UFC

Sudac koji je bodovao Paddyjev posljednji meč javno se oglasio: ‘Sudac ima 15 sekundi za odluku‘

Paddy Pimblett i Jared Gordon

 Sports Press Photo/ddp USA/Profimedia
Douglas Crosby pokušao je pronaći opravdanja za neke od svojih recentnih pogrešaka

Na velikom udaru našao se sudac Douglas Crosby kroz protekla dva vikenda. Crosby se na udaru javnosti prvo našao 9. prosinca (12. mjesec) nakon Bellator 289 eventa. Američki MMA sudac bio je jedan od trojice sudaca angažiranih za bodovanje meča između Raufeona Stotsa i Dannyja Sabatella, a Stots je slavio podijeljenom sudačkom odlukom.

Ne bi tu nešto naročito sporno bilo da sudačke kartice ne izgledaju onako kako izgledaju. Bryan Miner i Eric Colon bodovali su meč 48-47 u korist Stotsa, a obojica su Stotsu dodijelili drugu, treću i pet rundu, dok su Sabatella vidjeli kao boljeg u prvoj i četvrtoj rundi. Douglas Crosby kao da je gledao posve drugi meč i svih pet rundi bodovao je u korist poraženog Sabatella.

Kao da to nije bilo dovoljno, pa se Crosby dan kasnije našao u središtu još jedne kontroverzne odluke. Douglas je bio jedan od sudaca u meču između Paddyja Pimbletta i Jareda Gordona na UFC 282 eventu, a borbu je bodovao 29-28 u korist Pimbletta. Gotovo nitko se ne slaže s tom odlukom, ali olakotna okolnost za Crosbyja jest činjenica da su Cris Lee i Ron McCarthy meč bodovali istim rezultatom. Nakon dva tjedna šutnje, Crosby je progovorio u ‘‘You‘re Welcome‘‘ podcastu Chaela Sonnena.

‘‘Postoji sistem i protokoli vezani za suce i komentiranje borbi koje su sudili, a ja to moram poštovat. Postoji i procedura za svakog borca koji je zainteresiran za objašnjenje zašto je njihova borba bodovana tako kako je bodovana. Ta se informacija temelji na osvrtu sudaca koji se služe kriterijima za bodovanje mečeva i svaki borac može zatražiti očitovanje od strane nadležnih administratora. Što se mene i mojih komentara određenih mečeva tiče, moram se držati diskretnosti. Nije mi u cilju izbjeći odgovore na teška pitanja oko bodovanja mečeva, ali postoji procedura i ja ju moram poštovati.‘‘, započeo je Crosby, a zatim je pojasnio težinu posla koji suci obavljaju tijekom borbe.

‘‘Morate pripisati brojčanu vrijednost onome što ste upravo pogledali, a u prosjeku imate 15 sekundi da predate vašu odluku o bodovima. Ako vam pet sekundi otiđe na pisanje rezultata, to vas ostavlja na deset sekundi da donesete odluku o tome tko je dobio rundu, a tko je izgubio rundu, u jednom od najsofisticirianijih i najdinamčnijih sportova na svijetu. To je ono što sudac radi. Činim sve što mogu da iskoristim znanje i uvid koji mogu dobiti od boraca, prvenstveno od njih.‘‘, rekao je Crosby.

Crosbyju je očito žao što su njegove odluke potegle toliko kontroverze, ali pokušao je barem donekle prikazati koliko je zahtjevan sudački posao. Dodaju li se tu informacije koje ste mogli saznati i u nekim intervjuima naših domaćih sudaca, kao što su mjesto sjedenja, kut iz kojeg suci gledaju meč itd., jasno je da se ne radi o lakom poslu. Ipak, Crosby se ne može samo vaditi na otegotne okolnosti, jer odstupanje kakvo je napravio u meču Stotsa i Sabatella jednostavno je neobjašnjivo.

Linker
24. travanj 2024 13:36