UFC

Usman objasnio zašto je tapkao prilikom jedinog poraza: ‘Ne bih imao što jesti da nisam tapkao‘

Jose Caceres vs. Kamaru Usman

 Screenshot (youtube, Mixed Martial Arts)
Prvak UFC-ove velter kategorije samo jednom u MMA karijeri morao je priznati protivniku da je bolji

Po mnogima trenutno najbolji MMA borac na svijetu jeste prvak UFC-ove velter kategorije Kamaru Usman. Iza Nigerijca je 20 profesionalnih pobjeda i samo jedan poraz. 15 pobjeda došlo je pod okriljem UFC-a, a titulu prvaka velter kategorije uspješno je obranio čak pet puta.

Za deset dana čeka ga nova obrana titule, a protivnik će mu biti Leon Edwards. Britanskog borca Usman je već jednom porazio, ali bilo je to krajem 2015. godine. Obojica su strašno napredovali od prvog obračuna i to će pokušati prezentirati u revanšu.

Edwards svakako ne dolazi bez šansi i nadat će se postati drugim borcem koji je porazio Usmana. Činjenica da je Usman jednom izgubio povećava Edwardsovu vjeru u to da je Usmana moguće poraziti, ali puno je prošlo od Usmanova jedinog poraza u karijeri.

Bješe to sredinom 2013. godine, a Kamaru je tada odradio drugi profesionalni nastup. ‘‘Submissionom‘‘ (RNC) u prvoj rundi pobijedio ga je Jose Caceres. Radi se o američkom borcu kojemu je to bio sedmi nastup u karijeri, a njegova karijera nije niti približno uspješna kao Usmanova. Sada 35-godišnji Caceres na omjeru je 15-12, a pretrpio je pet poraza u posljednjih šest nastupa. Među borcima koji su ga savladali našao se i Slovenac Uroš Jurišić koji ga je 2018. godine završio u prvoj rundi.

Unatoč svemu, Caceres će se uvijek moći pohvaliti da je Usmana prisilio na predaju. Kamaru je te večeri bio prisiljen tapkati, a u razgovou za ‘‘I am athlete‘‘ objasnio je zašto je tapkao, odnosno zašto nije odlučio ostati bez svijesti.

‘‘Neću moći jesti neko vrijeme ako ne tapkam sada. Nema šanse. Nisam imao pojma kako se obraniti u tom trenutku. Nisam žalio, jer bio sam švorc. Bio sam totalno bez novca. Naravno da bih se volio umiroviti kao neporažen borac, ali istina je u onome kad kažu da više naučimo iz poraza nego iz pobjeda. Tada sam si obeća da se to nikada više neće dogoditi. Kad sam završio s borbom, bio sam posramljen narednih tjedan dana. Moja tadašnja djevojka došla je gledati taj meč, a ja sam izgubio pred očima svoje djevojke. Dok sam hodao ulicom, tko god bi me pogledao, znao je da sam upravo izgubio, jer to se vidjelo na meni.‘‘, rekao je Usman, a nekoć ranije u razgovoru za ESPN pojasnio je zašto bi ostao gladan da nije tapkao.

‘‘Sjetio sam se pravila koje vam odredi šestomjesečnu suspenziju ako vas netko uguši do nesvijesti. Tada sam počeo razmišljati o tome da imam oko 17 dolara na svom računu. Ako bih završio bez svijesti, dugo se ne bih mogao boriti. Tada sam se prvi put predao, a strah od prolaska kroz nešto takvo veći je od uzbuđenja koje osjetim nakon pobjede.‘‘

Dakle, Usman je donio odluku koja donekle muči njegov ponos, ali s financijske i logičke strane, tapkanje se pokazalo logičnim i razumnim potezom. Ipak, bitno je istaknuti kako je prošlo više od šest mjeseci do sljedećeg Usmanova nastupa, unatoč tome što nije završio sa šestomjesečnom suspenzijom.

Linker
25. travanj 2024 03:23