UFC

Sve što trebate znati o večerašnjem UFC-ovom eventu: Ivana Petrović debitira, vraća se Kevin Lee

UFC on ESPN 48

 Screenshot (youtube, Ufc)
UFC on ESPN 48 event donosi nam mnoštvo uistinu odličnih mečeva

Ovotjedni vikend ne nudi previše raznovrsnih MMA uzbuđenja i definitivno je u fokusu UFC on ESPN 48 event. Neke će možda odbiti na prvu činjenica da se ne radi o velikom ‘‘PPV‘‘ eventu, ali UFC on ESPN 48 krije prave ‘‘dragulje‘‘ na svom ‘‘fight cardu‘‘ i mnoštvo je mečeva koji bi imaju potencijal za biti itekako uzbudljivi.

Glavna borba večeri nudi okršaj koji nekima ‘‘nema smisla‘‘, ali mogli bismo ostati razuvjereni

U glavnoj borbi večeri čeka nas obračun između Seana Stricklanda (26-5-0, 13-5 UFC) i Abusa Magomedova (25-4-1, 1-0 UFC). Radi se o uparivanju za koje bi bilo dobro dobiti pojašnjenje UFC-ovih ‘‘matchmakera‘‘. Naime, Strickland je sedmorangirani izazivač unutar UFC-ove srednje kategorije i dugi niz godina dio je UFC-a. Iza sebe ima mečeve protiv mnoštva vrhunskih boraca u srednjoj kategoriji, ali i u velter kategoriji unutar koje je nekoć nastupao.

S druge strane, Abus Magomedov odradio je samo jednu borbu unutar UFC-a. Njemački borac rodom iz Dagestana debitirao je unutar UFC-ovog kaveza u devetom mjesecu prošle godine. Nokautom nakon samo 19 sekundi porazio je Dustina Stoltzfusa i UFC ga je odmah odlučio upariti s top 10 borcem.

Može se reći kako Abus Magomedov zapravo profitira zbog Israela Adesanye. Prvak srednje kategorije porazio je sve top 5 izazivače, osim Dricusa Du Plessisa koji peto mjesto dijeli s Paulom Costom. Neke od izazivača poput Marvina Vettorija i Roberta Whittakera, Adesanya je dvaput porazio. UFC i Adesanya trebaju ‘‘svježu krv‘‘ pri vrhu srednje kategorije i zato Abus Magomedov ima priliku preskočiti nekoliko stepenica i odmah se približiti vrhu. Slična stvar događa se i s Ikramom Aliskerovim koji će nakon samo jedne pobjede u UFC-u imati priliku boriti se protiv petorangiranog Coste.

Ipak, nemojte da vas sve ovo zavarava. Abus Magomedov nije bezopasan borac, a iza sebe ima nastupe u velikim organizacijama poput PFL-a i KSW-a. Porazio je Abus borce kao što su Sadibou Sy, Cezariusz Kesik, Anderson Goncalves itd., a nekoć je nastupao i pod okriljem hrvatskog FFC-a. U devetom mjesecu 2016. godine, Abus je ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi pobijedio Ivicu Truščeka.

Abus Magomedov posjeduje kompletan set vještina, ali prvenstveno je opasan udarač i nokauter. Čak 14 pobjeda upisao je nokautom, a šest puta slavio je ‘‘submissionom‘‘. Iza njega su četiri poraza u karijeri, a triput je gubio prekidom. Louis Taylor brutalno ga je nokautirao u PFL-u, a dvaput je Magomedov završen i ‘‘submissionom‘‘.

Strickland u ovaj meč ulazi kao blagi favorit (1,70 - 2,20), a iskustvo je definitivno na njegovoj strani. Abusa se ipak ne može podcijeniti i možda nam ovaj potez UFC-ovih ‘‘matchmakera‘‘ bude puno jasniji nakon meča. Nadamo se da će Abus Magomedov opravdati povjerenje te da će se pokazati dostojnim protivnikom Seanu Stricklandu.

‘‘Co-main‘‘ event nudi strašan okršaj dvojice rangiranih boraca lake kategorije

U sunaslovnoj borbi večeri čeka nas jedna prava poslastica. Damir Ismagulov (24-2-0, 5-1 UFC) i Grant Dawson (19-1-1, 7-0-1) dvojica su boraca lake kategorije s tendencijama za napad na sami vrh. Dawson je trenutno 15. u poretku izazivača, dok je Ismagulov tri mjesta iznad njega i okupira 12. poziciju na ljestvici.

31-godišnji Damir sve do 12. mjeseca prošle godine bio je u fantastičnom nizu od 19 uzastopnih pobjeda. Bivši prvak M-1 organizacije imao je i pet uzastopnih pobjeda unutar UFC-a, a porazio je neke jako dobre borce poput Gurama Kutateladzea, Rafaela Alvesa, Thiaga Moisesa i Joela Alvareza. Međutim, UFC ga je krajem 2022. godine upario s Armanom Tsarukyanom, a mladi Armenac pokazao se nepremostivom preprekom za Ismagulova. Nije Ismagulov uspio izaći na kraj s ‘‘grapplingom‘‘ sjajnog Tsarukyana i meč je izgubio jednoglasnom odlukom.

Nakratko se Ismagulov i povukao iz sporta nakon tog poraza, a razlog povlačenja bili su zdravstveni problemi s kojima se mučio. Srećom, brzo se talentirani borac odlučio vratiti sportu, a razlog povratka jest činjenica da mu je preostao još jedan meč prema ugovoru s UFC-om. Ismagulov će provjeriti kako se osjeća i koliko može pružiti na visokoj razini, a u slučaju dobrog nastupa, lako je moguće da nastavi sa svojom karijerom i baš unutar UFC-a.

Neće mu biti lako doći do pobjede, jer čeka ga 29-godišnji Grant Dawson. Iza Dawsona je 21 profesionalni MMA nastup, a izgubio je samo jedanput, još 2016. godine. Nakon toga upisao je deset pobjeda i jedan remi, a unutar UFC-ovog oktogona još uvijek je neporažen. Dawson je u UFC-u od 2017. godine, a u organizaciju je ušao preko Dana White‘s Contender Seriesa.

Imao je Dawson određenih problema s USADA-om nakon ulaska u UFC i svoj debi čekao je do trećeg mjeseca 2019. godine. U debiju je porazio Juliana Erosu, a nitko osim Rickyja Glenna nije mu uspio ozbiljnije parirati.

Meč između Dawsona i Glenna dogodio se u desetom mjesecu 2021. godine. Dawson je dominirao prve dvije runde, ali kondicijska sprema ‘‘izdala‘‘ ga je nakon dvije runde i u trećoj je ‘‘spašavao živu glavu‘‘. Glenn je na dvije sudačke kartice dobio tu rundu rezultatom 10-8 i izborio je neriješeni ishod. Dawson je nakon toga ‘‘submissionom‘‘ porazio Jareda Gordona i Marka Madsena.

Grant Dawson fantastičan je ‘‘grappler‘‘ koji upisuje 3,8 rušenja po meču (unutar UFC-a). 13 pobjeda u karijeri upisao je ‘‘submissionom‘‘ i bit će vrlo zanimljivo vidjeti je li Ismagulov napredovao u mjeri da se može nositi s ovakvim tipom borca. Ismagulov je u stojci definitivno nadmoćniji i tehnički potkovaniji borac, ali imat će puno posla s obranom od rušenja. Sve u svemu, jedan odličan meč koji ne želite propustiti.

Ivana Petrović večeras debitira u UFC-u, ali ipak ne pod hrvatskom zastavom

Fanovima iz regije jako zanimljiva bit će i druga borba na preliminarnom dijelu eventa. Ivana Petrović (6-0), Hrvatica rodom iz Mostara, večeras će odraditi svoj debitantski UFC nastup. Iako smo u više navrata pisali kako će Hrvatska prvi puta u povijesti imati borkinju unutar UFC-a, službeno se to ipak neće dogoditi.

Ivana je u razgovoru za MMA Maniu pojasnila kako se morala odlučiti za jednu zastavu, odnosno za jednu državu koju će predstavljati unutar UFC-a. Njen odabir pao je na Norvešku, jer posljednjih gotovo 10 godina živi u Norveškoj. Nemojte ipak da vas to odvrati od navijanja za Ivanu. Ne zaboravimo da je i Stipe Miočić cijelu karijeru nastupao pod američkom zastavom, ali svejedno smo uvijek zdušno navijali za njega.

29-godišnja Ivana u UFC je došla kao prvakinja francuske Ares FC organizacije, a unutar Aresa ispisala je povijest kao prva borkinja s titulom prvakinje. Titulu u muha kategoriji uspješno je jednom obranila, a nakon toga prešla je u UFC. Debi u UFC-u pokušat će joj zagorčati Brazilka Luana Carolina (8-4-0, 3-3 UFC).

Godinu dana starija Carolina pod velikim pritiskom ulazi u ovaj meč, ali i s dodatnim motivom da dođe do pobjede. Carolina je naime u nizu od dva uzastopna poraza, a treći poraz zaredom vjerojatno bi značio otkaz u najboljoj MMA organizaciji. Carolina će dati sve od sebe da se to ne dogodi, ali u meč protiv Ivane ulazi kao autsajder (1,45 - 2,80 iznose koeficijenti u korist Ivane).

Luana Carolina u dosadašnjem dijelu karijere pokazala se kao borkinja koja preferira stojku, dok joj je parter slabija strana. Situacija je obrnuta kod Ivane Petrović i za očekivati je da će hrvatska borkinja pokušati odvesti borbu u parter što je prije moguće. Ne sumnjamo da će joj to poći za rukom i želimo joj puno sreće u njenom UFC debiju.

‘‘Prelimsi‘‘ nude nekoliko odličnih mečeva, vraća se Kevin Lee

Na početku članka naveli smo vam kako event nudi nekoliko poslastica i potencijalno vrhunskih mečeva. Preliminarni dio započet će obračunom teškaša između Alexandera Romanova i Blagoyja Ivanova. Obračuni teškaša uvijek su nezgodni za prognozu. Ovaj meč može ponuditi ‘‘vatromet‘‘ i spektakularan finiš, ali nije isključeno da nas dočeka 15 vrlo dosadnih i iscrpljujućih minuta.

To ne bi trebao biti slučaj u meču između Gurama Kutateladzea i Elvesa Brennera, kao niti u meču između Kevina Leeja i Rinata Fakhretdinova. Kevin Lee nekoć je kotirao kao ponajveći talent UFC-ove lake kategorije, ali karijera ovog 30-godišnjaka ne odvija se po planu. Lee je 2021. godine otpušten iz UFC-a, a ove godine vraćen je u organizaciju. Sjajni Rinat Fakhretdinov (20-1-0) borac je koji će ga dočekati na povratku u organizaciju. Lee i Fakhretdinov obojica su borci sa sjajnom hrvačkom bazom i bit će zanimljivo vidjeti tko će koga nadjačati u takvom obračunu.

Nemojte ‘‘treptati‘‘ kada u kavez kroči Joanderson Brito (14-3-1). Radi se o borcu koji je 12 od 14 svojih pobjeda upisao prekidima, a posljednja dva nastupa trajala su mu ukupno dvije minute i 43 sekunde. Samo 41 sekundu trebao je da nokautira Andrea Filija, a dvije minute i dvije sekunde bile su dovoljne da ‘‘RNC-om‘‘ završi Lucasa Alexandera. Brito će se danas boriti protiv iskusnog Westina Wilsona, debitanta pod okriljem UFC-a, ali borca koji je nastupao u Bellatoru i LFA organizaciji. Prognoze govore da će Brito ekspresno slaviti nokautom.

Obratite pažnju na neporaženog ekvadorskog velteraša

Osim dvije gore spomenute borbe na ‘‘main cardu‘‘, svakako obratite pažnju na novi nastup neporaženog velteraša Michaela Moralesa (14-0). Ekvadorac će se boriti protiv Maxa Griffina (19-9-0), prekaljenog veterana na kojem su mnogi talenti ‘‘lomili zube‘‘ u nekim prijašnjim mečevima. Meč između Benoita Saint-Denisa (10-1-0) i Ismaela Bonfima (19-3-0) također izgleda jako uzbudljivo na papiru, a Nursulton Ruziboev (34-8-2) testirati će neporaženog Brazilca Brunnu Ferreiru (10-0-0). Zbilja fantastičan event nas čeka.

Kada se održava ovaj odlični event i kako ga možete pogledati?

Voljeli bismo da vam možemo reći kako se radi o još jednom eventu koji se održava u nama povoljnom vremenskom terminu, ali to nažalost nije slučaj. Preliminarni dio započinje večeras (1.7.) od 22:00h, ali ‘‘main card‘‘ starta tek od 1:00h ujutro. Glavnu borbu večeri očekujte u nedjelju iza 3:00h ujutro.

Prijenos eventa bit će dostupan putem UFC Fight Pass platforme, a kompletan popis borbi možete pogledati klikom na LINK.

Ususret eventu pozabavite se i UFC-ovom kompilacijom najboljih finiša od strane boraca koji večeras nastupaju na UFC on ESPN 48 eventu.

Linker
17. travanj 2024 03:50