UFC

(VIDEO) ‘Ako to ne priznam, znači da vrijeđam cijeli UFC-ov roster i da govorim kako sport nazaduje‘

Georges St-Pierre
 ALLAN ZILKOWSKY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
On ili Usman? Legendarni GSP dao je opsežan odgovor na pitanje tko je najbolji velteraš svih vremena

Nedugo nakon što je Kamaru Usman pobijedio Gilberta Burnsa pokrenula se priča o najboljem velterašu u povijesti MMA-a. A kako to obično biva, dio MMA zajednice pao je vrlo brzo pod utjecaj aktualnih zbivanja pa se već počeo pričati o Usmanu kao vlasniku te titule.

Neki su kod te teme ipak bili nešto bili oprezniji pa istaknuli da je legendarni Kanađanin Georges St-Pierre i dalje 'broj jedan', ali i da mu se aktualni UFC-ov prvak opasno približava.

Naravno, bilo je i onih za koje je GSP bez ikakve rasprave GOAT kategorije u kojoj je upisao čak 11 pobjeda u pojasa vrijednim borbama. Usman, s druge strane, ima četiri takva trijumfa.

A što o svemu kaže sam St-Pierre?

Borac kojeg mnogi smatraju najboljim u povijesti MMA-a mišljenja je da Usman još uvijek nema postignuća poput njega, ali priznaje da je aktualni prvak taj koji danas podiže letvicu.

"Pričamo li o postignućima, tu postoji razlika. Postigao sam stvari koje, po mom mišljenu, on još nije. Ali reći ću vam istinu, koliko god ona za neke sportaše bila bolna i teška za priznati. Današnji sportaši su bolji od onih jučerašnjih. A koliko god ti današnji bili dobri, oni koji dolaze nakon njih bit će još bolji. To vam je tako. Bez obzira na to tko ste. Čak i ako ste Usain Bolt, svjetski rekorder, za nekoliko godina pojavit će se novi lik i srušiti tvoj rekord. Ne govorim to zato što mislim da su ti likovi bolji, tu se radi o tehnologiji koja je bolja i ista stvar se događa u MMA-u", komentirao je St-Pierre u razgovoru s ESPN-om pa nastavio:

"Mi ne možemo mjeriti izvedbu kao u sprintu ili dizanju utega, ali možemo samo nagađati. Možda nije pobijedio u 11 borbi za naslov, ali podiže letvicu. I ako to ne priznam, to znači da vrijeđam cijeli UFC-ov roster. To znači da govorim kako sport nazaduje, a to nije istina. Vjerujem da je sport sve bolji i bolji. No, vjerujem li da bih se u onom izdanju iz najboljih dana mogao boriti s Usmanom? Mislim da bih. Mogao bih. MMA je sport o onome što slijedi i tako je oduvijek bilo. Prvak koji dođe nakon Usmana bit će promoviran kao najbolji ikada, kao netko tko je bolji od Georgesa St-Pierrea, kao netko tko je bolji od Kamarua Usmana. Sada imamo Usmana, imamo Israela Adesanyu - i više ne pričamo o Andersonu Silvi. Pričamo o Adesanyi i to je OK. Takav je sport i to moramo prihvatiti. Znam kakav je osjećaj i znam da želimo ostati zapamćeni po našim postignućima u koja smo uložili puno truda, ali to je realnost. Ja sam se s time pomirio. Bilo je teško u početku, ali sam se pomirio", zaključio je GSP.

Linker
22. travanj 2024 00:37