UFC

Sve što trebate znati o idućoj UFC priredbi: Veliki spektakl s četvero prvaka i Rakićevom borbom karijere

UFC 259 poster
 Screenshot (UFC, Twitter)
Nadolazeći vikend sa sobom donosi priredbu koja se jednostavno ne smije propustiti!

Tri borbe za naslov, čak četvero prvaka i pregršt atraktivnih dvoboja među kojima se nalazi i borba karijere Aleksandra Rakića... Sve to čeka nas na UFC-u 259, odnosno u kavezu lasvegaškog APEX kompleksa.

Jan Blachowicz (27-8) vs. Israel Adesanya (20-0) - za titulu u poluteškoj

Pa krenimo s glavnom borbom večeri... U razdoblju od travnja 2015. do travnja 2017. godine, Jan Blachowicz imao je četiri poraza u pet nastupa i tada vjerojatno nitko osim njega i njegovog tima nije vjerovao da će u godinama koje dolaze postati UFC-ov prvak u poluteškoj kategoriji.

Čak osam pobjeda iz devet nadolazećih okršaja odnio je danas najbolji poljski borac, a onaj trijumf nad Dominickom Reyesom smjestio ga je na sami tron koji je Jon Jones nešto ranije odlučio samovoljno napustiti. Osvajanje pojasa Janu je odmah donijelo i njegov prvi 'super fight'. Naime, neporaženi prvak Israel Adesanya odlučio je nakon pobjede nad Paulom Costom naganjati i drugi UFC-ov pojas pa je tako privremeno napustio svoju srednju kategoriju i odlučio testirati već proslavljenu 'legendarnu poljsku snagu'.

Iako su neki očekivali da će 'The Last Stylebender' za ovaj susret nabiti nešto mišićne mase, nedavno je njegov trener Eugene Bareman izjavio da to neće biti slučaj jer smatraju da je Adesanya najopasniji ako se pojavi sa svojom prirodnom težinom. Uostalom, procijenili su da Poljaku ionako ne mogu parirati na tom polju, ali zato mogu biti brži, precizniji i nešto tehnički potkovaniji, barem u onom udaračkom segmentu.

"Očekujem svoje najbolje izdanje i pobjedu prekidom", nedavno je poručio 'Izzy', dok je prvak iz poluteške također najavio da u ovom meču o pobjedniku neće odlučivati sudačke kartice.

"Ne zamaram se time što govori i kako razmišlja, u Octagonu ćemo vidjeti tko je bolji borac. Nokautirat ću ga ili natjerati na predaju", jasan je bio Blachowicz.

Amanda Nunes (20-4) vs. Megan Anderson (11-4) - za titulu u perolakoj

U sunaslovnoj borbi večeri u akciji ćemo gledati najbolju borkinju svijeta Amandu Nunes. Dvostruka UFC-ova prvakinja u Las Vegasu će po drugi puta braniti svoju titulu iz perolake kategorije, a ovom će prigodom za suparnicu imati Australku Megan Anderson. Brazilka Nunes u ovim trenucima ima čak 11 pobjeda zaredom, a posljednji poraz doživjela je još tamo 2014. kada ju je na UFC-u 178 tehničkim nokautom zaustavila Cat Zingano.

Amandu na UFC-u 259 čeka bivša Invicta FC prvakinja. Anderson je na najveću MMA pozornicu stigla u lipnju 2018. godine. Dosad je pod okriljem UFC-a odradila pet borbi te pritom upisala tri pobjede i dva poraza. Trenutno je na nizu od dva uspješna nastupa, ali u susretima sa širim masama nepoznatim borkinjama (Zarah Fairn Dos Santos i Norma Dumont Viana).

Petr Yan (15-1) vs. Aljamain Sterling (19-3) - za titulu u bantam kategoriji

Po rasporedu prva od tri borbe za titulu donosi nam okršaj Petra Yana i Aljamaina Sterlinga. 28-godišnjem prvaku iz Rusije ovo će biti prva obrana naslova do kojeg je stigao kada je u srpnju prošle godine u petoj rundi zaustavio legendarnog Josea Alda. Yan je u svojoj dosadašnjoj karijeri upisao 15 pobjeda, a jedini poraz doživio je podijeljenom sudačkom odlukom i to 2016. na ACB 32 priredbi kada je za protivnika imao Magomeda Magomedova. Kao član UFC-a, Petr je na savršenih 7-0.

S druge strane, Sterling u ovaj meč također ulazi u vrhunskoj formi. 31-godišnji 'Funk Master' do ove je prilike stigao zahvaljujući nizu od pet pobjeda, ali i vrlo impresivnom posljednjem nastupu u kojem je za manje od 90 sekundi ugušio Coryja Sandhagena.

Rakić u borbi karijere, nastupa i "Khabibov nasljednik"

Glavni program donosi nam još dvije atraktivne borbe. Islam Makhachev, borac kojeg je Khabib Nurmagomedov već proglasio svojim nasljednikom, za suparnika će u Las Vegasu imati Drewa Dobera. Sjajni dagestanski borac u ovim trenucima ima šest uzastopnih pobjeda i na korak je do okršaja iz samog vrha lake kategorije. Ali prije nego što počne razmišljati o onim najvećim imenima, Islam će morati zaustaviti čvrstog Amerikanaca Dobera koji ima šest pobjeda u posljednjih sedam nastupa.

'Main card' otvara meč karijere Aleksandra Rakića. Srpsko-austrijski borac vraća se u Octagon nakon vrlo uvjerljive pobjede nad Anthonyjem Smithom, a ovoga puta na putu do ostvarenja snova stoji mu još jedan bivši izazivač - Thiago Santos. Rakić je kao član UFC-a na 5-1 s time da je jedini poraz upisao vrlo tijesnom i podijeljenom sudačkom odlukom (vs. Volkan Oezdemir). A pobijedi li 'Marretu', koji je unatoč dva poraza u nizu (Jon Jones i Glover Teixeira) rangiran kao drugi na ljestvici izazivača, Aleksandar će doći na korak do borbe za naslov prvaka.

Spomenimo i da uvodni program donosi svoja uzbuđenja pa ćemo tako na njemu gledati bivšeg prvaka Dominicka Cruza kojeg čeka borba s Caseyjem Kenneyjem. Bit će tu i bivši višestruki izazivač Joseph Benavidez, kao i njegov protivnik Askar Askarov, a druga po redu borba večeri donosi nam UFC debi Uroša Medića (6-0). Neporaženi borac srpskog porijekla UFC-ovim fanovima imat će se priliku predstaviti u susretu s Aalonom Cruzom (8-3).

Kada počinje UFC 259?

Nova UFC-ova priredba održava se u noći sa subote na nedjelju. Uvodne borbe počet će točno u ponoć, dok glavni dio programa starta četiri sata kasnije.

UFC 259 popis borbi:

Israel Adesanya vs. Jan Blachowicz

Amanda Nunes vs. Megan Anderson

Petr Yan vs. Aljamain Sterling

Islam Makhachev vs. Drew Dober

Thiago Santos vs. Aleksandar Rakić

Uvodne borbe:

Dominick Cruz vs. Casey Kenney

Song Yadong vs. Kyler Phillips

Joseph Benavidez vs. Askar Askarov

Kai Kara France vs. Rogerio Bontorin

Tim Elliott vs. Jordan Espinosa

Carlos Ulberg vs. Kennedy Nzechukwu

Sean Brady vs. Jake Matthews

Livinha Souza vs. Amanda Lemos

Uroš Medić vs. Aalon Cruz

Trevin Jones vs. Mario Bautista

Linker
22. travanj 2024 07:12