UFC

Umirovila se Claudia Gadelha: Brazilka se povlači zbog ozbiljnih zdravstvenih tegoba

Claudia Gadelha

 Douglas P. DeFelice/Getty images/Profimedia
Bivša izazivačica za pojas slamka kategorije objavila je kraj karijere

UFC-ov roster ostao je bez ponajbolje borkinje slamka kategorije. Claudia Gadelha (18-5-0, 7-5 UFC) odlučila se povući iz profesionalnog sporta. 33-godišnja Brazilka umirovljuje se zbog zdravstvenih poteškoća koje je zadobila nakon posljednjeg meča. Naime, Gadelha je u jedanaestom mjesecu prošle godine izgubila od Yan Xiaonan jednoglasnom odlukom sudaca. Međutim, Brazilka je iz borbe izašla s potresom mozga, a putem Instagrama opisala je posljedice tog meča.

''U studenom 2020. godine, imala sam stvarno težak potres mozda, a nakon toga se razvio i postkomocijski sindrom (sindrom nakon potresa mozga). Radi se o sindromu koji uzrokuje simptome potresa mozga još dugi niz vremena. Dakle, mučila sam se sa simptomima neko vrijeme. Bilo je frustrirajuće jer su glavobolje bile bolne kao da mi netko zabija nož u stražnji dio glave. Često sam imala mučnine, povraćala sam i osjećala sam se jako, jako loše. Nisam mogla otići niti u šetnju, a kamoli trenirati.'', objasnila je Gadelha, a zatim je objasnila gdje se vidi u budućnosti.

''Uzela sam neko vrijeme izvan sporta i počela sam studirati nutricionizam na IIN-u (Institute of integrative nutrition - Institut za integrativnu ishranu). Zaljubila sam se u nutricionizam i njegov učinak na zdravlje i performanse. Počela sam proučavati i druge stvari, trebala sam energiju za neke druge stvari u mom životu. Ja sam jako energična osoba i stoga sam trebala raditi nešto drugo.'', dodala je ''Claudinha''.

Gadelha je pod okriljem UFC-a debitirala 2014. godine. Konstantno je Brazilka bila pri samom vrhu slamka kategorije, a pamtimo ju po rivalstvu s tadašnjom prvakinjom Joannom Jedrzejczyk. Dvaput su se borile spomenute borkinje, a oba put slavila je Poljakinja. 2016. godine, Gadelha i Joanna bile su glavne trenerice tokom TUF 23 sezone, a sezona je okončana njihovom borbom za pojas prvakinje slamka kategorije. To je bila jedna od dvije Joannine pobjede nad Gadelhom, a prva datira iz 2014. godine.

Claudia je upisala sedam pobjeda unutar UFC-a, a u njenom pobjedničkom rezimeu nalaze se zvučna imena poput Carle Esparze, Karoline Kowalkiewicz, Angele Hill itd. Gadelha je gubila samo od vrhunskih borkinja kao što su spomenuta Jedrzejczyk, Yan Xiaonan, Jessica Andrade i Nina Ansaroff. U mirovinu odlazi kao sedmorangirana izazivačica UFC-ove slamka kategorije.

Linker
15. travanj 2024 02:53