UFC

(VIDEO) ‘Jotko je u odličnom timu, ali nije ni moj ništa lošiji. Svaki dan sam kod Cro Copa i nema brige‘

Matej Batinić

 Screenshot (youtube, Fnc)
Prvak FNC-ove poluteške kategorije odradio je zanimljiv intervju za FNC-ov YouTube kanal

Matej Batinić (20-5-0) jedan je od boraca koji je silno profitirao pojavom FNC-a na regionalnoj MMA sceni. Nekoć ponajveći potencijal hrvatskog MMA-a, stopirao je svoju karijeru nakon što je 2018. godine upisao drugi uzastopni poraz. Batinić je prvo 2017. godine izgubio od Maxima Grishina na Akhmat Fight Showu, a zatim je u desetom mjesecu 2018. godine izgubio i od Laurynasa Urbonavičiusa.

Nakon toga uslijedila je duga pauza, mnogi su već i zaboravili na Mateja Batinića, ali s rastom FNC-a, vratila se i Batinićeva želja za nastupima u profesionalnom MMA-u. Matej je u 11. mjesecu 2022. godine odradio povratnički nastup i lakoćom je porazio Dritana Barjamaja za kojeg se ispostavilo kako je ipak nedorastao takvom zadatku.

Samo mjesec i pol dana kasnije Batinić se ponovno borio, ovaj put protiv puno opasnijeg Marcina Lazarza. Nakon vrlo tijesne tri runde Matej je slavio podijeljenom sudačkom odlukom i tako je u kratkom periodu zaredao dvije uzastopne pobjede. Sredina 2023. godine donosi pobjedu nad Aleksandrom Pysankom, a Batinić je taj meč okončao sekundu prije kraja prve runde.

Njegov trenutno posljednji nastup dogodio se u devetom mjesecu 2023., na FNC-ovom spektaklu u Puli. Matej i tada neporaženi Dagestanac Gadzhimurad Khebdeev odradili su fantastičan meč za pojas u poluteškoj kategoriji. Batinić se više puta našao u jako teškim situacijama, ali pokazao je "lavlje srce", okrenuo je meč u svoju korist i Khebdeeva je prisilio na predaju prvom polovicom pete runde.

Uslijedila je nešto dulja pauza zbog ozljeda i raznih obaveza, ali Batinića uskoro čeka peti nastup pod okriljem FNC-a. Matej će na FNC 20 eventu u Areni Zagreb tražiti prvu obranu pojasa, a teško je mogao dobiti težeg protivnika. FNC je polutešku kategoriju pojačao dovođenjem Krzysztofa Jotka (24-6-0), Poljaka koji iza sebe ima bogato iskustvo nastupanja u UFC-u i bio je "vruća roba" na europskom tržištu slobodnih boraca.

11 pobjeda i šest poraza upisao je Jotko unutar UFC-ovog kaveza, a unutar najveće svjetske MMA organizacije zadržao gotovo punih deset godina. Scott Askham, Thales Leites, Misha Cirkunov, Gerald Meerschaert, Marc-Andre Barriault i Eryk Anders neka su od poznatijih imena koja je Jotko porazio tijekom svoje karijere u UFC-u, a gubio je uglavnom od vrhunskih boraca kao što su Sean Strickland, Brendan Allen, Brad Tavares itd. 2023. godine Jotko je napustio UFC, odradio je jedan meč u PFL-u i podijeljenom sudačkom odlukom izgubio je od Willa Fleuryja. Međutim, ishod tog meča naknadno je preinačen u "no contest" jer Fleury je bio pozitivan na doping. Imao je Jotko još jedan meč zakazan u PFL-u, ali borba protiv Tyja Floresa nije se dogodila jer tada je Jotko bio taj koji je pao na doping testu.

I evo ga sada ovdje, u FNC-u gdje ga čeka Matej Batinić, prvak poluteške kategorije. Ususret tom nadolazećem meču, Batinić je odradio zanimljiv intervju za FNC-ov YouTube kanal. Odmah na početku Batinić je upitan je li ovo njegova najveća borba u karijeri.

"Ne znam, možda je prošli put bila najveća jer sam imao priliku osvojiti titulu, ali Jotko je sigurno jedan od najopasnijih protivnika do sada.", rekao je Matej, a zatim se dotaknuo Jotka i njegovih postignuća.

"Vidio sam da ima mislim 18 (17, op.a.) borbi u UFC-u. 12 (11, op.a.) pobjeda i šest poraza je ostvario tamo, tako da, dobar ispit. Sigurno neće biti ‘mačji kašalj‘. Izgubio je recimo od Seana Stricklanda i par drugih boraca, a tako će izgubiti i od mene."

Batinić vjeruje u kvalitetu svog tima

35-godišnji Jotko dugi je niz godina dio American Top Teama na Floridi i vještine brusi s ponajboljim svjetskim borcima. Dobro ga poznaje i naš Ivan Erslan koji povremeno posjećuje tu dvoranu i tamo se priprema za mečeve, ali Batinić ističe kako dvorana i okruženje u kojem trenira nisu ništa lošiji od onog što ima Jotko.

"Vidio sam na storyjima kako je i Erslan trenirao s njim na Floridi. ATT na Floridi sigurno je odličan tim, ali nije ni naš ništa lošiji. Ja sam kod Mirka (Filipovića) svaki dan, s Antom Delijom i svojom ostalom ekipom. Tu su Bruno Škudar, moj brat i malim Thompsonom (Marko Perković). Imamo i ‘malog Zelga‘ (Marko Cetina), ali on mora dobiti još 20 kila da sparira s nama. Top smo ekipa, tako da, ne bojim se po pitanju svoje spremnosti za ovaj meč.", ističe FNC-ov prvak poluteške kategorije.

Još od samog povratka MMA-u, Batinić aktivno trenira unutar "Cro Copove" dvorane i gaji dobar odnos s Mirkom Filipovićem, najvećim hrvatskim MMA borcem. Batinić je uživo svjedočio Glory 95 eventu u Zagrebu na kojem je Mirku odana počast dirljivim videouratkom, a u razgovoru za FNC, Batinić se osvrnuo na taj trenutak.

"Bio sam tamo. Pustili su Mirkove "Wild Boyse", svi smo se tamo naježili i bio je to stvarno poseban događaj. Ništa manje Mirko nije ni zaslužio."

Obrazovanje igra bitnu ulogu u njegovom životu

Osim što je uspješan na sportskom planu, Matej Batinić polučio je i lijepe uspjehe kad je u pitanju obrazovanje. 32-godišnjak iz Zagreba može se pohvaliti jednom diplomom magistra, a jako blizu je i druge diplome.

"Obrazovanje mi je bilo na prvom mjestu kad sam bio mlađi. Završio sam pet godina agronomije, diplomski smjer fitomedicine, može se reći da sam ‘doktor za bilje‘. Isto tako, upisao sam kineziologiju. Malo ‘štekam‘ s tim da diplomiram. Prije pet godina dao sam zadnji ispit. Nadam se da ću ove godine poslije meča i diplomirati, pa da sam završio s tim. Ujedno kad govorim klincima koje treniram, kažem im da se mogu natjecati na vrhunskoj razini i istovremeno učiti, ali moraju si dobro posložiti prioritete i raspored."

Ostatak Batinićevog intervjua, kao i osvrt na najzvučnije mečeve nadolazećeg FNC 20 eventa možete pogledati u videu ispod ovog teksta.

Linker
17. listopad 2024 13:41