UFC

UFC on ESPN 54: Anton Turkalj pretrpio četvrti uzastopni poraz i vjerojatno napušta UFC, Chris Weidman upisao prvu pobjedu još od 2020.

Ibo Aslan vs. Anton Turkalj

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Sinoćnji UFC-ov event zapravo je ponudio mnoštvo atraktivnih i kvalitetnih mečeva

Drugi puta zaredom UFC-ov event predvodile su žene, točnije, obračun žena u muha kategoriji. Rose Namajunas proteklog vikenda porazila je Amandu Ribas, a danas su u glavnim ulogama bile Erin Blanchfield i Manon Fiorot.

Obračun između drugorangirane (Blanchfield) i trećerangirane izazivačice (Fiorot) trebao je ponuditi napetost i izjednačenost, ali dobili smo poprilično rutinsku i uvjerljivu pobjedu Manon Fiorot. 34-godišnja Francuskinja pokazala se stilski jako nezgodnom protivnicom po Erin Blanchfield.

Mlada Amerikanka mučila se sa skraćivanjem distance i pronalaskom mete. Njeni udarci bili su prekratki i nisu odsjedali na pravom mjestu, dok je Manon Fiorot kroz gotovo cijelu borbu prezentirala jako dobre kretnje, vrhunski osjećaj za distancu i marljivo je skupljala bodove.

Blanchfield je imala nekoliko dobrih trenutaka. Prvi od tih trenutaka dogodio se tijekom prve runde nakon što je Fiorot krenula po rušenje. Uspjela je Francuskinja srušiti Erin Blanchfield, ali Blanchfield je opasno zaprijetila ‘‘giljotinom‘‘ i Fiorot rušenjem nije dobila ništa, osim što se dovela u opasnost da izgubi ‘‘submissionom‘‘.

Ponešto dobrih trenutaka imala je Blanchfield tijekom četvrte i pete runde kada je agresivno krenula na ‘‘sve ili ništa‘‘, ali ti naleti nisu dugo trajali i brzo bi Fiorot neutralizirala njene napade i nastavila kontrolirati borbu tempom koji joj odgovara. Nekoliko puta Blanchfield je pokušavala odvesti borbu u parter, ali Manon Fiorot fizički je nadmoćnija borkinja u ovom trenutku i Erin jednostavno nije imala način za poraziti Fiorot.

Više nego zaslužena pobjeda Francuskinje koja je slavila jednoglasnom odlukom sudaca. Sva tri suca dodijelila su joj svih pet rundi, a Fiorot je došla do sedme pobjede u svom sedmom nastupu unutar UFC-a. Francuskinja je definitivno zaslužila napad na titulu, ali Valentina Shevchenko i Alexa Grasso dobile su uloge glavnih trenerica u ovosezonskom ‘‘The Ultimate Fighteru‘‘. Za očekivati je da će uslijediti i njihova trilogija, a Manon Fiorot u pomalo je nezahvalnoj situaciji. Jedna opcija je čekati, ali predugo čekanje nikada nije poželjno. Izvjesno je da bi Fiorot mogla odraditi još jedan nastup prije napada na pojas u muha kategoriji.

Joaquin Buckley nokautirao je prekaljenog veterana

Pobjedu karijere na sinoć održanom UFC on ESPN 54 eventu upisao je Joaquin Buckley. Nakon ‘‘lutanja‘‘ po srednjoj kategoriji i promjenjive forme, Joaquin Buckley prošle godine odlučio se spustiti u velter kategoriju. Odlično se Buckley snašao u kategoriji do 77 kilograma i upisao je dobre pobjede nad Andreom Fialhom i Alexom Moronom.

Prilika za najveću pobjedu u karijeri došla je sinoć protiv Vicentea Luquea. Iskusni Brazilac 11. je izazivač UFC-ove velter kategorije i Buckley je imao priliku poraziti rangiranog borca.

Prva runda protekla je u razmjenama s distance, bez previše akcije. Buckley je svojim eksplozivnim kretnjama i promjenama garda pokušavao ugroziti Luquea, ali Brazilac se držao kompaktno u gardu i nije se izlagao pretjeranoj opasnosti. Službena statistika govori kako smo imali gotovo pa savršeno izjednačenu rundu. Oba borca pogodila su 15 značajnih udaraca, a gotovo jednako udaraca su i bacili. Buckley je imao 43 pokušaja tijekom prve runde, dok je Luque bacio 42 udarca.

Druga runda nastavila se u sličnom ritmu, sve do sredine te runde. Luque je tada pokušao rušiti Buckleyja ‘‘double leg‘‘ tehnikom, ali bio je to vrlo blijed pokušaj rušenja nakon kojeg je Luque završio u donjoj poziciji. Agresivni Buckley prepoznao je priliku za napraviti razliku i nemilosrdno je nizao udarce iz gornje pozicije u zatvorenom gardu. Vicente Luque bio je suviše pasivan, nije radio na izvlačenju iz podređene pozicije, niti se aktivno branio. Sudac ga je upozoravao da poduzme nešto, ali nakon što je izostala reakcija Luquea, uslijedio je prekid i velika pobjeda Joaquina Buckleyja. 29-godišnji Amerikanac napokon je posložio svoje vještine u jednu smislenu cjelinu i mogao bi predstavljati ozbiljan problem u velter kategoriji.

Chris Weidman upisao prvu pobjedu još od osmog mjeseca 2020. godine

Veliku, vjerojatno i krucijalnu pobjedu za nastavak karijere upisao je i Chris Weidman. ‘‘All American‘‘ je dijelio kavez s opasnim Brazilcem Brunom Silvom, a gledali smo vrlo dobar meč s pregršt uzbudljivih razmjena u stojci.

Zanimljivo je kako je Chris Weidman odlučio riješiti se svog straha koji ga je mučio tijekom prošlog meča s Bradom Tavaresom. Chris je već od prve runde nemilosrdno plasirao udarce nogom koju je 2021. godine slomio u meču protiv Uriaha Halla i uspješno se riješio mentalne blokade. Jako dobro izgledao je Weidman tijekom prvih pet minuta i čisto je uzeo tu rundu.

Druga runda ponudila je više akcije od strane Silve, ali Weidman je također ‘‘prebacio u višu brzinu‘‘. Odlične boksačke izmjene s pregršt čistih udaraca nizale su se vrlo frekventno, a Weidman i Silva ovu rundu završili su kratkim ‘‘face offom‘‘ tijekom kojeg su zapravo odali poštovanje jedan drugom, jer vodili su pravi rat.

Nažalost, borba nije završila na pretjerano poželjan način. Sredinom treće runde Weidman je tehničkim nokautom porazio Silvu, ali nokautu su prethodili ubodi u oko. Nekoliko puta ranije tijekom borbe došlo je do pauze zbog Weidmanovih uboda u oko, ali ovaj put sudac je propustio reagirati.

Silva se žalio kako je nokautiran nakon nedozvoljenih uboda u oko koji su mu onemogućili da izbjegne lijevi kroše Weidmana, a čekala se reakcija Atletske komisije. Nakon pregleda snimke i konzultacija, odlučeno je kako će nokaut biti poništen, a pobjednika se odlučilo bodovanjem.

Weidman je dobio prve dvije runde na sve tri sudačke kartice, a suci su ocijenili kako je bio bolji i kroz dvije minute i 18 sekundi treće runde. Došlo je do tehničke odluke sudaca, a jednoglasno je slavio Weidman (30-27 x3).

Chrisu je ovo prva pobjeda još od osmog mjeseca 2020. godine kada je porazio Omarija Akhmedova. Jako bitna pobjeda za 39-godišnjaka koji je nekoć bio najbolji svjetski borac u srednjoj kategoriji.

Bruno Silva bit će dugo nezadovoljan ovakvim porazom, a ovo mu je treći uzastopni poraz unutar UFC-ovog kaveza. Pogledamo li širu sliku, Silva je izgubio pet od posljednjih šest mečeva i nije isključeno da sljedećeg tjedna bude otpušten iz UFC-a.

Slična kontroverza dogodila se i u meču između Nursulton Ruziboeva i Sedriquesa Dumasa. Tijekom jedne od razmjena, Dumas se žalio na ubod u oko, ali sudac nije dao znak za pauzu. Ruziboev je nastavio s borbom i nokautirao je Dumasa, a iako vidno nezadovoljan, Dumas je upisao poraz nokautom u prvoj rundi.

Anton Turkalj vjerojatno će biti otpušten iz UFC-a

Od ostalih mečeva izdvojit ćemo još novi poraz Antona Turkalja. Švedski borac hrvatskih korijena četvrti puta kročio je u UFC-ov kavez i upisao je četvrti uzastopni poraz. Turkalj se sinoć borio sa starim znancem, Ibom Aslanom.

Naime, Turkalj i spomenuti Turčin borili su se 2020. godine pod okriljem Brave organizacije, a Turkalj je tada slavio ‘‘submissionom‘‘ u drugoj rundi. Tri i pol godine kasnije obojica su se našli u UFC-u, a Ibo Aslan slavio je u revanšu.

Bio je ovo vrlo zabavan i atraktivan meč u kojem niti jedan od dvojice boraca nije bježao od otvorenih razmjena. Turkalj je shvaćao kako mu treba jako dobar nastup da zadrži svoje mjesto u UFC-u i odmah od prve sekunde krenuo je agresivno po pobjedu. Aslan nije ostajao dužan u takvim razmjenama i vjerujemo kako su mnogi uživali u ovom meču.

Nažalost, desni kroše Aslana prvom polovicom treće runde poslao je vidno ošamućenog Turkalja na tlo. Prije nego je Aslan stigao zadati još nekoliko udaraca, sudac se umiješao i prekinuo je meč.

Anton Turkalj ovim porazom vjerojatno je okončao svoju UFC karijeru, barem zasad. 2022. godine došao je u UFC prihvativši meč protiv Jailtona Almeide. Turkalj je uskočio na ‘‘short notice‘‘ i poražen je ‘‘submissionom‘‘ u prvoj rundi.

Uslijedila je borba protiv Vitora Petrina koji je Turkalja porazio jednoglasnom odlukom, a Šveđanin je nakon toga nokautiran od strane Tysona Pedra. Sada ga je nokautirao Ibo Aslan i teško će Turkalj dobiti novu priliku nakon četiri podosta uvjerljiva poraza.

Šteta, ali tek mu je 27 godina i ovaj mladi poluteškaš ima pregršt vremena za vratiti svoju karijeru na pobjedničke staze.

Rezultate ostatka eventa možete pogledati pri dnu ovog članka, a vrijedi obratiti pažnju na vrlo čudno bodovanje meča između Chidija Njokuanija i Rhysa McKeeja. Dva suca bodovala su sve tri runde u korist Njokuanija, ali sutkinja Munah Querido neobjašnjivo je vidjela McKeeja kao pobjednika (29-28).

UFC on ESPN 54 - rezultati eventa:

Glavni dio priredbe:

Manon Fiorot def. Erin Blanchfield via jednoglasnom odlukom sudaca (50-45, 50-45, 50-45)

Joaquin Buckley def. Vicente Luque via TKO - R2, 3:17

Chris Weidman def. Bruno Silva via tehničkom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-27)

Nursulton Ruziboev def. Sedriques Dumas via TKO - R1, 3:18

Kyle Nelson def. Bill Algeo via TKO - R1, 4:00

Chidi Njokuani def. Rhys McKee via podijeljenom sudačkom odlukom (28-29, 30-27, 30-37)

Preliminarni dio priredbe:

Nate Landwehr def. Jamall Emmers via KO - R1, 4:43

Virna Jandiroba def. Loopy Godinez via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28, 29-28, 30-37)

Julio Arce def. Herbert Burns via TKO - R2, 2:00

Dennis Buzukja def. Connor Matthews via TKO - R3, 0:22

Ibo Aslan def. Anton Turkalj via TKO (punches) - R3, 1:32

Viktoriya Dudakova vs. Melissa Gatto - meč otkazan netom prije početka

Jacob Malkoun def. Andre Petroski via TKO - R2, 0:39

Caolan Loughran def. Angel Pacheco via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 30-27, 30-26)

Linker
26. travanj 2024 14:59