UFC

UFC ostaje bez jednog od najvećih potencijala perolake kategorije: Umirovio se Zabit Magomedsharipov

Zabit Magomedsharipov

 Vladimir Astapkovich/Sputnik/Profimedia
31-godišnji Dagestanac fokusirat će se na neke druge stvari u svom životu

Više od dvije i pol godine prošle su od posljednjeg nastupa Zabita Magomedsharipova (18-1-0, 6-0 UFC). Ovaj 31-godišnji Dagestanac na glasu je bio kao jedan od najvećih potencijala perolake kategorije, a taman je došao pred sami vrh kategorije.

Naime, u jedanaestom mjesecu 2019. godine, Magomedsharipov jednoglasnom je odlukom pobijedio Calvina Kattara i probio se sve do četvrtog mjesta u poretku izazivača. Jedna pobjeda vjerojatno ga je dijelila od napada na titulu, ali Zabit više nije nastupao i čini se da nikada više niti neće.

Brojni relevantni izvori potvrdili su za svjetske MMA portale kako je Zabit obavijestio UFC o svom definitivnom povlačenju iz sporta. Na neki način, ova odluka bila je i očekivana.

Predugo je Zabit izbivao iz kaveza, a sredinom 2021. godine pojavile su se informacije o tome da Magomedsharipov ima problema s imunuloškim sustavom te ga čeka opasna operacija. Trener Mark Henry tvrdio je u devetom mjesecu 2021. godine da će se Zabit uskoro vratiti, ali nikakvih konkretnih pomaka po tom pitanju nije bilo.

Zabit se krajem četvrtog mjeseca ove godine oglasio na društvenim mrežama, ali svojom objavom dao je do znanja kako počinje ''ganjati'' karijeru u medicini. Fotografirao se ovaj MMA borac u uredu ''Doctors of the World'' humanitarne organizacije te je u opisu fotografije napisao kako će medicinski svijet u Makhachkali uskoro dobiti pojačanje.

Ariel Helwani također je ranije ove godine isticao kako su velike šanse da se Zabit neće vratiti sportu, a ponudio je još neke razloge.

"Meni je rečeno da je on imao religijsku moralnu dilemu s kojom se morao suočiti. On je veoma religiozan čovjek i mislim da je došao do spoznaje kako se ne želi više boriti. Trenutno se bori njegov brat i Zabit mu je uvijek u kutu što je jako zanimljivo. Ali očito smo svi drugačiji.'', otkrio je Helwani.

Prava je šteta što se ovakav borac povlači prije nego li smo ga vidjeli protiv onih najboljih, ali vjerujemo da postoje više nego opravdani razlozi. Zabit se očito pronašao na nekim drugim životnim poljima i želimo mu svu sreću, čime god da se planira baviti.

Linker
19. travanj 2024 03:54