UFC

UFC zabranio nastupe svim borcima koje trenira James Krause zbog sumnje u namještanje mečeva

James Krause

 Screenshot (youtube, Mma Hour)
Jedan od najperspektivnijih MMA trenera nalazi se u velikim problemima zbog istrage oko namještanja mečeva

Velika istraga vezana uz klađenje na UFC mečeve, kao i moguće namještanje jednog od mečeva polako se privodi kraju i odgovorni počinju snositi posljedice.

Početom 11. mjeseca Darrick Minner borio se protiv Shayilan Nuerdanbiekea na UFC Fight Night 214 eventu. Početni koeficijenti u kladionicama iznosili su 1,50 na pobjedu Nuerdanbiekea i oko 2,70 na pobjedu Minnera. Neposredno uoči borbe, koeficijent na pobjedu Minnera naglo je i drastično skočio te je iznosio oko 4,30. Razlog toj promjeni bila je informacija o ozljedi Darricka Minnera.

Nagli porast koeficijenta na pobjedu Minnera posljedica je velikih uplata na pobjedu Nuerdanbiekea, a to povlači sumnju da je netko podijelio informaciju o ozljedi Minnera još uoči same borbe. Borba Minnera i Nuerdanbiekea zavšrila je nakon samo 67 sekundi, a Minner je ozlijedio koljeno odmah na samom početku borbe.

Bilo je više nego jasno da je Minner uistinu ušao ozlijeđen u taj meč, a netko je dobrano zaradio na toj informaciji. Darrick Minner borac je kojeg trenira James Krause, a James Krause istovremeno je trener koji putem Discorda vodi svoj kanal na kojem dijeli savjete za klađenje i nerijetko se hvali da jako dobro zarađuje klađenjem na MMA borbe.

Odmah nakon Minnerovog meča nadvio se oblak sumnje iznad cjelokupne situacije i pokrenuta je istraga. Vrlo brzo u saveznoj državi New Jersey blokirane su sve buduće oklade na mečeve s kojima je James Krause povezan, a od 1. prosinca (12. mjesec), Ontario i Alberta kao kanadske provincije uvele su zabranu klađenja na sve UFC mečeve jer ugrožen integritet klađenja na UFC-ove mečeve.

UFC se brzo ogradio od ikakvog namještanja mečeva i nema sumnje da su im Krause i Darrick Minner naštetili onim što se dogodilo u ovom slučaju. Mjesec dana nakon održavanja te borbe, uključeni akteri počeli su snositi posljedice. UFC je sinoć izdao službeno priopćenje u kojem su zabranili buduće nastupe svim borcima koji treniraju pod Jamesom Krauseom.

‘‘18. studenog (11. mjesec), Atletska komisija u Nevadi informirala je UFC i Minnerovog trenera Jamesa Krausea da je njegova trenerska licenca suspendirana i da će tako ostati dok ne završi istraga. UFC je nakon toga obavijestio Krausea, kao i menadžere njegovih boraca, da odmah stupa na snagu odluka kojom se zabranjuju UFC nastupi svim borcima koje Krause treniraju i onima koji samo treniraju u njegovoj dvorani (Glory MMA and Fitness). UFC je nastavno na istragu otpustio Darricka Minnera.‘‘, dio je službenog priopćenja.

James Krause zasad se nije službeno oglasio, a svoj kanal na Discordu ugasio je nakon što je započela istraga protiv njega, a radi se o odluci koja utječe na mnoge poznate UFC-ove borce. Jedan od najpoznatijih među njima je Brandon Moreno koji ima zakazan meč za titulu u muha kategoriji, a borbu bi trebao odraditi 21. siječnja (1. mjesec) sljedeće godine. Meksikanac je tijekom ove godine počeo trenirati pod Krauseom, ali morat će promijeniti dvoranu i trenera ukoliko planira dobiti dopuštenje za taj nastup. Moreno je iskazao podršku Krauseu putem Instagrama, a u svojoj objavi napisao je:

‘‘Čekamo pravdu‘‘

Tim Elliott, Grant Dawson, Jeff Molina, David Onama, Julian Marquez neki su od najpoznatijih boraca koje Krause trenira, a povremeno su u njegovoj dvorani trenirali Anthony Smith i Megan Anderson također. Marcelo Rojo također je Krauseov borac, a večeras bi se trebao boriti protiv Francisa Marshalla. UFC mu je dopustio nastup jer su odluku o zabrani donijeli tek sinoć.

36-godišnji James Krause po mnogima se istaknuo kao jedan od perspektivnijih MMA trenera kroz posljednjih nekoliko godina, a zbog svoje trenerske karijere zapostavio je svoju borilačku karijeru. Iza Jamesa Krausea je 36 profesionalnih MMA nastupa (28-8-0), a 13 ih je odradio pod okriljem UFC-a (9-4). Posljednji nastup odradio je u 10. mjesecu 2020. godine, a jednoglasnom odlukom porazio je Claudia Silvu.

Preostaje nam pričekati nastavak ove istrage, ali dojam je da se Krauseu ne piše dobro, barem zasad ne.

Linker
20. travanj 2024 15:40