UFC

UFC-ova borkinja jedva preživljava u poznatoj faveli, donacijama je spašavaju kolege

Cidade de Deus
 Carlos Becerra - Anadolu Agency via AFP
Život u Cidade de Deus (City of God) faveli mnogi su upoznali preko malih ekrana i istoimenog filma iz 2002. godine, ali kako zaista izgleda svakodnevica siromašnog naselja u Rio de Janeiru na vlastitoj koži osjeća UFC-ova borkinja Duda Santana.

23-godišnja Brazilka nadimka 'Cowboyzinha' privukla je ovih dana pozornost medija nakon što je u intervjuu s Combateom otkrila kako u njenom domu ponestaje hrane. Problem je, naravno, izazvao koronavirus zbog kojeg njena čitava obitelj ne može raditi, a samim time ni zarađivati za one najosnovnije potrebe.

"Svaki dan je borba. Postoje dani kada se probudimo bez ičega, ali Bog pomaže... Situacija je komplicirana i prošlo je puno vremena od moje zadnje borbe. Novca je ponestalo", izjavila je Santana u razgovoru s brazilskim Combateom.

A onda su u pomoć priskočili UFC-ovi borci.

Jednom kada je čuo za nevolje svoje sunarodnjakinje, UFC-ov borac iz lake kategorije Alan Patrick pokrenuo je akciju. Patrick je odmah poslao poruku u WhatsApp grupu u kojoj se nalazilo otprilike 80 UFC-ovih boraca te ih je sve zamolio da pokažu srce i dobru volju u ovakvoj situaciji.

Patrick je u razgovoru s MMA Fightingom potvrdio da je akcija urodila plodom, a prvi koji uplatio donaciju bio je Glover Teixeira. Ubrzo su se u čitavu priču uključili Amada Ribas, Anderson do Santos i Raphael Pessoa.

"Pomogao sam joj jer sam se i sam nekoć nalazio u istoj situaciji. Znam kakav je osjećaj biti gladan i kako je dijeliti kuću s nekoliko braće i sestara u situaciji kada nemate ništa za jesti... Hvala Bogu i sportu da je uspjela doći u najveću svjetsku promociju. A svi u Brazilu misle da je tvojim problemima stigao kraj ako si potpisao za UFC...", izjavio je Patrick u razgovoru za MMA Fighting da bi potom javno prozvao UFC-ov ured u Brazilu zbog toga što nisu preuzeli stvar u svoje ruke i pomogli Santani, ali i drugim borcima koji se nalaze u sličnoj situaciji.

"Sramota je, ali ne za mene, već za organizaciju u Brazilu. Mogli su preuzeti stvar u svoje ruke, ali ja sam taj koji je pokrenuo akciju i pričao s drugim UFC-ovim borcima - 'Zar ćemo nakon ove priče dopustiti i ne činiti apsolutno ništa dok naša prijateljica gladuje?' Neprocjenjivo je to što sada mogu drugima pomoći onako kako su meni neki pomagali u prošlosti", zaključuje Patrick.

Screenshot (YouTube, UFC)
Duda Santana

Duda Santana, koja dijeli dom s majkom, šestero braće i sestara i četverogodišnjom kćeri, sretna je i zahvalna na prikupljenim donacijama koje je odmah iskoristila za kupnju hrane.

Santana je trenutno na 3-1 u profesionalnoj karijeri, a jedini poraz doživjela je u lipnju prošle godine kada ju je svladala Bea Malecki. To je u jedno i njen jedini nastup u Octagonu budući da je event u Oklahomi (2. svibnja), a samim time i njena borba protiv Sarah Alpar, otkazan zbog koronavirusa.

Spomenimo i kako 'Cowboyzinha' u UFC-u zarađuje 10 tisuća dolara po nastupu + isto toliko ako ostvari pobjedu. Jasno je da je nekome u njenoj situaciji to pravo bogatstvo...

"S time bismo preživljavali čitavu godinu. Mogli bismo malo podići kvalitetu života... 10 tisuća dolara... Od zadnje borbe sam kupila televizor i još neke stvari koje nismo nikad imali. Takva plaća donosi pravo olakšanje", poručuje skromna Santana uz dodatak da želi čim prije sudjelovati na eventima koje će UFC organizirati na 'Fight Islandu'.

"Želim se boriti, ali mislim da će proći još neko vrijeme dok mi ne ponude meč. Brine me situacija s koronavirusom. Bojim se. Upravo sam saznala da je prijatelj mog prijatelja umro, a imao je 28 godina i bio je zdrav. Ali, ponavljam, želim se boriti. Recite Dani Whiteu da mi pruži priliku i napravit ću šou", poručila je za kraj Santana.

Linker
08. svibanj 2024 03:48