UFC

UFC-ova velter kategorija trenutno ima najviše boraca u sjajnim nizovima

Kamaru Usman
 Instagram
UFC-ova velter kategorija trenutno je najuzbudljivija, a možda i najkvalitetnija divizija najbolje svjetske MMA promocije. Nekoliko boraca nalazi se u više nego sjajnim nizovima i novi potencijalni izazivači samo izviru jedan za drugim.

Kvaliteta kakva se trenutno nalazi u UFC-ovoj velter kategoriji i rezultati kakve postižu najbolji borci nisu viđeni niti u jednoj drugog kategoriji najbolje svjetske MMA promocije. Razlog za to možemo pronaći u tome što se većina tih boraca još nije međusobno susrela, no možda je sad došlo vrijeme da se krene i s takvim uparivanjima. No, dok to ne bude, sjajno je pogledati nizove kakve neki borci imaju. Na njih je grafikom podsjetio ESPN.

Kamaru Usman prvak je s razlogom, što svakako dokazuje i njegov niz od deset pobjeda u jednako toliko UFC nastupa. Titulu je osvojio detroniziranjem Tyrona Woodleya, a prije njega su padali borci poput Rafaela Dos Anjosa, Demiana Maie ili Leona Edwardsa. Drugi najbolji niz u kategoriji pripada Leonu Edwardsu, kome je pobjeda nad Rafaelom Dos Anjosom zapravo bila osma u nizu. Posljednji koji ga je savladao bio je upravo Usman i to u prosincu 2015. godine. U međuvremenu je Edwards savladao imena poput Gunnara Nelsona, Vicentea Luqeua i spomenutog Dos Anjosa. Trenutno nema ugovorenu borbu, ali očekuje se da bi mogao biti uparen s Jorgeom Masvidalom za poziciju prvog izazivača kategorije.

Među onima sa sedam pobjeda u nizu svakako se najviše ističe Colby Covington. Bivši privremeni prvak je na sedam, a ukupno je slavio u deset od 11 UFC borbi. Malo manje istaknuti sa sedam pobjeda u nizu su dva borca iz Južne Amerike. Santiago Ponzinibbio borac je koji nikako ne uspijeva dogovoriti svoju prvu ovogodišnju borbu, a u 2018. borio se tek jednom. Velika je to šteta za borca koji u svom nizu ima pobjede nad imenima poput Gunnara Nelsona, Mikea Perry i Neila Magnya. Na sedam je i Elizeu Zaleski Dos Santos, kojeg posljednjeg dana ovog mjeseca pratimo u Kini protiv Li Jinglianga. Ovaj vrlo atraktivan borac iza sebe ima najmanje impresivan popis imena, no kvaliteta njegovih nastupa je na izuzetno visokoj razini. Slavljem u Kini trebao bi izboriti velike borbe za sebe.

Ostatak rangiranih boraca kategorije do 77 kilograma baš i nije toliko uspješan u posljednjim borbama, izuzet Vincentea Luquea. Borac koji će u subotu ući u kavez odraditi borbu protiv Mikea Perryja trenutno je slavio u posljednjih pet, no ukupno u devet od posljednjih deset borbi. Zaustavio ga je tek Leon Edwards.

Sve ovo dokaz je kvalitete ove kategorije i uzbuđenja koje neke buduće borbe mogu donijeti. Moramo priznati kako se tome veselimo.

Linker
11. travanj 2024 11:23