UFC

(VIDEO) Debi koji se dugo iščekivao i kontroverzno je završio: Prisjetite se kako je Ben Askren porazio Robbieja Lawlera

Robbie Lawler (lijevo) i Ben Askren (desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Ben Askren došao je u UFC kao neporaženi borac s reputacijom ponajboljeg velteraša na svijetu

Na današnji dan 2019. godine (u SAD-u je tada još bio 2. ožujka, op.a.), svjedočili smo vrlo interesantnoj borbi na UFC 235 eventu. Bio je to veliki UFC-ov event u Las Vegasu, a predvodili su ga Jon Jones i Anthony Smith. ‘‘Bones‘‘ je bez većih problema došao do pobjede, ali to nije meč kojeg ćemo se ovdje dotaknuti.

UFC 235 bio je event na kojem je debitirao Ben Askren, borac kojeg je UFC doveo kao veliko pojačanje, a čak su se odrekli jednog Demetriousa Johnsona u zamjenu za Askrena.

‘‘Mighty Mouse‘‘ otišao je put ONE Championshipa, dok se Askren zaputio ka UFC-u. Ben je u tim trenucima bio neporažen borac s ukupno 19 pobjeda u profesionalnoj karijeri. Iza sebe imao je i sjajnu hrvačku karijeru, a mnoge je zanimalo koliko daleko može dogurati u najjačoj svjetskoj MMA organizaciji.

UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ nisu Askrenu pružili mogućnost da se ‘‘zagrije‘‘ lakšim mečevima i da upiše nekoliko rutinskih pobjeda prije nego se okuša s najboljima. Već u debiju, Askren se borio protiv Robbieja Lawlera. Istina, Robbie Lawler tada nije bio na vrhuncu svoje karijere, ali bio je visokorangiran i okupirao je šesto mjesto u poretku izazivača unutar velter kategorije.

Lawler je stilski djelovao kao vrlo nezgodan protivnik za Askrena. Udarački je definitivno opasniji, ali posjedovao je i vještine kojima može braniti Askrenove hrvačke pokušaje.

Već na samom početku meča, Askren je spoznao koliko težak meč ga čeka. Pokušao je Ben rušiti Lawlera, Robbie se sjajno branio, a nakon samo 15-ak sekundi dvoboja, Lawler podiže Askrena iznad svoje glave i snažno ga baca u parter. Uslijedilo je mnoštvo snažnih udaraca koji su odsjeli na glavi Askrena, a Herb Dean bio je na rubu da prekine meč.

Uspio se Askren ipak oporaviti, vratio se na noge i krenuo je u novu potragu za rušenjem. Lawler se dobro branio, ali dvije minute prije kraja runde Askren napokon dolazi do rušenja i kreće tražiti dominantnu poziciju. Brzo je Askren ‘‘uzeo leđa‘‘ Lawleru, zaključao je gušenje, ali nije ubacio ‘‘kuke‘‘ i Lawler se uspio okrenuti. Ostao je Robbie ipak zaključan u Askrenov hvat. Pokušaj stražnjeg gušenja pretvorio se u ‘‘bulldog‘‘ gušenje. Snažno je Askren pritisnuo, djelovalo je kao da je Lawler ostao bez svijesti, a Herb Dean odlučio je prekinuti meč.

Odmah nakon prekida, Lawler je ‘‘eksplodirao‘‘. Herb Dean napravio je veliku grešku, jer Lawler nije ostao bez svijesti, niti je tapkao. Bio je to nesretan poraz koji je mogao biti preinačen u ‘‘no contest‘‘, ali Robbie Lawler tada je pokazao koliko je velik čak i u ovakvim porazima.

Iako se nakratko naljutio na Herba Deana, Lawler se jako brzo ispričao sucu, a poslije ga je i tješio:

‘‘Herb, ne brini se zbog ovoga. Ti si vrhunski sudac. Sranja se događaju, ne brini se.‘‘, rekao je Lawler, a sportski je čestitao i Benu Askrenu.

Lawleru je na kraju ostao upisan poraz, a Benu Askrenu to je jedina pobjeda u UFC-ovom kavezu. Nakon poraza od Jorgea Masvidala i Demiana Maie, Askren se umirovio.

Kako je izgledao meč između njega i Lawlera, možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
27. travanj 2024 08:58