UFC

Veliki Georges St-Pierre otkrio svoje unutarnje probleme: ‘Često sam bio jako uplašen iako to nisam pokazivao‘

Georges St-Pierre

 MIKE STOBE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA Mike Stobe/getty Images/profimedia
Jedan od najvećih, slobodno možemo reći, umjetnika slobodne borbe prolazio je često kroz osobne katarze svog borilačkog duha

Legenda UFC-a Georges St-Pierre mnogima se smatra najvećim borcem svih vremena, ali na tom putu morao je poraziti svoje unutarnje strahove.

Dugogodišnji prvak velter kategorije, koji se vratio 2018. godine kako bi osvojio naslov u srednjoj kategoriji, pobijedio je čitav niz velikana sporta, mnoge od njih više puta. No, često se borio s nervozom i priznao da ima "opsesivno-kompulzivnu" osobnost.

St-Pierre se povukao nakon što je osvojio naslov u drugoj težinskoj kategoriji pobijedivši Michaela Bispinga u Madison Square Gardenu. Od tada nije odlučio vratiti se i čini se sretnim u svojoj mirovini u dobi od 43 godine, unatoč brojnim prilikama za povratak. Tijekom nedavnog gostovanja na podcastu "Anik and Florian", Georges St-Pierre je primijetio da bi imao problema sa spavanjem uoči velikih borbi i treninga tijekom svoje karijere. Međutim, tvrdio je da bi lagao svojim trenerima zbog straha kako bi to bilo primljeno.

Na pitanje sjeća li se noći kada se osjećao najbolje tijekom karijere, Kanađanin je odgovorio: "Svi različito reagiraju pod stresom, ali za mene, svako jutro kada sam se borio, kad bih se probudio, osjećao bih se loše. Rekao bih ‘Prokletstvo, ne danas, imao sam lošu noć‘. Ali koristio bih teoriju James-Langea, lagao bih sebi, lagao bih svojim trenerima i kada bi me pitali kako sam spavao, rekao bih ‘Spavao sam odlično, spreman sam da razvalim!‘"

"Čvrsto vjerujem da način na koji se nosiš sa sobom ima veliki utjecaj na tvoj mentalni sklop. Koristio sam to kroz cijelu svoju karijeru, iako sam bio prestravljen, bio sam izuzetno nelagodan, pretvarao sam se da sam nepobjediv i da sam 100 posto siguran da ću uspjeti."

"To je bila laž jer duboko u sebi bio sam prestravljen... Nema šanse da se osjećaš dobro ako ne znaš hoćeš li biti teško ozlijeđen, ponižen ili ćeš osvojiti naslov." Tijekom svoje legendarne karijere, bilo je nekoliko prilika kada je GSP bio poražen. Infamozno ga je nokautirao Matt Serra 2007. godine, a prethodno ga je nekoliko godina ranije prisilio na predaju Matt Hughes.

Kaže da se nikada nije osjećao sjajno pred borbe zbog nemogućnosti garantiranja rezultata unatoč svom napornom radu. "Osjećao bih se dobro ako mi kažeš ‘Georges, 100 posto ćeš pobijediti‘," našalio se. "Recimo da mi se Bog pojavi i to kaže, sada bih se osjećao dobro, ali nema načina da to znaš. Dakle, neizvjesnost neznanja hoćeš li biti ponižen, jer ono što me najviše boljelo nije fizički, za mene, najviše me boljelo moje ego."

"Ako uložim toliko truda i na kraju izgubim, razočarati sve koji su mi pomogli? To je ono čega sam se najviše bojao i što me najviše boljelo. Tako da nikada nisam osjećao 100 posto jer je osjećaj neizvjesnosti za mene bio nepodnošljiv."

Linker
03. rujan 2024 13:28