UFC

UFC-ovi veterani ne slažu se po pitanju Weidmanovog nastavka karijere: ‘Vjerujem da se može vratiti‘

Chris Weidman

 Paul Rutherford/Getty images/Profimedia
Chris Weidman vratio se nakon teške ozljede, ali mnogi se pitaju treba li nastaviti s karijerom

Dvije godine i četiri mjeseca vrijeme je koje je prošlo između posljednja dva nastupa Chrisa Weidmana. Nekadašnji UFC-ov prvak srednje kategorije u četvrtom mjesecu 2021. godine pretrpio je težak lom noge u meču protiv Uriaha Halla. Uslijedila je duga pauza i mukotrpan oporavak, a Weidman se vratio proteklog vikenda na UFC 292 eventu.

Jednoglasnom odlukom sudaca Weidman je izgubio od Brada Tavaresa. Tavares je nemilosrdno udarao Weidmana ‘‘low kickovima‘‘, a bilo je vidljivo da se Weidman ne osjeća najugodnije prilikom oslanjanja na desnu nogu koju je 2021. godine slomio. Chris zaslužuje pohvale jer je unatoč brojnim ‘‘low kickovima‘‘ izdržao do kraja borbe i nije dopuštao Tavaresu da ga završi. Vjerojatno je i sam Weidman bio sretan činjenicom da je odradio 15 minuta borbe nakon duge pauze i noga je (donekle) izdržala meč na najvišoj razini. Međutim, brzo je uslijedio ‘‘hladan tuš‘‘ od strane UFC-ovog predsjednika.

"Volim Chrisa Weidmana. Volim ga i volim njegovu obitelj, ali mislim da bi se trebao povući. Razgovarali smo s doktorom Jeffom Davidsonom, on misli da je Weidmanu pukao prednji križni ili medijalni kolateralni ligament, a tip se upravo vraća nakon jezive ozljede. Chrise volim te, ali, molim te, umirovi se.‘‘, zavapio je White i zapravo je na lijep način poručio Weidmanu da je njegovo vrijeme u ovom sportu prošlo.

Chris Weidman ne slaže se s idejom odlaska u mirovinu i nedugo poslije meča potvrdio je kako borba protiv Tavaresa neće biti njegov posljednji nastup unutar kaveza.

"Nisam završio, Vratit ću se bolji nego ikada, ali ovo je bila dobra prilika za mene da se vratim u oktogon.‘‘, rekao je Weidman.

Nekoliko dana kasnije, istaknuti članovi MMA zajednice odlučili su iskazati svoje mišljenje na ovu temu. Michael Bisping kao UFC-ov komentator i stručni analitičar složio se s UFC-ovim predsjednikom.

‘‘Borci se zadržavaju u sportu nakon što prođu svoj vrhunac, ostaju nakon isteka roka trajanja, a onda završe u seriji izgubljenih mečeva, jedan za drugim. Srcedrapajuće je gledati nešto takvo. Kada kao fan gledate vašeg najdražeg borca i bivšeg prvaka kako uvjerljivo gubi mečeve, biva nokautiran i završen ‘submissionima‘, onda je to jako bolno za gledati. Dojam je da cijeli svijet shvaća da se takvi tipovi trebaju umiroviti, ali jedino oni sami ne shvaćaju. Naravno da govorim o Chrisu Weidmanu. Ispričavam se Chris, ako pogledaš ovo. Ja sam veliki Chrisov fan i kao što svi znamo, on je bio nevjerojatan prvak. Dugo je bio neporažen i detronizirao je Andersona Silvu. Branio je pojas protiv Lyota Machide i Vitora Belforta, a nakon poraza od Lukea Rockholda, uslijedili su porazi nokautima. Na kraju je slomio nogu protiv Uriaha Halla.‘‘, objašnjavao je Bisping, a potom je dao zaključak.

‘‘Ako se on odluči vratiti i nastaviti s borbama, a zatim uđe u pobjednički niz, ja ću biti jako sretan zbog njega. Ali realnost je da je u subotu navečer izgledao kao netko koga je sustiglo vrijeme. Ne uživam govoreći ovo, ali mislim da bi se Weidman trebao umiroviti. On više nikada neće postati prvakom.‘‘, zaključio je Michael.

Velika većina MMA javnosti vjerojatno će se složiti s Bispingom, ali nismo morali dugo čekati da se pojavi netko tko se ne slaže s Danom Whiteom i Michaelom Bisping. Radi se o Mattu Brownu, UFC-ovom velterašu koji je i dalje aktivan, iako je u 43. godini svog života.

‘‘Ne slažem se s Danom. Mislim da se Chris (Weidman) ne bi trebao umiroviti. Vjerujem da se može vratiti i napraviti sjajne stvari u ovom sportu, samo neka se ne bori protiv Brada Tavaresa. Taj tip je stilski jako loš protivnik za njega. Svi na Twitteru pričaju o Chrisu Weidmanu i njegovoj ozljedi. Volim Chrisa Weidmana, sjajan je tip, ali nisam čuo da itko odaje poštovanje Bradu Tavaresu. Mislim da je Brad Tavares odradio pravu stvar i puno više zasluga pridajem njemu, nego Weidmanovoj ozljedi. Čak i da se ta ozljeda nikada nije dogodila, mislim da bi Tavares s ovakvim izdanjem porazio Weidmana u bilo kojoj fazi njegove karijere. Imao je perfektnu taktiku i egzekucija je bila savršena. Sve je odradio jako, jako dobro.‘‘, rekao je Brown u novoj epizodi ‘‘The Fighter vs. The Writer‘‘ podcasta.

Očito MMA javnost nije u potpunosti složna da je Weidmanovo vrijeme prošlo, a vrijeme će pokazati što slijedi za 39-godišnjeg Chrisa Weidmana.

Linker
27. travanj 2024 08:20