UFC

Teško je povjerovati u ovu statistiku: Tom Aspinall odradio je 18 mečeva, ali nije previše minuta proveo u kavezu

Tom Aspinall

 Screenshot (youtube, Mma On Point)
Privremeni prvak UFC-ove teške kategorije manje od sat vremena proveo je unutar kaveza

60 sekundi, toliko je trebalo Tomu Aspinallu da porazi Curtisa Blaydesa, borca koji godinama kotira kao top 5 svjetski teškaš, a u meč protiv Aspinalla ušao je sa četvrte pozicije u poretku izazivača.

Puno dulje nije trajao ni Aspinallov meč protiv Sergeija Pavlovicha, također top 5 teškaša. Aspinall je nokautirao Pavlovicha za samo 69 sekundi.

Engleski teškaš stručnjak je za ekspresne pobjede u prvoj rundi. Unutar UFC-ovog kaveza upisao je čak sedam pobjeda u prvoj rundi, a samo jedan protivnik uspio je izaći iz prve runde. Radi se o veteranu Andreiju Arlovskom koi je u meču održanom 2021. godine izdržao nešto više od šest minuta. Aspinall je ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi završio Arlovskog, a meč je potrajao šest minuta i devet sekundi.

Dvije minute i dvije sekunde prosjek je trajanja Aspinallovih mečeva što je daleko najbolje vrijeme unutar UFC-ove teške kategorije. Iza njega je Chris Daukaus čiji mečevi u prosjeku traju tri minute i 15 sekundi.

No, čak ako gledamo i Aspinallovu karijeru prije UFC-a, statistika je nevjerojatna. Naime, Tom je odradio ukupno 18 mečeva u karijeri, a tek u prošlom meču prevalio je 40 minuta trajanja svojih mečeva.

Mnogi borci već nakon dva meča na pet rundi prekorače tu minutažu, ali Aspinall nakon 18 mečeva nema ni sat vremena provedenih u kavezu. U prilog mu ide činjenica da ni jedan njegov dosadašnji meč nije otišao na sudačku odluku. Čak i kad je gubio, Aspinall je gubio prekidom. Proširimo li statistiku na ostale težinske kategorije unutar UFC-a, Aspinall i dalje drži prvo mjesto ljestvice koja rangira borce prema najkraćem prosječnom trajanju mečeva.

Koliko dugo će potrajati takav niz, preostaje nam vidjeti. Aspinall zasad lakoćom završava svoje protivnike, ali jednog dana mogao bi se naći u ‘‘dubokim vodama‘‘ koje su zasad nepoznanica za njega. Možda bi mu dobro došao neki meč na 15 ili 25 minuta, ali dokle god Aspinall uspijeva završavati protivnike u prvoj rundi, nema potrebe da bježi od toga.

Linker
16. rujan 2024 20:56