UFC

Tim Means progovorio o zatvorskom iskustvu: ‘Najteže životne lekcije naučio sam još prije MMA karijere‘

Tim Means
 Screenshot (youtube, Ufc)
Tim Means živopisan je borac koji je ususret idućoj borbi progovorio o iskustvima iz mladosti

Narednog vikenda UFC-ov velteraš TIm Means (31-12-1) odmjerit će snage protiv danskog borca Nicolasa Dalbyja (19-3-1). Priredbu predvodi uzbudljiv teškaški obračun između Ciryla Ganea i sjajnog Rusa Alexandera Volkova. Ususret svojoj 46. profesionalnoj MMA borbi, Means je za portal ''MMAmania.com'' progovorio o teškim životnim iskustvima koja su ga formirala kao osobu još u mladim danima.

''Tokom odsluženja zatvorske kazne razvio sam visoku dozu tolerancije i strpljenja te sam naučio da se ne stresiram oko stvari koje su izvan moje kontrole. Ležeći u zatvorskoj ćeliji, čuvari bi jednostavno dolazili po vas kad god požele. Određuju vam kada je vrijeme za spavanje te sve ostalo što dolazi kroz dan. Prolaskom kroz takva mentalna iskušenja te činjenicu da jednostavno morate biti tamo i ne možete izaći jednostavno postanete strpljivija osoba. Sve to prošao sam s 18-19 godina, no to me učinilo mentalno čvrstom osobom.'', prisjetio se Means teških trenutaka iz rane punoljetnosti.

Služenje zatvorske kazne nije jedino iskušenje s kojim se Tim borio u mladosti. Naime, Means je 2004. godine kao 20-godišnjak upucan u bedro, a metak je oštetio bedrenu (femoralnu) arteriju. Doktori su mu propisali razne tablete protiv bolova te su ga stavili na morfij koji je izazvao ovisnost. Nakon što su ga liječnici skinuli s terapije, Means je počeo eksperimentirati s metamfetaminima. Sve to dovelo je ovog borca do problema sa zakonom. U međuvremenu, Means je prolazio kroz sudski proces vezan za ozljeđivanje osobe koja mu je provalila u kuću. Optužen je za teški napad i prekomjerno ozljeđivanje provalnika. Služio je uvjetnu kaznu, no izbjegavao je obavezne testove na droge te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine. Tada je već započeo s MMA karijerom, no njegov score bio je na neuvjerljivih 3-2 unutar lokalnih promocija. Četiri godine poslije, Means je odslužio svoju kaznu te se vratio sportu. Odradio je čak 15 borbi u tri godine te pritom upisao 13 pobjeda uz jedan poraz i neriješeni ishod. 2012. godine debitirao je za UFC. Nakon dvije pobjede u prva nastupa, uslijedila su dva vezana poraza i otkaz od strane najjače svjetske promocije. Ekspresne dvije pobjede pod okriljem ''Legacyja'' vratile su ga u UFC čiji je neprekidni član od 2014. godine.

Ozljeda od metka, problemi s ovisnosti, zatvorska kazna, otkaz u UFC-u. Uistinu je svašta prošao borac nadimka ''The Dirty Bird'', no preokrenuo je svoj život i sada uz borilačku karijeru uživa u mirnoći obiteljskog života.

''Dokle god držim glavu uspravnom i ne ostajem prikovan za dno, ne mogu izgubiti. Možda izgubim neke od borbi, no i dalje bivam plaćen te hranim svoju obitelj. Živimo u lijepoj kući i možemo si priuštiti razne stvari. Ne uznemiravam se oko stvari koje su izvan moje kontrole. Uvijek se trudim izvući nešto pozitivno. To ne znači da ću pronaći rješenje svakog problema, no definitivno pomaže u borbi s raznim životnim izazovima.'' rekao je ''Dirty Bird''.

Borba Meansa i Dalbyja obećava kao jedna od najuzbudljivijih na subotnjem card. Tko bi rekao davne 2004. godine da će jedan problematični ovisnik 17 godina kasnije tražiti treću pobjedu u nizu unutar najjače MMA promocije na svijetu.

Linker
20. travanj 2024 08:28