UFC

Talentirani UFC borac o Dagestancima: ‘Više uopće ne sumnjam da su na steroidima, natovareni su kao mule!‘

Islam Makhachev

 GIUSEPPE CACACE/AFP/PROFIMEDIA Giuseppe Cacace/afp/profimedia
Benoit Saint-Denis uvjeren je kako dagestanski borci koriste nedozvoljena sredstva

Početkom studenog javnim je prostorom poprilično glasno odjeknula vijest o tome kako je Usman Nurmagomedov, prvak Bellatorove lake kategorije, pao na doping testu. Khabibov rođak kažnjen je šestomjesečnom suspenzijom, a nedugo nakon toga oglasio se Conor McGregor, koji se naslađivao nastalom situacijom, ali i žestoko opleo po dagestanskim borcima zbog navodne kolektivne upotrebe steroida. Sada je teze sličnog tipa plasirao još jedan UFC-ov borac, talentirani Francuz Benoit Saint-Denis koji trenutno uživa u pet uzastopnih pobjeda (isto toliko prekida) u lakoj kategoriji, zaključno s onom protiv Matta Frevole s UFC 295 priredbe.

"Što se tiče obitelji Nurmagomedov, uopće više ne sumnjam da su na sterodima, natovareni su kao mazge Međutim, inteligentni su u načinu na koji to uzimaju, znaju kako to činiti", rekao je Saint-Denis u razgovoru za francuski Le Figaro pa dodao: "Islam Makhachev je, primjerice, uhvaćen s meldonijem. To je supstanca zbog koje je cijeloj ruskoj reprezentaciji bio zabranjen nastup na Olimpijskim igrama, a na istu tvar je, dakle, bio pozitivan i aktualni UFC-ov prvak lake kategorije".

Podsjetimo, Makhachev je doista imao pozitivan test na meldonij nakon njegovog poraza od Adriana Marinsa (jedinog u karijeri), odnosno neposredno uoči borbe s Drewom Doberom sredinom travnja 2016. godine. Nakon vaganja, UFC je objavio da je borba Makhacheva i Dobera otkazana (borili su se pet godina kasnije), no USADA je je u srpnju 2016. ukinula suspenziju dagestanskom borcu utvrdivši kako mu je meldonij ranije propisan zbog oporavka od medicinskog zahvata na srcu. Makhachevu je meldonij navodno propisan u studenom 2015., a on ga je konzumirao četiri tjedna, zaključno s 1. siječnja kada je predmetna supstanca dospjela na WADA-in popis zabranjenih tvari. Otprilike u istom periodu na meldonij je "pao" i velik broj drugih ruskih sportaša, a najpoznatiji su primjeri boksača Aleksandra Povetkina, tenisačice Marije Šarapove i klizačuce Ekatarine Bobrove.

Linker
19. travanj 2024 22:57