UFC

(VIDEO) 11 minuta umjetnosti najpopularnijeg BJJ zahvata: Pogledajte legendarne 'trokut' završnice

Ferguson vs. Lee
 screenshot/YouTube
Iako je položaj 'trokuta' jedna od osnovnih tehnika brazilskog jiu-jitsua te jedna od prvih na kojoj se počinje raditi, samo pravi majstori sposobni su istim završiti MMA borbe na najvišoj razini. Ovo je 11 minute prezentacije upravo takvog majstorstva i vrhunske vještine. Ovo su najbolja gušenja trokutom u UFC povijesti.

Mnogima će upravo trokut ilit triangle biti prva asocijacija na spomen neke tehnike borbe u parteru. Tehnika koja se koristi u obrambenom BJJ gardu može u istom trenutku biti jednako učinkovita u defenzivi, ali i u ofenzivi. Zapravo, mnoge velike borbe završavale su na taj način, čak su i titule dolazile nakon što bi borac bio prisiljen tapkati radi prevelikog pritiska nogu protivnika na njegov vrat.

Jedan od primjera borba je Tonyja Fergusona i Kevina Leeja, u kojoj je El Cucuy 2017. godine došao do titule privremenog UFC prvaka. Ona je prva u ovoj kompilaciji iz koje svakako još vrijedi istaknuti legendarni trokut Natea Diaza protiv Kurta Pellegrina, odnosno slavlje Diaza i prije nego je borba bila gotova. Toliko je bio siguran u to da je zatvorio zahvat iz kojeg se protivnik neće izvući, a tako je i bilo.

Trokutom je i Anderson Silva savladao Chaela Sonnena u njihovoj prvoj međusobnoj borbi i to nakon što je izgubio četiri runde, a preostali majstori koji su se našli u ovoj kompilaciji su stvarno velike imena. Istaknut ćemo neke od njih. Anthony Pettis, Donald Cerrone, Carlos Newton te naravno Royce Gracie samo su oni najpoznatiji.

Uživajte u ovoj umjetnosti borilačkog sporta.

Linker
26. travanj 2024 22:56