UFC

‘Ukleta‘ težinska kategorija? Još od 2015. godine UFC-ova poluteška kategorija trpi česte promjene na vrhu

Jon Jones (lijevo), Daniel Cormier (gore desno), Jiri Prochazka (dolje desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Gotovo svake godine izmjenjuju se prvaci UFC-ove kategorije do 93 kilograma

UFC-ova poluteška kategorija proteklih godina jako često doživljava promjene na samom vrhu. Nerijetko se govori kako nakon odlaska Jona Jonesa nitko ne može zavladati tom kategorijom na dulje vrijeme, ali učestale promjene događale su se čak i u vrijeme Jona Jonesa.

Instagram stranica ‘‘Home of Fight‘‘ sjajno je izvukla sve promjene koje su se događale od 2015. godine. Jones je početkom 2015. godine obranio titulu prvaka porazivši Daniela Cormiera, ali samo nekoliko mjeseci kasnije Jones je ostao bez pojasa. UFC ga je kaznio jer je skrivio prometnu nesreću u kojoj je pobjegao s mjesta nesreće, iako je ozlijedio trudnu ženu u drugom vozilu.

‘‘Bones‘‘ je zbog toga ostao i bez meča protiv Anthonyja Johnsona, a Daniel Cormier i pokojni ‘‘Rumble‘‘ dobili su priliku boriti se za upražnjenu titulu prvaka. Cormier je porazio ‘‘Rumblea‘‘ i preuzeo je tron koji je držao narednih nekoliko godina.

Jones se 2016. godine vratio u kavez, porazio je Ovincea Saint Preuxa u meču za privremenu titulu, ali ubrzo je ostao bez ‘‘interim‘‘ pojasa zbog pada na doping. Sredinom 2017. godine Jones i Cormier odradili su revanš, Jones je pobijedio, nakratko je vratio titulu u svoje vlasništvo, ali USADA ga je ponovno lišila titule. Jones je varao u meču protiv Cormiera i zasluženo je titula vraćena Cormieru.

Sve do kraja 2018. godine Cormier je držao pojas i ukupno je triput uspješno branio titulu prvaka. Nakon prelaska u tešku kategoriju i osvajanja titule u ‘‘kraljevskoj‘‘ kategoriji, Cormier je napustio tron u poluteškoj. Jon Jones nakon toga ponovno je postao prvakom i pojas je držao do petog mjeseca 2020. godine. Tada je uslijedila svađa s Danom Whiteom oko plaće i Jones je najavio kako će napustiti titulu u poluteškoj kategoriji. Odmah je Jones najavio i potencijalni prelazak među teškaše, ali tražio je honorar u iznosu 25-30 milijuna dolara za meč protiv Francisa Ngannoua. White je to odbio, a Jones je u osmom mjesecu 2020. godine i službeno potvrdio kako je napustio titulu u poluteškoj kategoriji.

U periodu nakon Jonesa imali smo čak četiri prvaka. Jan Blachowicz bio je sljedeći prvak, a s trona ga je drugom polovicom 2021. godine svrgnuo Glover Teixeira. Već pri prvoj obrani titule, Glover je izgubio od Jirija Prochazke i poluteška je imala novog prvaka. Prochazka je trebao braniti pojas krajem prošle godine, ali pretrpio je tešku ozljeda ramena i odrekao se titule prvaka.

Jan Blachowicz uskočio je kao zamjena za Prochazku i borio se protiv Magomeda Ankalaeva za upražnjenu titulu. Međutim, borba je završila neriješenim ishodom i 2022. godina završila je bez prvaka poluteške kategorije.

Početkom ove godine UFC je odlučio upariti Jamahala Hilla i Glovera Teixeira u meču za upražnjeni tron. Hill je porazio Glovera i postao je novim prvakom kategorije. Očekivali smo meč između Hilla i Prochazke kasnije ove godine, ali Hillu se jučer dogodila bizarna ozljeda.

Američki borac igrao je košarku s nekoliko UFC-ovih boraca i pretrpio je rupturu ahilove tetive. Dulje vrijeme Hill će izbivati iz kaveza, a baš kao i Prochazka, Hill je odlučio odreći se titule.

Tako je poluteška kategorija ponovno bez prvaka, a preostaje nam vidjeti kako će UFC ovaj put razriješiti situaciju pri vrhu. Alex Pereira i Jan Blachowicz borit će se 29. srpnja (sedmi mjesec) i nije isključeno da UFC donese odluku da se radi o borbi za pojas. Ukoliko meč ipak ne bude za titulu, pobjednik tog meča vjerojatno će postati sljedećim izazivačem.

Jiri Prochazka trebao bi biti siguran kandidat za napad na pojas, čim se oporavi od svoje ozljede ramena. Tu je naravno i Magomed Ankalaev koji je prvu šansu prokockao, ali nije izgubio meč od Jana Blachowicza. Dagestanac pripada samom vrhu i sigurno je u konkurenciji za ‘‘title shot‘‘.

Prava je šteta što je Aleksandar Rakić više od godinu dana izvan pogona. Srpski borac gotovo sigurno bi već dobio ‘‘title shot‘‘ da nije bilo teške ozljede koljena, ali duga pauza izbacila ga je iz svih kombinacija. Rakiću treba jedna pobjeda prije svega, a nakon toga će ponovno biti u igri za vrh poluteške kategorije.

S obzirom na sva događanja proteklih godina, bit će tu još pregršt promjena u periodu koji slijedi.

Linker
01. svibanj 2024 11:14