, dovoljno jak da ovog pošalje na spavanje, a njemu donese pobjedu u ovoj borbi. Program je otvoren slavljem sjajnog 23-godišnjeg Songa Yadonga nad Juliom Arce.

Na uvodnom programu pobjede su upisali Joel Alvarez, Andrea Lee, Sean Woodley, Cortney Casey, Rafael Alves i Da Un Jung.

Osim spektakularne glavne borbe, kojoj tu činjenicu nitko neće zamjeriti, tek jedna borba na cijelom ovom programu otišla je do sudačke odluke.

UFC Fight Night 197- Rezultati

Max Holloway def. air Rodríguez - jednoglasna sudačka odluka
Marcos Rogério de Lima def. Ben Rothwell - TKO (R1 0:32)
Felicia Spencer def. Leah Letson - TKO (R3 4:25)
Khaos Williams def. Miguel Baeza - TKO (R3 1:02
Song Yadong def. Julio Arce - TKO (R2 1:35)

Joel Álvarez def. Thiago Moisés - TKO (R1 3:01)
Andrea Lee def. Cynthia Calvillo - TKO (R2 5:00)
Sean Woodson def. Collin Anglin - TKO (R1 4:30)
Cortney Casey def. Liana Jojua - jednoglasna sudačka odluka
Rafael Alves def. Marc Diakiese - SUB (R1 1:48)
Da Un Jung def. Kennedy Nzechukwu - KO (R1 3:04)

Linker
23. travanj 2024 23:39