UFC

Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Costa i Vettori traže ostanak pri vrhu kategorije

Paulo Costa vs. Marvin Vettori
 Ufc
Ponajbolji borci srednje kategorije predvodit će zanimljivu UFC-ovu priredbu narednog vikenda

Puno je bilo kritika na nekoliko posljednjih UFC priredbi koje smo imali prilike gledati. Borkinje poput Aspen Ladd i Norme Durmont predvodile su priredbe, a velikih i zvučnih imena često je izostajalo. UFC s narednim eventom lagano hvata zalet ka odličnim priredbama koje nas čekaju. Paulo Costa i Marvin Vettori svakako su odlično zagrijavanje za borbe koje ćemo gledati idućih tjedana, no i ostatak programa nije uopće loš.

Žrtve Israela Adesanyje traže povratak pobjedama

Paulo Costa i Marvin Vettori imaju zajedničku stvar u tome da su obojica posljednje mečeve izgubili od trenutnog prvaka srednje kategorije, Israela Adesanyje. Međutim, Brazilac i Talijan i dalje su pri samom vrhu kategorije i definitivno se radi o ponajboljim borcima kada je u pitanju UFC-ova srednja kategorija.

Marvin Vettori (17-5-1, 7-3-1 UFC) izuzetno je nezgodan i čvrst borac. 28-godišnji Talijan pod okriljem UFC-a nastupa od 2016. godine, te je u 11 nastupa doživio samo tri poraza. Jedan je došao već u drugom nastupu kada ga je savladao Antonio Carlos Jr., dok je preostala doživio protiv Israela Adesanyje. Moglo bi se reći kako je Vettori bio blizu da zaustavi Adesanyju već u drugoj Israelovoj borbi u UFC-u, no Nigerijac je na koncu slavio podijeljenom sudačkom odlukom.

Ušao je Vettori nakon toga u pobjednički niz te je savladao idućih pet protivnika. Sve to pružilo mu je još jednu priliku protiv Israela Adesanyje, no drugi puta izgubio je uvjerljivo, jednoglasnom odlukom. Talijan je fizički vrlo moćan borac, a njegovo hrvanje i kontrola u parteru često ga dovode do pobjede. Tako je Vettori rušio Kevina Hollanda čak 11 puta, dok je četiri puta uspio rušiti Israela Adesanyju. Ima Vettori ponešto za reći i u stojci. Međutim, njegova obrana mogla bi biti bolja, no borac nadimka ''The Italian Dream'' izuzetno je čvrst i njegova brada zasad ga odlično služi. Nikada u profesionalnoj karijeri Marvin Vettori nije završen, no sada ga čeka protivnik koji je izuzetno opasan udarač.

Paulo Costa (13-1-0, 5-1 UFC) borac je koji je od dolaska u UFC 2017. godine, pažnju privukao svojom impozantnom građom. Brazilac nadimka ''Borrachinha'' ne samo da djeluje zastrašujuće, nego uistinu i jeste. Čak 11 puta slavio je nokautom, a jedino je u borbi protiv Yoela Romera doživio sudačku odluku. ''Borrachinha'' je u rujnu 2020. dobio priliku boriti se protiv Israela Adesanyje za pojas prvaka srednje kategorije.

image
Paulo Costa vs. Marvin Vettori
Ufc

Puno je ''zle krvi'' bilo između Adesanyje i Coste, a mnogi su smatrali kako je Costa fizički ipak premoćan za trenutnog prvaka. Međutim, Nigerijac je školovao Costu te je slavio tehničkim nokautom u drugoj rundi. Costa je pokušavao pronaći razne izlike poput one da noć prije nije mogao zaspati pa je popio bocu vina. Međutim, Adesanyja je ukazao na određene nedostatke u Costinim vještinama. Brazilac je jako loše branio low kickove, a njegova kondicija, kao i vještine u parteru također nisu bile na razini prvaka. Paulo Costa nije nastupao sve od tog poraza i sigurno je radio na ispravljanju određenih nedostataka.

Marvin Vettori borac je koji voli vršiti pritisak i definitivno posjeduje alate za pobijediti Costu. Iako je Talijan izjavio kako se nada nokautirati Costu, za pretpostaviti je kako će Vettori bazirati taktiku na hrvanju i parteru, a vidjet ćemo kakve će odgovore imati Brazilac. Oba borca fizički su jedni od najsnažnijih u kategoriji, a u prilog tome ide im činjenica kako nerijetko vraćaju čak 25 'pounda' (11.33 kg) nakon vaganja. Kao što je gore spomenuto, Vettori nikada nije nokautiran, no Costa definitivno posjeduje moć za biti prvi koji će to uspjeti. Naravno, ukoliko bude imao odgovor na Vettorijev presing i grappling.

Grant Dawson traži šestu UFC pobjedu u nizu i nastavak pohoda ka vrhu lake kategorije

U sunaslovnoj borbi večeri gledat ćemo obračun u lakoj kategoriji između Granta Dawsona (17-1-0, 5-0 UFC) i Ricka Glenna (22-6-0, 4-3 UFC). 27-godišnji Dawson jedno je od zanimljivih nerangiranih imena lake kategorije. Američki borac trenutno je neporažen unutar UFC-a, odnosno pobijedio je u svih pet nastupa. Čak 11 pobjeda u karijeri ostvario je submissionom, no u ožujku ove godine nokautirao je Leonarda Santosa. Trebao se Dawson boriti protiv Carlosa Diega Ferreire, no Brazilac je otkazao nastup zbog ozljede.

Rick Glenn s druge strane nije toliko zvučan protivnik kao prvotno planirani Ferreira, no treba mu odati počast za prihvaćanje borbe na ''short notice'' tri tjedna prije održavanja. 32-godišnjak nadimka ''Gladiator'' uglavnom miksa pobjede i poraze, no 13 puta u karijeri slavio je nokautom i ne treba ga podcijenjivati.

Preostali dio ''main carda'' nudi još četiri borbe. 43-godišnji Francisco Trinaldo i dalje je aktivan, a u subotu ga čeka meč protiv Dwighta Granta. 37-godišnji Grant u trenutno posljednjem nastupu slavio je protiv srpskog borca Stefana Sekulića poprilično kontroverznom podijeljenom sudačkom odlukom. Sada ga čeka prekaljeni veteran Trinaldo koji je nakon tri slavlja u nizu, doživio poraz u lipnju ove godine. Savladao ga je Muslim Salikhov jednoglasnom odlukom sudaca.

Alex Caceres i Seung Woo Choi obračunat će se u perolakoj kategoriji, dok će Jessica Rose-Clark tražiti drugu pobjedu zaredom u meču protiv Joselyne Edwards. Glavni dio programa otvorit će borba poluteške kategorije, a srpski navijači po dobrom ne pamte niti Nicka Negumereanua. Rumunj je u lipnju podijeljenom sudačkom odlukom slavio protiv Alekse Čamura, a sada ga čeka Ike Vilanueva kojeg je u lipnju nokautirao Marcin Prachnio.

Preliminarni dio priredbe sastoji se od ukupno sedam borbi. Vrijedi izdvojiti meč Masona Jonesa (10-1-0, 0-1 UFC, 1 NC) i Alana Patricka (15-3-0, 5-3 UFC, 1 NC). Mason Jones u UFC je pristigao kao Cage Warriors-ov prvak lake i velter kategorije. Međutim, 26-godišnji Velšanin u debiju je izgubio od Mikea Davisa. Drugi meč pod okriljem UFC-a, Jones je odradio upravo protiv Alana Patricka. Međutim, njihov dvoboj završio je tokom druge runde zbog Jonesovog uboda u protivnikovo oko. Patrick nije mogao nastaviti, meč je proglašen ''no contestom'' te je ponovno dogovoren. Inače, Patrick je u jednom trenutku imao 5-1 omjer unutar UFC-a, no prije spomenutog ''no contesta'' protiv Jonesa, izgubio je dva meča u nizu.

Gdje i kada se priredba održava?

UFC-ov Apex kompleks ponovno će biti mjesto održavanja. Event započinje u subotu, 23. listopada, a odlična vijest za MMA fanove s naših prostora jeste informacija kako priredba započinje u 19:00 sati. Glavni dio programa (main card) startat će u 22:00 sata.

Kompletan raspored borbi pročitajte pri dnu teksta.

UFC Fight Night 196 - raspored:

Glavni dio priredbe:

Paulo Costa vs. Marvin Vettori

Grant Dawson vs. Rick Glenn

Jessica-Rose Clark vs. Joselyne Edwards

Alex Caceres vs .Seung Woo Choi

Dwight Grant vs. Francisco Trinaldo

Nicolae Negumereanu vs.Ike Villanueva

Preliminarni dio priredbe:

Jun Yong Park vs. Gregory Rodrigues

Alan Patrick vs. Mason Jones

Tabatha Ricci vs. Maria de Oliveira Neta

Jamie Pickett vs. Laureano Staropoli

Khama Worthy vs. Jai Herbert

Jeff Molina vs. Daniel Lacerda

Lívia Renata Souza vs. Randa Markos

Linker
26. travanj 2024 10:59