UFC

UFC 245: Usman nokautirao Covingtona u posljednjoj minuti borbe, Volkanovski detronizirao Hollowaya

Kamaru Usman i Alexander Volkanovski
 screenshot
Kamaru Usman i dalje je UFC-ov prvak velter kategorije, nakon pobjede u fenomenalnoj borbi protiv Colbyja Covingtona. Borbu je završio prekidom u posljednjoj minuti ovog okršaja na pet rundi. Alexander Volkanovski novi je prvak perolake kategorije, a to je postao pobjedom sudačkom odlukom protiv Maxa Hollowaya, dok je Amanda Nunes dominantno riješila još jednu prepreku na putu prema statusu najbolje borkinje ikad.

U Las Vegasu je održana UFC 245 priredba, predvođena s čak tri borbe za titulu prvaka ili prvakinje najveće svjetske MMA promocije. Dvoje prvaka svoj je pojas zadržalo, dok je jedan promijenio svog vlasnika. UFC je u sjajnoj maniri završio 2019. godinu, barem po pitanju evenata iz PPV serije.

Fenomenalne 24 minute i Usmanova obrana titule

Nakon dugog višemjesečnog uvoda u samu borbu te 24 minuta bespoštednog rata na nogama, Kamaru Usman obranio je titulu UFC-ovog prvaka velter kategorije, savladavši Colbyja Covingtona tehničkim nokautom u posljednjoj minuti nevjerojatno uzbudljive glavne borbe UFC 245 priredbe. Bio je to rat na nogama kakav je rijetko tko očekivao, posebno jer su se susrela dva borca koji su rivalitet gajili još iz studentskih hrvačkih dana. No, već nakon minute se vidjelo da ovdje previše hrvanja ne bi trebalo biti. Obojica su otvoreno ušli u okršaj i već na početku mogli smo vidjeti nekoliko kvalitetnih napada. Ipak, situacija se rasplamsala sredinom prve runde kad obojica postaju agresivni i u potpunosti ofenzivno orijentirani. Covington je pogađao više te jeviše i pokušavao, ali nekako se činilo da Usmanovi udarci rade više efekta. Druga runda vrlo je slična prvoj. Broj udaraca čak je bio veći, no niti jedan nije posustajao u namjeri da što prije ugrozi protivnika.

Treća runda bila je malo sporija, no u njoj se dogodio možda i ključan trenutak borbe. Radi se o udarcu koji je ozbiljno uzdrmao Covingtona, a nakon runde je on potvrdio kako mu je isti rezultirao slomljenom vilicom. Ipak, i tu je dionicu izazivač odradio hrabro bez kalkulacija. Neki dojam je bio kako se u četvrtu rundu ušlo s 2:1 za Usmana i očekivalo se da bi prvak mogao preuzeti kontrolu, no Covington ulazi na sve ili ništa te odrađuje možda i svoju najbolju rundu u borbi. Primio je ponovno dosta toga, ali još više je pogodio. Oba kuta bila su svjesna kako se u posljednju rundu vjerojatno ulazi s jednakim šansama te kalkulacija niti tu nije bilo. Ipak, Usman je sada konkretniji i precizniji, a pravi posao je odradio u četvroj minuti runde. Tada je prvi put jednim udarcem doveo do toga da se Covington zaljuljao. Vidio je tu svoju priliku te je nastavio još žešće i nova serija udaraca šalje izazivača na pod. Usman žestoko napada, počinje udarati Colbyja koji se skupio na podu i nedugo nakon toga sudac Marc Goddard prekida borbu te tako Usman i dalje ostaje UFC-ov prvak velter kategorije.

Volkanovski detronizirao velikog Hollowaya

UFC-ova perolaka kategorija ima novog prvaka, a to je sjajni australski borac i bivši ragbijaš Alexander Volkanovski. 31-godišnjak makedonskih korijena savladao je Maxa Hollowaya tako da je majstorski proveo svoju taktiku u djelo. 25 minuta radio je sve što je bilo potrebno da bi neutralizirao dosadašnjeg prvaka, koji je titulu do sada uspješno obranio tri puta. Također, prekinut je njegov niz od 13 pobjeda u perolakoj kategoriji, dok je Volkanovski slavio osmi put u osam UFC borbi te ukupno 18. put u nizu. Postao je tako drugi australski UFC prvak u povijesti.

Taktika Volkanovskog svodila se na postavljanje tempa, neočekivano kretanje, usporavanje Hollowaya low kickovima i nedozvoljavanje dosadašnjem prvaku da ulazi u serije. To je uspješno radio od samog početka i zapravo runde ne treba opisivati posebno jer su sve izgledale relativno jednako. Volkanovski je ušao u ritam kojeg se pridržavao, a Hollowaya je posebno frustrirao time što ovaj nije mogao predosjetiti njegovo kretanje. Tražio je Max priliku, no ona bi rijetko dolazila. Svakako se mora uzeti u obzir nevjerojatno visok volumen low kickovima koje je novi prvak pogađao i time izbacivao svog protivnika iz ringa te balansa. U završnicama rundi znalo je doći do otvorenog okršaja, no niti u jednom trenutku Max nije pogodio ništa što bi novog prvaka ozbiljnije ugrozilo. Završna statistika pokazala je kako je Volkanovski u svakoj rundi pogodio više udaraca i time je zasluženo uzeo pobjedu. Dva suca bodovali su 48-47, dok je po jednom novi prvak uzeo svih pet rundi. Ta bodovna kartica pokazala je 50-45.

Nunes i dalje dominantna

Amanda Nunes nastavlja vladati dvjema ženskim UFC kategorijama nakon što je po peti put u karijeri obranila titulu bantama uvjerljivom pobjedom nad Germaine De Randamie. Borba je otvorena ravnopravnim izmjenama na nogama, da bi ulaskom u drugu minutu Nunes upisala rušenje. Germaine se ipak brzo ustala i dolazi do okršaja u klinču iz kojeg Nunes uskoro još jednom odvodi borbu na pod. Tamo počinje raditi veliku štetu ground n' pound udarcima, a u posljednjoj minuti runde pokušala je i gušenje, no nije ga zatvorila do kraja. Nizozemka je do kraja ove dionice primila još nekoliko udaraca, ali ipak je izdržala i izborila ulazak u drugih pet minuta. Druga runda donijela je sličan početak kao prva, a sada prvakinja rušenje upisuje nakon minutu i pol. Nije bila dovoljno aktivna i sudac ih podiže na noge nakon čega Germaine pogađa high kick, a onda i nekoliko sjajnih koljena u klinču. Upisala je Amanda još jedno rušenje ulaskom u posljednju minutu runde, ali tamo nije napravila gotovo nikakvu štetu.

Prvo rušenje u trećoj rundi dolazi nakon pola minute i ovog puta prvakinja radi konkretnije. Dobro se Germaine branila pa je promijela svoj fokus na udarce u tijelo sve dok nije došla u dominantnu poziciju. Ostala je tamo Amanda do kraja runde, ali dobro se izazivačica branila te je još jednom izdržala sve napade i nije primila previše čistih udaraca. Na početku četvrte runde, Nizozemka se nije zadržala niti pola minute na nogama. Još jedno rušenje Amande i još jedna serija kažnjavanja udarcima u parteru. Sredinom runde jedan kiks prvakinje i De Randamie pokušava doći do njenog vrata. Podigao je potez publiku na noge, no ipak nije bilo velike opasnosti. Nunes se izvukla te brzo nakon toga još jednom završila u gornjoj poziciji i tamo ostala do kraja runde. Ništa novo niti u posljednjoj dionici. Brzo rušenje Amande Nunes i nakon toga kontrola do kraja runde, uz nanošenje dovoljno šteta da sudac ne podigne borbu na noge. Apsolutnu dominaciju potvrdile su i sudačke kartice. 49-46, 49-45 i 49-44 glasilo je bodovanje, što bi značilo da su suci pronašli jednu rundu za dodijeliti izazivačici. Pretpostavljamo da je riječ o drugoj.

Moraes "za dlaku" bolji od Alda, Yan brutalno nokautirao Fabera

Marlon Moraes upisao je pobjedu nad Joseom Aldom u jednoj vrlo izjednačenoj borbi. "Magic" je borbu otvorio bolje od bivšeg prvaka perolake kategorije te je tijekom prvih pet minuta dva puta ozbiljno uzdrmao Alda, a pred kraj runde je upisao i rušenje. Aldo se budi drugu rundu i počinje sjajno pogađati. Pronašao je ritam koji Moraes nije mogao popratiti što ga je podosta frustriralo, a osim toga vidio se i kondicijski pad kod prošlog izazivača bantam kategorije. Aldo nastavlja biti agresivniji borac i kroz treću rundu, no u nekim trenucima mu je nedostajalo više inicijative, dok je Moraes jako dobro koristio prilike iz kontre te je pogodio nekoliko dobrih serija. Sudačka odluka svela se na kraju na to hoće li suci u trećoj rundi nagraditi Aldovu agresivnost ili Moraesove pogotke. Na žalost velikog broja Aldovih fanova, u njegovu korist bodovao je tek jedan, dok su dva presudili za Moraesa, koji tako gradi put do novog napada na titulu.

Glavni program otvoren je dominantnom pobjedu Petra Yana nad Urijahom Faberom. Legendarni "California Kid" bio je ravnopravan otprilike tri i pol minute prve runde, nakon čega je Rus krenuo dominirati. Teške batine primio je Faber u drugoj rundi, no nije se predavao. Izdržao je do kraja, no mnogi su smatrali kako neće ući u posljednjih pet minuta. Krvavi i izranjavani borac je to ipak napravio, no epilog je bio vrlo loš po njega. Nakon otprilike 40 sekundi, Yan je pogodio high kick na izlasku iz klinča i njime teško nokautirao legendarnog borca, a sebe doveo možda čak i do pozicije s koje će napasti titulu.

Perry prvi put nokautiran, Aldana možda osigurala napad na titulu

Uvodni program otvoren je velikom pobjedom Geoffa Neala nad Mikeom Perryjem. Ona je došla nakon minute i pol. Neal je sve otvorio udarcem nogom u glavu, a onda završio serijom na koju Perry nije imao obrane te je doživio svoj prvi poraz nokautom u karijeri, dok je Neal došao do pete pobjede u jednako toliko UFC nastupa. Irene Aldana upisala je najvažniju pobjedu karijeri, nokautiravši Ketlen Vieiru deset sekundi prije kraja prve runde. Vieira je do ove borbe glasila za gotovo sigurnu iduću izazivačicu i moguće da joj je Meksikanka sad oduzela tu poziciju. Omari Akhmedov odradio je taktički sjajnu borbu te je uzeo pobjedu protiv Iana Heinisha, dok je Matt Brown svoj povratak obilježio završivi Bena Saundersa pet sekundi prije kraja druge runde.

Najmlađi borac na UFC-ovom rosteru, Chase Hooper, debitirao je savladavši prekidom u prvoj rundi Daniela Teymura, Brandon Moreno pobijedio je Kai Kara-Francea odlukom nakon tri runde, dok je Jessica Eye zaustavila kandidatkinju za napad na titulu muha kategorije, Viviane Araujo. Priredba je otvorena impresivnom pobjedom mladog Punahelea Soriana protiv Oscara Piechote.

UFC 245 - Rezultati

Kamaru Usman (c) def. Colby Covington - TKO (R5 4:10)
Alexander Volkanovski def. Max Holloway (c) - jednoglasna sudačka odluka
Amanda Nunes (c) def. Germaine de Randamie - jednoglasna sudačka odluka
Marlon Moraes def. José Aldo - podijeljena sudačka odluka
Petr Yan def. Urijah Faber - KO (R3 0:43)

Geoff Neal def. Mike Perry - TKO (R1 1:30)
Irene Aldana def. Ketlen Vieira KO (R1 4:51)
Omari Akhmedov def. Ian Heinisch - jednoglasna sudačka odluka
Matt Brown def. Ben Saunders KO (R2 4:55)

Chase Hooper def. Daniel Teymur - TKO (R1 4:34)
Brandon Moreno def. Kai Kara-France - jednoglasna sudačka odluka
Jessica Eye def. Viviane Araújo - jednoglasna sudačka odluka
Punahele Soriano def. Oskar Piechota - KO (R1 3:17)

Linker
20. travanj 2024 05:21