UFC

Sve što trebate znati o UFC-ovom spektaklu u Londonu: Termin održavanja eventa najviše će vas obradovati

Tom Aspinall

 Px Images/Alamy/Alamy/Profimedia
UFC-ovi eventi u Londonu uvijek odišu posebnom atmosferu i ponude pregršt uzbuđenja

Tri godine je UFC izbivao iz Londona, sve do trećeg mjeseca prošle kalendarske godine i spektakularnog povratka na teritorij Velike Britanije. Pandemija koronavirusa bila je glavni razlog zbog kojeg je UFC izbivao s ‘‘Otoka‘‘, a prošlogodišnji povratnički event oduševio je MMA fanove.

Tom Aspinall predvodio je event i oduševio je porazivši Alexandera Volkova u prvoj rundi. Rekli bismo da je podigao publiku na noge, ali publika je bila na nogama još puno ranije. Muhammad Mokaev, Molly McCann, a potom Paddy Pimblett i Arnold Allen uživali su ogromnu podršku tijekom svojih nastupa i pobjeda pred domaćom publikom, a pobjeda Toma Aspinalla došla je kao šećer na kraju.

Nešto vše od 17 tisuća gledatelja našlo se u O2 Areni, a UFC je ponovno došao već u sedmom mjesecu. Aspinall je opet odabran kao predvodnik eventa, a talentiranog engleskog teškaša čekao je obračun s Curtisom Blaydesom. Pobjeda u tom meču gurnula bi Aspinalla ka samom vrhu kategorije, ali Tom Aspinall neće po dobrome pamtiti taj meč. Nakon samo 15 sekundi borbe, Aspinall je morao predati borbu zbog teške ozljede koljena.

Aspinallu je puknuo medijalni kolateralni ligament (MCL), meniskus, a pretrpio je i određenu štetu prednjeg križnog ligamenta (ACL). Uslijedio je dug oporavak, a ovaj perspektivni teškaš povratnički meč odradit će upravo večeras, ponovno u londonskoj O2 Areni.

Aspinall će večeras braniti svoje peto mjesto u poretku izazivača unutar teške kategorije

Kao i prošle godine, UFC i ove godine dvaput dolazi u London, a nakon spektakularnog eventa u trećem mjesecu, drugi londonski event čeka nas danas, točnije večeras. Tom Aspinall ponovno nastupa u glavnoj borbi večeri, a protivnik će mu biti vrlo iskusni i opasni Marcin Tybura (24-7-0). Tybura je trenutno deseti u poretku izazivača unutar teške kategorije, dok je Aspinall na petom mjestu. Istina da Aspinalla čeka protivnik koji je osjetno niže rangiran, ali nakon teške ozljede i dugotrajnog oporavka, radi se o protivniku po mjeri.

Tybura je u seriji od dvije uzastopne pobjede, a u sklopu tog niza porazio je Alexandera Romanova i Blagoyja Ivanova. Pogledamo li širu sliku, Tybura je u posljednjih osam nastupa upisao čak sedam pobjeda, a izgubio je samo od Alexandera Volkova. 37-godišnjem Poljaku borba protiv Aspinalla posljednji je vlak za priključiti se samom vrhu i doći će više nego spreman na ovaj obračun. 30-godišnji Tom Aspinall branit će svoje peto mjesto u poretku izazivača i pokušat će upisati uvjerljivu pobjedu kojom bi vratio ‘‘hype‘‘ na kojem je ‘‘jahao‘‘ prije ozljede. Uz sve to, radi se o dvoboju teškaša, a ponekad ne bude vremena niti za treptanje dok se takvi mečevi odvijaju.

Miljenica domaće publike nastupa u ‘‘co-main eventu‘‘

Sunaslovna borba večeri nudi novi nastup miljenice engleske publike. 33-godišnja Molly McCann bila je u nizu od tri uzastopne pobjede dok Erin Blanchfield nije zaustavila taj niz u 11. mjesecu prošle godine. McCann je nakon toga uzela određenu pauzu, a pobjedama će se pokušati vratiti na svom domaćem terenu. Litvanka Julija Stoliarenko njena je večerašnja protivnika, a baš kao McCann, Stoliarenko je također u prošlom nastupu poražena. Chelsea Chandler nokautirala ju je u prvoj rundi, a meč se održao u desetom mjesecu prošle godine. Stoliarenko i Molly silno trebaju pobjede, a McCann sigurno računa podatak koji govori da se triput borila u Londonu i nikad nije izgubila. Hoće li zadržati niz neporaženosti u Londonu, saznat ćemo večeras.

‘‘Main card‘‘ večerašnjeg londonskog eventa nudi još četiri sjajne borbe. Nathaniel Wood prije godinu dana nastupio je u Londonu i debitirao je u perolakoj kategoriji. 29-godišnji engleski borac porazio je Charlesa Rosu, a samo mjesec i pol dana kasnije pobijedio je i Charlesa Jourdaina. Nije Wood ulazio u kavez nakon toga, ali danas se vraća i čeka ga vrlo poznato lice u perolakoj kategoriji.

Andre Fili nekoć je glasio kao veliki potencijal Team Alpha Male dvorane, ali Filija sada već možemo nazivati prekaljenim veteranom. Nije Fili napravio taj dodatni iskorak koji se očekivao od njega, ali radi se o vrlo nezgodnom borcu koji u UFC-u nastupa još od 2013. godine. Fili je u devetom mjesecu prošle godine porazio Billa Algea, a nakon toga nije ulazio u kavez. Večeras će odraditi svoj 20. UFC nastup (10-8, 1 NC). Wood i Fili jedni su od favorita za pružiti borbu večeri i ovaj okršaj ne smijete propustiti.

Dvojica elitnih BJJ majstora večeras će se međusobno obračunati

Dvoboj srednje kategorije u sklopu ‘‘main carda‘‘ nešto je što ljubitelji BJJ-a i partera sigurno neće propustiti. Majstor ‘‘submissiona‘‘ Paul Craig odlučio se spustiti u nižu kategoriju i sreću će potražiti u srednjoj kategoriji. Sjajni Škot čak 13 od ukupno 16 svojih pobjeda upisao je ‘‘submissionom‘‘, ali stojka mu je uvijek bila slabija strana. Najviše problema Craig bi imao s protivnicima koje nije uspijevao srušiti u parter, jer u stojci im ne bi mogao parirati. Srećom po njega, danas ga čeka stilski jako interesantan obračun.

Na suprotnoj strani kaveza naći će se Brazilac Andre Muniz, borac kojeg možemo nazvati ‘‘Paulom Craigom srednje kategorije‘‘. Muniz je baš kao i Craig, veliki majstor ‘‘submissiona‘‘, a 15 od ukupno 23 svoje pobjede upisao je na taj način. Munizu je stojka također slabija strana i uvijek teži odvesti borbu u parter što je prije moguće. Velik motiv imat će Muniz u meču protiv Craiga, jer u prošlom nastupu narušio je svoju reputaciju najboljeg grapplera u kategoriji. Brendan Allen ‘‘submissionom‘‘ je porazio je Muniza u drugom mjesecu ove godine i prekinuo je njegov niz od devet uzastopnih pobjeda. Muniz će sigurno htjeti dokazati da je bolji grappler od Craiga koji je također jednom u karijeri poražen ‘‘submissionom‘‘. Dogodilo se to krajem 2018. godine u meču protiv Jimmyja Crutea.

Za pretpostaviti je da ćemo gledati mnoštvo vrhunskih razmjena u parteru tijekom ovog meča, ali ponekad se dogodi da obračuni ovakvih specijalista za parter otiđu posve neočekivanim tijekom. Zadrže li Craig i Muniz borbu na nogama, ne sumnjamo da će meč biti uzbudljiv, ali tehnički daleko od one razine koju mogu prikazati ako odvedu borbu u parter. Sve u svemu, jako uzbudljiv meč, ali i jako težak za ikakve prognoze.

Borci lake kategorije, Jai Herbert i Fares Ziam također su dio ‘‘main carda‘‘, a ‘‘main card‘‘ otvaraju Lerone Murphy i Joshua Culibao borbom u perolakoj kategoriji. Ova dva meča također imaju jako dobar potencijal za ponuditi pregršt uzbuđenja, a iako se ne radi o imenima koja pripadaju samom vrhu unutar svojih težinskih kategorija, vrijedi im dati pažnju.

‘‘Prelimsi‘‘ također garantiraju pregršt uzbuđenja

Preliminarni dio eventa nudi čak devet mečeva. Među najzvučnijim imenima svakako se ističu Bryan Barberena i Mahkmud Muradov. Barberena nakon dva uzastopna poraza (RDA, Gunnar Nelson) napušta velter kategoriju i okušati će se u srednjoj kategoriji. Makhmud Muradov također je izgubio dvije borbe u nizu (Gerald Meerschaert, Caio Boralho) i jasno je kako će obojica posegnuti za svojim maksimumom, jer treći poraz zaredom mogao bi značiti i otkaz unutar UFC-a.

Perspektivni Španjolac Joel Alvarez borit će se protiv Marca Diakiesea u lakoj kategoriji, a gledat ćemo i nove nastupe Daveyja Granta (vs. Daniel Marcos), Dannyja Robertsa (vs. Jonny Parsons), Ketlen Vieire (vs. Pannie Kianzad) itd.

Termin održavanja eventa oduševit će publiku iz naše regije, a dostupan je i prijenos eventa

‘‘Fight card‘‘ možda ne izgleda spektakularno kao na nekim prijašnjim londonskim eventima, ali mnoštvo je mečeva koji garantiraju akciju od prve do posljednje sekunde, a nema sumnje da će i atmosfera na tribinama biti odlična.

Ono što će fanove borilačkih sportova u našoj regiji najviše razveseliti, definitivno je termin održavanja ovog eventa. Ovaj vikend imate priliku odmoriti od kasnih termina i u londonskom spektaklu uživat ćete od 18:00h kada startaju ‘‘prelimsi‘‘. ‘‘Main card‘‘ na rasporedu je od 21:00h, a do ponoći bi event mogao u potpunosti završiti.

Prijenos eventa možete pogledati na SK Fight kanalu, a kompletan raspored borbi dostupan je klikom na LINK. Uživajte!

Linker
27. travanj 2024 08:43