UFC

Usman poručio ostalim izazivačima: ‘Morate proći Colbyja Covingtona prije napada na titulu‘

Kamaru Usman

 Mike Stobe/Getty images/Profimedia
Prvak UFC-ove velter kategorije vidi Covingtona kao svojevrsnog ‘‘gatekeepera‘‘

U jedanaestom mjesecu protekle godine, Kamaru Usman upisao je petu obranu titule u UFC-ovoj velter kategoriji. Nigerijac je po drugi puta savladao Colbyja Covingtona, a zanimljivo je kako je Usman pojas branio dvaput i protiv Jorgea Masvidala.

Neki mu zamjeraju da se prečesto bori s istim protivnicima, ali Colby Covington realno je i zaslužio oba napada na titulu. Radi se o vjerojatno najboljem velterašu nakon Usmana i teško je Usmanu zamjeriti jer se dvaput borio protiv njega.

Što se Masvidala tiče, on je jedan ''title shot'' dobio tako što je pristao uskočiti na ''short notice'', a zbog toga je nagrađen i drugim.

Usman je do sada bio vrlo aktivan prvak, ali iako je posljednji nastup odradio još u 11. mjesecu prošle godine, Usman i dalje nema čak niti ugovoren meč. Poznato je kako će Leon Edwards biti njegov sljedeći protivnik, ali Usmanova ozljeda šake koči cijeli proces.

''Netko je rekao da se će se Usman boriti 20. kolovoza (osmi mjesec), a to je apsolutno netočno, jer on se još uvijek oporavlja od ozljede. Kamaru se voli boriti i to će odraditi kad bude spreman. Moram odati poštovanje UFC-u jer ne vrše presing na nas. On (Usman) će se boriti u 2022. godini, 100 posto hoće. Možda to bude u osmom mjesecu, možda u devetom, a možda tek u 11. mjesecu, ne znamo još.'', rekao je Usmanov menadžer Ali Abdelaziz za MMA Junkie.

Dok Usman pauzira, velter kategorija dobiva sve više potencijalnih izazivača. Colby Covington i dalje je prvorangirani izazivač, a Khamzat Chimaev i Belal Muhammad također se nadaju ''title shotu''. Dodamo li i Leona Edwardsa koji bi trebao biti sljedeći na redu, jasno je da se stvara određena gužva.

Usman ima poprilično jednostavno rješenje da se ta gužva donekle raščisti. Nigerijac smatra kako ostali izazivači svoj napad na pojas trebaju zaslužiti preko Colbyja Covingtona.

''Covington je u ovom trenutku točno ispred vrata ('title shota'). Tko god želi proći kroz ta vrata, mora proći kroz njega. On je dokazao da može pobijediti sve ostale borce, samo mene ne može. Ako želite dokazati da se možete boriti za titulu, morate proći kroz tog tipa. Na kraju dana, ja ću proći kroz sve te tipove, sve dok mi ne dosadi. Nije bitno tko je sljedeći na redu.'', rekao je Usman u intervjuu za ''The Underground''.

Usman dakle vidi Covingtona kao svojevrsnog ''gatekeepera'' koji će profiltrirati nadolazeće izazivače. Covington bi realno i mogao odraditi tu ulogu, jer ''Chaosa'' nismo imali prilike gledati protiv boraca koji su odmah iza njega. Chimaev, Burns i Muhammad bili bi jako zanimljivi protivnici za Colbjya.

Linker
24. travanj 2024 05:34