UFC

Trener Israela Adesanyje o Khabibu i Makhachevu: ‘Počeli su pričati sranja, postali su Hollywood‘

Khabib Nurmagomedov

 TERRY BLACKBURN/BACKGRID/Backgrid UK/Profimedia
Eugene Bareman razočaran je promjenama u ponašanju dagestanskih MMA boraca

Gotovo svi u MMA krugovima primjećuju kako Khabib Nurmagomedov nakon umirovljenja priča puno više nego tokom karijeri. Bivši prvak UFC-ove lake kategorije gotovo svaki tjedan odrađuje intervjue u kojima komentare zbivanja unutar UFC-a, a naročito ako situacija dotiče nekog od njegovih prijatelja i timskih kolega.

Sve veća izloženost medijima razočarala je određene Khabibove fanove. Nurmagomedov, kao i većina dagestanskih boraca nisu bili poznati po tome. Češće im se spočitavalo da zapravo premalo pričaju. Ipak, Khabib je umirovljen i fokus je prebacio na druge stvari.

Eugene Bareman, glavni trener dvorane City Kickboxing (Israel Adesanya, Alexander Volkanovski, Brad Riddell, Dan Hooker...) jedan je onih kojima se nikako ne sviđaju Khabibovi sve češći medijski istupi.

‘‘Khabib priča više sranja o drugim borcima nego itko i razočaran sam zbog toga. On za mene nije bio takav tip, to nije dio njegovog DNA. Ali sada ga gledamo kako omalovažava druge borce, a onda i Makhachev isto radi. To nikad prije nije bio dio njihove kulture u sportu. Imali su svoje unikatno mjesto u sportu. Sad su poput svih ostalih. Khabib u najmanju ruku priča jednako sranja koliko i svi ostali. Nekoć je poštovao sve borce, kao i Makhachev. Čuo sam da njihov menadžer (Ali Abdelaziz) možda kontrolira njihove profile na Twitteru. Svejedno, mislim da su budale ako to dopuštaju.‘‘, započeo je Bareman u razgovoru za Submission Radio.

Poznati MMA trener usporedio je Makhacheva i Nurmagomedova sa zvijezdama i divama iz Hollywooda.

‘‘Sviđali su mi onakvi kakvi su nekoć bili, sad su postali Hollwood. Imali su svoju kulturu, bila je njihova, nisu pokušavali biti Amerikanci. Ali gledajući ih sada, samo Twitter, Twitter, Twitter i bla, bla, bla. Pričaju o tome tko šta zaslužuje, tko je dobar, tko je sranje itd. Radite svoju stvar, a oni su svoju stvar odrađivali tako što su se borili sve dok ih više ne možete odbiti i zapostavljati. To je stvar koju sam poštovao.‘‘, objasnio je Bareman.

Realnost je da su priča, točnije ‘‘trash talk‘‘ sve moćnija i bitnija ‘‘oružja‘‘ u ovom sportu. Borci koji nisu naročito vokalni, ne uživaju popularnost, neovisno o svojim nastupima. Primjera je mnogo, počevši od Stipe Miočića koji je konstantno marginaliziran, bez obzira što se radi o najvećem teškašu u povijesti UFC-a. Očito su i Dagestanci shvatili u kojem smjeru ide MMA te polagano hvataju korak s takvim trendovima.

Linker
26. travanj 2024 13:01