UFC

‘Ulogu GSP-ja odrađivao sam bolje nego GSP‘: Kamaru Usman otkrio je kako je pripremao jednog od najtežih GSP-jevih protivnika

GSP vs. Hendricks

 Screenshot (youtube, Ufc)
Kamaru Usman bio je glavni trening partner borcu koji je dobrano namučio GSP-ja

Georges St-Pierre u jednom duljem periodu svoje karijere djelovao je nepobjedivo i dugo je držao titulu prvaka UFC-ove velter kategorije u svom vlasništvu. Nizao je Kanađanin pobjedu za pobjedom, često je bivao dominantan, ali u 11. mjesecu 2013. godine naišao je na itekako dostojnog protivnika.

Johny Hendricks bio je GSP-jev protivnik na UFC 167 eventu. Tada 30-godišnji Hendricks bio je na ‘‘scoreu‘‘ 15-1, a meč za titulu izborio je nakon šest uzastopnih pobjeda unutar UFC-ovog kaveza. Najavljivalo se kako Hendricks posjeduje zanimljiv set vještina za ugroziti GSP-ja.

Jako dobar je hrvač, fizički je snažan, a također je posjedovao i nokautersku snagu. Ispostavilo se da su analitičari bili u pravu, jer Hendricks je odradio odličan meč protiv tada dominantnog prvaka. Svih pet rundi potrajao je meč, a pobjednik je odlučen podijeljenom sudačkom odlukom koja je naišla na brojne kritike.

GSP je slavio rezultatom 48-47 na dvije sudačke kartice, dok je Glenn Trowbridge smatrao Hendricksa pobjednikom tog meča (48-47). Gotovo sve runde osim prve bile su podosta lake za bodovanje. Hendricks je čisto uzeo drugu i četvrtu rundu, dok je GSP bio bolji u trećoj i petoj rundi. Prva runda izazivala je polemike, ali Sal D‘Amato i Tony Weeks odlučili su bodovati tu rundu u korist St-Pierrea.

16 medijskih predstavnika također se pozabavilo bodovanjem te borbe, a svi su borbu bodovali u korist Hendricksa, rezultatom 48-47. GSP se nakon te kontroverzne pobjede povukao iz sporta najavivši određenu pauzu, a vratio se tek 2017.

Bio je to jednokratni povratak u kojem je GSP porazio Michaela Bispinga, osvojio je pojas u srednjoj kategoriji i zatim se u potpunosti povukao iz ovog sporta. Mnogi i danas nerijetko se prisjećaju Georgesovog meča s Hendricksom te smatraju kako je Hendricks tada pokraden. Činjenica je da se radilo o jako tijesnom meču i da je Johny pružio otpor kakav je rijetko tko pružio GSP-ju.

Deset i pol godina kasnije, tog meča prisjetio se i Kamaru Usman, također nekadašnji UFC-ov prvak velter kategorije. Usman je u svom ‘‘Pound 4 Pound‘‘ podcastu otkrio kako je on bio glavni trening partner Johnyju Hendricksu, a u trening kamp doveden je kako bi imitirao GSP-jev stil borbe. Usman je ove informacije otkrio ugostivši upravo St-Pierrea u svom podcastu.

‘‘Zapravo sam te jako puno proučavao prije nego sam došao u UFC. Proučavao sam te jer kad si se borio protiv Johnyja Hendricksa, ja sam jedan dio priprema bio njegov glavni sparing partner. Doveden sam kako bih oponašao tebe. Stoga sam te puno gledao kako bih pomogao Johnyju Hendricksu. Mislim da sam odrađivao ulogu Georgesa bolje od samog Georgesa. Bacao sam ‘superman low kick‘, sve sam bacao. Spuštap sam se u pokušaje rušenja, pokušavao sam rušiti Hendricksa jer znao sam da ćeš i ti pokušavati. Nije bilo bitno kakva su Hendricksova postignuća u hrvanju, znao sam da ćeš ga pokušati srušiti. Dakle, jedno vrijeme sam te pomno proučavao.‘‘, pojasnio je Kamaru.

Sudeći prema Hendricksovom nastupu, Usman je odradio uistinu dobar posao pripremajući Johnyja za tako velik meč. Usman je također bio u pravu po pitanju pokušaja rušenja. GSP je imao šest pokušaja rušenja u tom meču, a tri puta uspio je rušiti Johnyja.

Kompletnu epizodu Usmanovog (i Cejudovog) podcasta s GSP-jem možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
28. travanj 2024 02:33