UFC

Što je sljedeće za Volkanovskog? Izazivača mu ponestaje, je li vrijeme za revanš s Makhachevim?

Alexander Volkanovski

 Steve Marcus/Getty images/Profimedia
Prvak UFC-ove perolake kategorije zapravo ima samo dvije logične opcije za sljedeći nastup

Alexander Volkanovski nezaustavljiv je stroj unutar UFC-ove perolake kategorije. 11 pobjeda u 11 mečeva unutar te kategorije upisao je Volkanovski pod okriljem UFC-a, a danas je lakoćom porazio i Yaira Rodrigueza. Pogledom na ljestvicu izazivača, uistinu je teško pronaći ime koje bi u ovom trenutku moglo konkurirati prvaku UFC-ove perolake kategorije. No, što je onda sljedeće za ovog maestralnog borca?

Novi pokušaj u lakoj kategoriji djeluje kao trenutno najizglednija opcija, ali nameće se jedan problem

Vjerojatno najizglednija opcija jest novi izlet u laku kategoriju. Alexander Volkanovski u drugom mjesecu ove godine odvažio se na prelazak u višu kategoriju i odmah je dobio priliku napasti pojas. Islam Makhachev bio je veliki favorit uoči njihovog međusobnog obračuna, prvenstveno zbog razlike u fizičkoj veličini. Volkanovski je čak i u perolakoj kategoriji jedan od najnižih boraca, a Makhachev je fizički jedan od najmoćnijih boraca lake kategorije.

Unatoč nevjerojatnoj kvaliteti Alexandera Volkanovskog, mnoštvo je onih koji su prognozirali rutinsku pobjedu Makhacheva. Ispostavilo se kako su takve analize bile pogrešne, jer Volkanovski je pružio odličan otporu prvaku lake kategorije. Pet sjajnih rundi gledali smo u sklopu UFC 284 eventa održanog u Perthu, a na koncu je ipak zasluženo slavio Makhachev. Jednoglasnom odlukom sudaca do pobjede je došao Dagestanac, ali završnica meča ponudila je vrlo interesantne trenutke.

Volkanovski je u petoj rundi uspio uzdrmati Makhacheva i udarcem ga je poslao na tlo. Zauzeo je Volkanovski gornju poziciju u parteru, neumorno je nizao udarce, a Islam Makhachev bio je vidno iscrpljen. Nažalost po Volkanovskog, nije bilo dovoljno vremena da eventualno dođe do prekida i morao je priznati Makhachevu da je bio bolji u tom meču.

Međutim, već tada bilo je jasno kako ćemo ovu dvojicu ponovno gledati u kavezu. Volkanovski nije htio odmah inzistirati na revanšu jer bi time dobrano zakočio zbivanja u perolakoj kategoriji. Vratio se Volk u svoju matičnu kategoriju i pojas je branio protiv Yaira Rodrigueza. Kao što smo već naveli, Rodrigueza je rutinski porazio nokautom u trećoj rundi, a novi napad na titulu u lakoj kategoriji sada ponovno ima smisla.

Prije svega, Volkanovski je trenutno u situaciji gdje nema adekvatnog sljedećeg izazivača unutar perolake kategorije. Max Holloway od utorka će vjerojatno preskočiti Rodrigueza i ponovno će držati prvo mjesto u poretku izazivača. Volkanovski je Hollowayja triput porazio i novi meč trenutno nema smisla. Također, Max ima ugovoren meč protiv ‘‘Korejskog Zombija‘‘, a taj meč na rasporedu je 26. kolovoza (osmi mjesec).

Unutar top tri, osim Yaira i Maxa, još se nalazi Brian Ortega. Volkanovski je Ortegu porazio u devetom mjesecu 2021. godine, a Ortega je u svom posljednjem nastupu izgubio od Yaira Rodrigueza. Napad na titulu definitivno nije sljedeći korak za Briana Ortegu.

Jedan od problema na koji bi Volkanovski mogao naići u vezi novog napada na titulu u lakoj kategoriji zove se Charles Oliveira. Brazilac je u šestom mjesecu ove godine porazio Beneila Dariusha i tom pobjedom izborio je novi napad na titulu. ‘‘Do Bronx‘‘ u ovom trenutku ponajveća je UFC-ova zvijezda i organizacija ga sigurno želi u meču za titulu. Jedino je pitanje kada će Oliveira biti spreman i tko će prvi doći na red.

Aaron Bronsteter jučer je otkrio kako je razgovarao s Oliveirom, a Brazilac mu je rekao da neće biti spreman boriti se protiv Islama Makhacheva u desetom mjesecu u Abu Dhabiju. Već dulje vrijeme špekulira se kako će upravo Makhachev predvoditi UFC 294 event koji će se održati 22. listopada (deseti mjesec) u Abu Dhabiju, što je i logičan potez s obzirom na fan bazu koju Islam ima na tom teritoriju. Tu se otvara prilika da Volkanovski uskoči. Makhachev je u drugom mjesecu otišao u Australiju i borio se na njegovom terenu, a sada je red da Volkanovski dođe na Islamov ‘‘domaći teren‘‘.

Naravno, postoji opcija da UFC ipak odluči čekati Charlesa Oliveiru. ‘‘Do Bronx‘‘ je u razgovoru s Bronsteterom istaknuo da će biti spreman boriti se u 11. ili 12. mjesecu. Ukoliko UFC odluči čekati Oliveiru, tada bi ostali bez nastupa Islama Makhacheva na eventu u Abu Dhabiju. Razlog više zbog kojeg bi UFC mogao čekati Oliveiru jest ozljeda Volkanovskog. Prvak perolake kategorije otkrio je kako ga čeka manja operacija ruke, ali priželjkuje povratak do kraja ove godine. Ne bude li spreman za Abu Dhabi, UFC će vjerojatno odabrati Oliveiru.

Ipak postoji jedan legitiman izazivač unutar perolake kategorije

Tu dolazimo do druge potencijalne opcije za Alexandera Volkanovskog. Naime, unutar perolake kategorije postoji ipak jedno ime koje donekle ima smisla kad je u pitanju sljedeći izazivač.

Radi se naravno o Iliji Topuriji (14-0, 6-0 UFC). Španjolsko-gruzijski borac trenutno je peti u poretku izazivača unutar perolake kategorije, a protekli mjesec oduševio je pobjedom protiv Josha Emmetta. Topuria je deklasirao iskusnog Emmetta u meču na pet rundi i odmah je počeo zazivati napad na titulu.

‘‘Znam da on traži revanš protiv Islama. On želi ponovno otići u laku kategoriju jer bježi od pravog izazova. On zna gdje je prava opasnost, a to sam ja u perolakoj. Traži lakši put. Zato želi ići u laku kategoriju‘‘, rekao je Topuria u jučerašnjem razgovoru za MMA Junkie.

‘‘Bez ikakve sumnje mislim da je to lakša borba za njega. S njim je već bio u kavezu i nije mu uspio napraviti ništa. Otišli su do odluke sudaca kao u normalnoj borbi. Sada se tamo želi vratiti, naravno. Naša borba bi bila ogromna. Bila bi ogromna. Vidjet ćemo kako će UFC promovirati tu borbu, ali mogla bi biti velika‘‘, dodao je ovaj samouvjereni izazivač.

Nije nemoguće da UFC odluči čekati Oliveiru do 11. ili 12. mjeseca, a Volkanovskog upare s Topurijom. U slučaju da Volkanovski porazi i Topuriju, napad na titulu u lakoj kategoriji uslijedio bi tijekom sljedeće kalendarske godine. Također, meč između Topurie i Volkanovskog djeluje jako zanimljivo na papiru, a ‘‘glasni‘‘ Topuria sigurno bi napravio dobar ‘‘hype‘‘ za mikrofonom.

Alexander Volkanovski u razgovoru neposredno nakon pobjede nad Yairom istaknuo je kako želi napad na titulu u lakoj kategoriji, ali s obzirom na sve ono što je dosad prezentirao, zapravo mu je apsolutno svejedno. Sjajni Australac makedonskih korijena želi se boriti što češće, a čeka li ga Ilia Topuria ili Islam Makhachev, vjerojatno mu je svejedno.

Nas ipak zanima i mišljenje vas, naših čitatelja. Što, odnosno tko je najbolja opcija za sljedeći nastup Alexandera Volkanovskog. Želite li ga gledati u novom meču protiv Makhacheva ili biste Volkanovskog ipak radije gledali unutar kategorije kojoj i pripada. Svoj odabir možete iskazati putem komentara na našoj Facebook stranici.

Linker
30. travanj 2024 08:58