UFC

Nekoć veliki talent sinoć je položio rukavice u kavezu, a zatim poručio: ‘Vjerojatno ću morati opljačkati nekog na parkingu‘

Tyson Pedro

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
32-godišnji australski poluteškaš okončao je karijeru nakon 15. profesionalnog nastupa

Sinoć održani UFC Fight Night 238 event donio je završetak jedne interesantne karijere. 32-godišnji Australac Tyson Pedro (10-5-0) odlučio je reći konačno ‘‘zbogom‘‘ profesionalnoj MMA karijeri.

UFC-ov poluteškaš jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je borbu protiv Vitora Petrina, perspektivnog brazilskog poluteškaša. Bio je to peti Pedrov poraz u 15. profesionalnom nastupu i nakon meča odlučio je položiti rukavice na sredinu kaveza.

‘‘Bilo je sjajno, ali moja namjera oduvijek je bila pokazati mojoj kćerki, da ukoliko naporno radite i maksimalno se trudite oko onoga što volite, možete ostvariti svaki svoj san. Mislim da su se moji snovi jednostavno promijenili u ovoj fazi. To je to od mene u UFC-u. Iz dubine srca zahvaljujem svim fanovima.‘‘, poručio je Pedro.

Inače, Tyson Pedro svoj UFC debi odradio je još u 11. mjesecu 2016. godine. Tada 25-godišnji Australac došao je u najjaču svjetsku MMA organizaciju s reputacijom jako talentiranog borca. Nakon samo četiri pobjede na domaćoj sceni, Pedro je dobio poziv UFC-a, a u debiju se borio protiv Khalila Rountreeja Jr.-a. Nešto više od četiri minute trebao je Pedro za poraziti Rountreeja, a do pobjede je došao stražnjim gušenjem u prvoj rundi.

Nekoliko mjeseci kasnije Pedro je porazio i Paula Craiga, također prekidom u prvoj rundi. Tehničkim nokautom upisao je drugu pobjedu pod okriljem UFC-a. Određeni ‘‘hype‘‘ počeo je pratiti Pedrovo ime, ali Ilir Latifi porazio ga je u devetom mjesecu 2017. godine i ukazao je na neke Pedrove nedostatke.

Nažalost po Pedra, njegova karijera nije išla dobrim tijekom nakon tog poraza. Uspio je Tyson poraziti Saparbeka Safarova, ali uslijedila su dva uzastopna poraza u mečevima protiv Ovincea Saint Preuxa i Mauricia ‘‘Shoguna‘‘ Rue. Posebno bolan bio je poraz u meču protiv OSP-ja, jer Pedro je vrlo brzo imao St. Preuxa na pragu nokauta, ali upustio se u ‘‘grappling‘‘ razmjene i poražen je ‘‘submissionom‘‘.

Mučio se Pedro s ozljedama nakon poraza od Rue i više od tri godine izbivao je kaveza. Povratak je dobro počeo, jer Pedro je tijekom 2022. godine upisao dvije pobjede u dva nastupa. Ipak, mora se istaknuti kako je porazio Ikea Vilanuevu i Harryja Hunsuckera, dvojicu boraca za koje su se mnogi pitali kako su uopće dogurali do UFC-a.

U drugom mjesecu 2023. godine Pedro je poražen od strane Modestasa Bukauskasa, ali u devetom mjesecu upisao je novu pobjedu. Antona Turkalja nokautirao je u prvoj rundi na UFC 293 eventu održanom u Australiji. Odlična atmosfera i velika pobjeda pred domaćom publike nešto su što će Pedro sigurno pamtiti do kraja života, ali bila je to njegova posljednja pobjeda u profesionalnoj karijeri. Sinoćnji poraz protiv Petrina označio je kraj Pedrove karijere.

Ono što je mnogima tužno po pitanju Pedrovog umirovljenja, jest dio njegovog govora na konferenciji za medije održanoj netom nakon eventa.

‘‘Nakon poreznog odbitka i s porazom u današnjoj borbi, vjerojatno ću morati opljačkati nekog na parkingu. Tko od vas ima najviše novca?‘‘, rekao je Pedro novinarima.

Naravno, Australac se šalio i neće nikog opljačkati, ali nije se šalio po pitanju teške financijske situacije. Pedro je zaključio kako MMA karijera iziskuje velike troškove, a ukoliko niste pri samom vrhu, očito je jako teško financirati sve te troškove. Stoga se Pedro okreće nekim novim izazovima i želimo mu puno uspjeha u nastavku života.

Linker
27. travanj 2024 06:44