UFC

Giga Chikadze uspješno se vratio nakon 18 mjeseci: Gruzijac je u ‘šahovskoj partiji‘ porazio Caceresa

Giga Chikadze

 Diego Ribas/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Dugo je Chikadze izbivao iz kaveza, ali pauza se nije pretjerano odrazila na njegov nastup

Nakon više od godinu i pol dana izbivanja iz kaveza, Gruzijac Giga Chikadze vratio se u kavez na UFC Fight Night 225 eventu. Chikadzea je početkom 2022. godine teško porazio Calvin Kattar i uslijedila je duga pauza za devetorangiranog izazivača unutar perolake kategorije. Alex Caceres kao 15. izazivač našao se na suprotnoj strani kaveza, a nakon tri runde tehničko-taktičkog nadmudrivanja u stojci, Chikadze je došao do pobjede u povratničkom nastupu.

Giga Chikadze trebao je jedan dio prve runde kako bi pronašao svoj ritam i osjećaj za distancu, što je više nego očekivano s obzirom na dugu pauzu. Caceres je djelovao brže i poletnije, a u jednom trenutku prve runde Caceres je jako lijepo pogodio ‘‘spinning backfistom‘‘. Što se više runda bližila kraju, Chikadze je djelovao opuštenije i frekventnije pogađao Caceresa. Gledali smo podosta izjednačenu prvu rundu, a niti jedan od dvojice boraca nije u potpunosti otpustio kočnicu, osjećao se uzajamni respekt.

Caceres je prema govoru tijela djelovao opuštenije od Chikadzea početkom druge runde, ali puno kokretnije pogađao je Giga prvom polovicom druge runde. U nekoliko navrata Chikadze je lijepo povezao kombinaciju 1-2 (prednji-stražnji direkt), a seriju bi završio udarcem nogom. Kompaktnije je djelovao Chikadze i njegovi udarci izgledali su osjetno snažnije od Caceresovih. Boks Gige Chikadzea radio je sve veću razliku i napokon smo gledali Chikadze na kakvog smo navikli prije ove duge pauze kroz koju je prošao.

Nastavio je Chikadze pronalaziti metu desnom rukom i na početku treće runde. Caceres je djelovao čak i blago uzdrman dvama udarcima Chikadzea, ali s obzirom koliko čisto su odsjeli ti udarci, Caceres je jako dobro podnosio udarce. Caceres se nešto bolje kretao, bio je ‘‘življi‘‘, čak je i nešto frekventnije pogađao, ali Chikadze je jednostavno djelovao osjetno konkretnije sa svojim udarcima. Kad god bi Giga plasirao udarac desnom rukom, uspješno bi pronašao metu. Nešto otvoreniju razmjenu vidjeli smo krajem borbe i preostalo nam je čekati sudačku odluku.

Sva tri suca na kraju su bodovala meč 30-27 u korist Chikadzea. Donekle iznenađujuć rezultat s obzirom da su prva i treća runde bile podosta tijesne, ali zaslužena pobjeda Chikadzea i uspješan povratak u kavez nakon 18 mjeseci pauze.

Japanski supertalent dominirao je od prve do posljednje sekunde

28-godišnji Rinya Nakamura borac je na kojeg smo vam također obratili posebnu pozornost u najavi koju smo jutros objavili na našem portalu. Nekoć ponajbolji svjetski hrvač u kategoriji do 65 kilograma 2021. godine prešao je u MMA, a danas je upisao svoju devetu pobjedu u devetom profesionalnom MMA nastupu.

Nakon što je ranije ove godine osvojio Road to UFC turnir, Nakamura je ponovno kročio u UFC-ov kavez. Maestralni Japanac bez većih problema izdominirao je Meksikanca Fernieja Garciju (10-4, 0-3 UFC).

Brzo je Nakamura došao do rušenja u prvoj rundi, a velik dio prve runde proveo je dominirajući u ‘‘north-south‘‘ poziciji. Nakamura u drugoj rundi nije odmah išao po rušenje i dobar dio druge runde prošao je u nadmetanju u stojci. Nakamura je sjajno pogađao lijevim ‘‘kickom‘‘, a u jednom trenutku blago je uzdrmao Garciju lijevim ‘‘high kickom‘‘. Druga polovica druge runde odvila se u parteru nakon sjajnog Nakamurinog rušenja ‘‘double leg‘‘ tehnikom. Garcia je imao solidan pokušaj ‘‘giljotine‘‘ nakon tog rušenja, ali Nakamura je sjajno prošao gard te se izvukao iz tog zahvata. Tražio je i Nakamura priliku za doći do ‘‘submissiona‘‘, namještao je poziciju za ‘‘americanu‘‘, ali nije uspijevao završiti Garciju kroz prve dvije runde.

Treća runda također se odvila jako sličnom prvim dvama rundama. Nakon jednog perioda provedenog u stojci, Nakamura sjajno ruši Garciju i zauzima gornju poziciju u parteru. Odlično je Nakamura kontrolirao protivnika iz gornje pozicije, ali ono gdje može napredovati jest ‘‘ground and pound‘‘. Nije naročitu štetu nanosio Nakamura iz gornje pozicije, a najbliže prekidu bio je minutu prije kraja borbe. Munjevitom reakcijom Nakamura je zaključao polugu na ruci, činilo se kao da će Garcia tapkati, ali čvrsti Meksikanac ponovno se izvukao. Krajem borbe Garcia je ‘‘pojeo‘‘ još jedan lijevi ‘‘high kick‘‘, izdržao je do kraja, ali uvjerljivo je izgubio jednoglasnom odlukom sudaca (30-26, 30-27, 30-27).

Nakamura je dominirao ovom borbom od prve do posljednje sekunde, ali ovaj put nije uspio doći do pobjede prekidom.

Linker
30. travanj 2024 22:43