UFC

UFC se uspio nagoditi s borcima, isplatit će im 335 milijuna dolara: ‘Čvrsto vjerujemo da je zakon na našoj strani‘

Dana White

 RICHARD ALVAREZ/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA Richard Alvarez/instar Images/profimedia
Oko 1200 boraca uključeno je u slučaj, potencijalna šteta iznosi između 894 milijuna i 1,6 milijardi dolara

Matična tvrtka UFC-a, TKO Group Holdings, podnijela je izjavu Komisiji za vrijednosne papire i burzu u kojoj je otkrila da se organizacija nagodila s oštećenim stranama u dvije odvojene tužbe, te je pristala isplatiti 335 milijuna dolara.

“Dana 13. ožujka 2024., TKO je postigao sporazum o podmirivanju obje tužbe (Cung Le i Kajan Johnson) u ukupnom iznosu od 335 milijuna dolara koje će Kompanija i njezine podružnice plaćati u ratama tijekom dogovorenog razdoblja. Uvjeti će biti napisani u drugom ugovoru, a zatim dostavljeni sudu na odobrenje. Tvrtka se nada da će iznos biti umanjen zbog poreznih troškova“, pisalo je u izjavi.

Oko 1200 boraca uključeno je u slučaj Le et al. protiv Zuffe. Potencijalna šteta iznosi između 894 milijuna i 1,6 milijardi dolara, a suđenjem bi se odredio točan iznos.

Nagodba je uslijedila nakon što je sudac Richard Boulware u srijedu izdao nalog kojim se odgodio početak nadolazećeg suđenja, koje je trebalo početi 15. travnja. Boulware je na prethodnom ročištu jasno dao do znanja da neće ponovno odgoditi datum početka, osim u slučaju ako sve strane ne postignu dogovor.

Neki od tužitelja u slučajevima bili su borci kao što su Cung Le, Nate Quarry i Kajan Johnson te su bili u pregovorima s UFC-om oko mogućeg rješenja. Sada je potvrđeno da su obje strane postigle nagodbu koja je spriječila da antimonopolska tužba ode na suđenje.

Udruga MMA boraca, koju predvodi odvjetnik Rob Maysey, objavio je kratko priopćenje o nagodbi.

Početna antimonopolska tužba pokrenuta je još 2014. godine, a borci su tvrdili da je UFC uključen "u ‘shemu‘ stjecanja i održavanja monopolske moći na tržištu usluga elitnih profesionalnih MMA boraca". Borci su objasnili da je UFC postigao taj cilj kroz tri ključna elementa: ekskluzivne ugovore, prisilu i akvizicije koje su eliminirale potencijalne konkurente.

Kako se datum suđenja bližio, TKO Group Holdings se obratio i potvrdio da su razgovori o potencijalnom rješenju nastavljeni.

"Kao što smo uvijek govorili da je čvrsto vjerujemo da su činjenice i zakon na našoj strani, i veselimo se iznijeti argumente poroti na suđenju", rekao je glavni financijski direktor TKO-a Andrew Schleimer.

"No, kao što je tipično za slučaj kao što je ovaj, bili smo uključeni u privatno posredovanje istovremeno s našim pripremama za suđenje".

S postignutom nagodbom, sudac Boulware potpisat će sporazum o nagodbi. Ako se potvrdi, neće biti suđenja, a obje antimonopolske tužbe bit će okončane.

Linker
24. travanj 2024 05:32