UFC

UFC ugovara pravu poslasticu u lakoj kategoriji: Gamrota čeka Armenac koji je dobrano namučio Makhacheva

Arman Tsarukyan i Mateusz Gamrot

 Screenshot (youtube, Ufc)
Dvojica ponajvećih potencijala lake kategorije obračunat će se sljedećeg mjeseca

UFC-ova laka kategorija jedna je od najuzbudljivijih i talentom prožetih kategorija u MMA-u. Ovaj tjedan čeka nas niz uzbuđenja unutar spomenute kategorije. Charles Oliveira pojas će braniti protiv Justina Gaethjea, a Tony Ferguson i Michael Chandler potencijalno bi mogli pružiti najbolju borbu godine.

Pri vrhu su i borci poput Dustina Poiriera, Islama Makhacheva, Beneila Dariusha itd., a nadolazeći talenti također su uzbudljivi. Rafael Fiziev i Gregor Gillespie ušli su u top 10 izazivača, dok su Arman Tsarukyan i Mateusz Gamrot na pragu top 10.

Upravo njih dvojicu, promocija je odlučila upariti. Arman Tsarukyan (18-2-0, 5-1 UFC) sjajni je armenski borac koji uživa niz od pet uzastopnih pobjeda. Jedini UFC poraz doživio je u debiju 2019. godine. Islam Makhachev porazio ga je jednoglasnom odlukom, ali bile su to tri runde izuzetno kompetitivne borbe s pregršt sjajnih ''grappling'' razmjena.

Moglo bi se reći kako gotovo niti jedan borac nije pružio tako dobar otpor Makhachevu, ali bilo je to nedovoljno za mladog Armenca. Trenutno 25-godišnji Tsarukyan posljednji nastup odradio je u drugom mjesecu ove godine, a nokautom u drugoj rundi pobijedio je Joela Alvareza. Bila je to druga uzastopna pobjeda tehničkim nokautom za Tsarukyana kojem se počelo spočitavati da ne uspijeva završiti protivnike.

Težak ispit sada čeka 11-rangiranog Tsarukyana koji je sjajan ''grappler'' prije svega. Mateusz Gamrot (20-1, 3-1 UFC) samo je jednu poziciju niže rangiran, a Poljak je potkovan u svim segmentima MMA-a. Ipak, parter mu je također jača strana, a trenutno je u nizu od tri uzastopne pobjede.

U najjaču svjetsku MMA promociju došao je kao neporaženi KSW-ov prvak lake i perolake kategorije. Titulu u lakoj kategoriji branio je četiri puta i velika su bila očekivanja od Gamrota. Ipak, već u debiju doživio je poraz, a podijeljenom sudačkom odlukom bolji je bio Guram Kutateladze, timski kolega Khamzata Chimaeva. Bio je to poprilično tijesan i neizvjestn meč koji je mogao otići na obje strane.

Brzo se Gamrot konsolidirao nakon poraza od vrlo kvalitetnog protivnika te je prekidima pobijedio Scotta Holtzmana (KO), Jeremyja Stephensa (SUB) i Carlosa Diega Ferreiru. Posljednji nastup, upravo protiv Ferreire, Gamrot je odradio krajem protekle godine.

Filip Pejić i Patrik Čelić imali su prilike trenirati s Gamrotom prilikom posjete ATT-ju na Floridi, a prilikom gostovanja u Podcast Inkubatoru, Pejić je istaknuo kako je Gamrot najbolji parteraš u dvorani te da će zasigurno jednom doći do titule prvaka.

Arman Tsarukyan bit će pravi test Gamrotovih kvaliteta, a meč će se održati 25. lipnja (šesti mjesec). Poljski MMA portal In the Cage prvi je prenio ove vijesti, a portal MMA Junkie tvrdi da su pouzdani izvori iz promocije potvrdili tu informaciju.

Linker
20. travanj 2024 17:21