UFC

(VIDEO) Erin Blanchfield nezaustavljivo gazi ka pojasu; Michal Oleksiejczuk nokautirao Todorovićevog ‘krvnika‘

Erin Blanchfield (lijevo), Michal Oleksiejczuk (gore desno), Parker Porter (dolje desno)

 Screenshot (ufc Fight Pass)
24-godišnja borkinja muha kategorije upisala je šestu pobjedu u svom šestom UFC nastupu

Današnji poslijepodnevni event u Singapuru već je u punom jeku, a kompletiran je preliminarni dio priredbe kao i dvije borbe u sklopiu ‘‘main carda‘‘.

U najavi današnjeg UFC-ovog eventa najavili smo meč između Taile Santos i Erin Blanchfield kao potencijalno najuzbudljiviji i najkvalitetniji meč ovog eventa.

Taila Santos djelovala je osjetno brže na početku borbe i konkretnije u stojci. Blanchfield je brzo krenula po rušenje, ali Taila Santos podsjetila nas je na snagu svojih kukova i lakoćom je odvojila Blanchfield dalje od sebe. Odlično je Santos izgledala početkom runde, a jednim ‘‘low kickom‘‘ čak je poslala Blanchfield na tlo. Brzo se Erin vratila na noge i unatoč tome što je Santos bolje otvorila meč, Erin nije djelovala pretjerano impresionirano. Sredinom runde pritisnula je Tailu uz ogradu kaveza, tražila je priliku za doći do rušenja, ali Santos se ponovno uspješno obranila. Jako lijepo kombinirala je Santos ‘‘kickove‘‘ i ručne tehnike, a drugom polovicom runde napravila je posjekotinu na licu Blanchfield, a došlo je i do krvarenja iz nosa. Erin je nakon nešto više od tri minute imala odličan pokušaj rušenja ‘‘judo bacanjem‘‘, ali Santos se fantastično izvukla i malo je nedostajalo da zauzme kontrolu nad leđima Blanchfield. Nakon neuspješnog pokušaja kontrole, borkinje su se vratile na noge. Runda je završila klinčem uz ogradu kaveza, a gledali smo vrlo dinamičnih i kvalitetnih pet minuta.

Bez respekta ušla je Blanchfield u drugu rundu i uspjela je povezati nekoliko lijepih boksačkih kombinacija, prije nego je pokušala srušiti Santos ‘‘double leg‘‘ rušenjem. Ponovno je Taila vrhunski obranila pokušaj rušenja i borba se nastavila uz žicu kaveza. Blanchfield je imala dominantnu poziciju u klinču i bila je nešto aktivnija, ali bez konkretnije štete. Svim silama pokušavala je Blanchfield doći do rušenja, a rušenje je upisala tek velikom greškom Santos. Taila je ubacila obje ‘‘kuke‘‘ i došla je do dvostrukog ‘‘underhooka‘‘ u klinču. Bila je to idealna pozicija za izvući se iz klinča, ali Santos je pokušala srušiti protivnicu. Bio je to loš pokušaj nakon kojeg je Blanchfield završila u gornjoj poziciji. Jako skupa pogreška Brazilke, jer dobro je poznato koliko je Blanchfield opasna iz gornje pozicije u parteru. Tražila je Erin dominantnu poziciju iz koje bi krenula po ‘‘submission‘‘, ali Santos je ostala pribrana i 50-ak sekundi prije kraja runde uspjela se vratiti na noge.

Dojam je da su obje borkinje uzele po jednu rundu, a Blanchfield je u treću rundu ušla kao blaga favoritkinja prema koeficijentima uživo. Santos se kao i u meču sa Shevchenko mučila sa svojim desnom okom. Vidjelo se da osjeća nekakvu nelagodu, kao da je pretrpila ubod u oko, ali u tim trenucima nije bilo najjasnije što se točno dogodilo s njenim desnim okom. Blanchfield je ponovno uspostavila pritisak uz ogradu kaveza i marljivo je tražila rušenje. Strašan pritisak vršila je Erin, ali obrana od rušenja koju je prezentirala Santos zbilja je impresivna. Uistinu rijetko gledamo borkinje ovako kompletne i na ovako visokoj tehničkoj razini. Dvije minute prije kraja borbe, prikazan je interesantan statistički parametar. 12 pokušaja rušenja imala je Blanchfield, a Santos je obranila svih 12. Taktički je Blanchfield jako dobro odrađivala treću rundu. Neprestano je vršila pritisak u klinču, a u trenucima kada bi se borkinje odvojile, Blanchfield bi zadala nekoliko brzih udaraca i ponovno bi inicirala klinč. Jako zrelo je Erin odradila završnicu meča, a runda je završila otvorenom razmjenom u kojoj je Blanchfield izgledala osjetno svježije i preciznije.

Jednoglasnom odlukom sudaca slavila je Erin Blanchfield (29-28 x3), a meč je u potpunosti opravdao očekivanja. Trećerangirana izazivačica porazila je četvrtorangiranu, a Blanchfield je ovo šesta pobjeda u šestom UFC nastupu. Napad na titulu jedini je logičan sljedeći korak za ovu fantastičnu 24-godišnjakinju. Naravno, prvakinja Alexa Grasso na rasporedu ima meč protiv Valentine Shevchenko sredinom devetog mjeseca, a pobjednica tog meča vjerojatno će titulu u muha kategoriji braniti protiv Erin Blanchfield.

Taila Santos može jako žaliti za greškom iz druge runde koja ju je odvela u donju poziciju u parteru. 30-godišnjoj Brazilki ovo je drugi poraz zaredom, ali gubila je na bodove od Valentine Shevchenko i Erin Blanchfield. Ne sumnjamo da će se brzo vratiti pobjedama.

Parker Porter drugi put ove godine izgubio je od borca iz obitelji Tafa

‘‘Main card‘‘ otvorili su teškaši, Justin Tafa (5-1-0) i puno iskusniji MMA borac Parker Porter (14-9-0). Iskustvo ovaj put nije bilo od pretjerane pomoći Porteru i Tafa je slavio nokautom u prvoj rundi.

Od samog početka borbe vidjelo se da Junior Tafa kao bivši Gloryjev kickboksač ima veliku prednost u stojci nad Porterom. Čisto je pogađao Tafa, a Portera je uspio lijepo pogoditi i koljenom u glavu. Uzdrmani Porter pokušavao je srušiti Tafu ‘‘double leg‘‘ rušenjem uz ogradu kaveza, a bitno je spomenuti da se Tafa nakratko uhvatio za ogradu kaveza kako bi obranio rušenje. Sudac ga je verbalno opomenuo, ali Tafa je uspio zadržati borbu na nogama i profitirao je nedozvoljenim potezom.

Brzo se 26-godišnji Novozelanđanin oslobodio iz klinča, a nedugo poslije desnicom je nokautirao Parkera Portera. Minutu i 24 sekunde trajao je ovaj obračun teškaša, a Porter je u ovoj kalendarskoj godini drugi put izgubio od Tafe. Justin Tafa porazio ga je u drugom mjesecu ove godine, također nokautom u prvoj rundi, a sada je nešto slično ponovio i Junior Tafa.

Junioru Tafi ovo je peta MMA pobjeda u šestom MMA nastupu i prva pod okriljem UFC-a. Ranije ove godine jednoglasnom odlukom sudaca izgubio je od Mohammeda Usmana. Što se Portera tiče, ovo mu je drugi poraz u trećem ovogodišnjem nastupu. Braxtona Smitha porazio je nokautom u prvoj rundi, dok je izgubio od braće Tafa. U posljednja četiri nastupa, Porter je upisao tri poraza.

Pregršt nokauta na preliminarnom dijelu priredbe

Pet od ukupno sedam mečeva s preliminarnog dijela priredbe okončano je nokautima, a čak četiri meča završila su u prvoj rundi. Izdvojit ćemo Poljaka Michala Oleksiejczuka i njegovu pobjedu nad nigerijsko-američkim borcem Chidijem Njokuanijem. Imao je Oleksiejczuk ponešto problema početkom prve runde, ali Njokuani kao da se ispuhao nakon što nije uspio dovršiti posao i Poljak je preuzeo inicijativu. Uzdrmao je Michal svog protivnika još u stojci, a tijekom druge polovice runde došao je i do rušenja. Sjajan ‘‘ground and pound‘‘ prezentirao je Oleksiejczuk i tehničkim nokautom nakon četiri minute i 16 sekundi porazio je Njokuanija. Snimku nokauta pogledajte ispod ovog odlomka.

Poljaku je ovo bio 12. nastup u UFC-u i sedma pobjeda (7-4-0, 1 NC). Nakon poraza od Caia Borralha ranije ove godine, Oleksiejczuk se uspješno vratio pobjedama. Chidi Njokuani upisao je treći poraz zaredom, a posljednju pobjedu upisao je u petom mjesecu 2022. godine. Tada je nokautom u prvoj rundi porazio Duška Todorovića.

Rezultate preliminarnog dijela eventa možete pročitati u nastavku članka.

Preliminarni dio priredbe:

Waldo Cortes-Acosta def. Lukasz Brzeski via KO - R1, 3:01

Garrett Armfield def. Toshiomi Kazama via TKO - R1, 4:16

Michal Oleksiejczuk def. Chidi Njokuani via TKO - R1, 4:16

Song Kenan def. Rolando Bedoya via jednoglasnom odlukom sudaca (29-28 x3)

Billy Goff def. Yusaku Kinoshita via TKO - R1, 3:49

JJ Aldrich def. Liang Na via TKO - R2, 4:49

Seung Woo Choi def. Jarno Errens via jednoglasnom odlukom sudaca (30-27, 29-28 x2)

Linker
28. travanj 2024 11:08