UFC

(VIDEO) Kontroverzni i neporaženi Dagestanac poslao jasnu poruku uoči UFC debija: Evo kojih je pet riječi izgovorio

Sharaputdin Magomedov

 Screenshot/YouTube
Osim po borilačkim kvalitetama i talentu, Magomedov je poznat i po hendikepu s kojim nastupa, ali i po incidentima u kojima je sudjelovao

Sitno brojimo do spektakularne subotnje UFC 294 priredbe. O glavnom dijelu "fight carda" proteklih je dana rečeno i napisano praktično sve, no "event" u Abu Dhabiju imat će što ponuditi ljubiteljima slobodne borbe i u preliminarnom, odnosno ranom preliminarnom, dijelu. Upravo "early prelimsi", i to u prvoj borbi na cjelokupnom popisu, naime, donose debitantski nastup Sharaputdina Magomedva (11-0) pod okriljem najjače svjetske MMA organizacije. Neporaženi "Shara Bullet" u svom će UFC debiju odmjeriti snage s Brunom Silvom (23-9) u srednjoj kategoriji.

Za razliku od većine ostalih boraca sa sjeverne strane Kavkaza, poglavito iz ruske repulike Dagestan, koji svoje MMA karijere grade na elitnim hrvačkim vještinama, Magomedov je bazično kikboksač koji se prije dolaska u UFC profilirao kao brutalan nokauter, čemu svjedoči podatak da je čak 91% svojih pobjeda (10/11, od čega sedam u prvoj rundi) ostvario upravo nokautima.

S druge strane oktogona u Etihad Areni čekat će ga spomenuti Silva čiji je nokauterski postotak također vrlo visok; 87% svojih pobjeda (20/23) izborio je nokautom. Za UFC je debitirao je u lipnju 2021. godine, kada je u prvoj rundi završio Wellingtona Turmana. U posljednje četiri borbe, upisao je samo jednu pobjedu, onu protiv Brada Tavaresa početkom travnja ove godine, a valja spomenuti da se borio i protiv Alexa Pereire sredinom 2022, te je izgubio od "Poatana" jednoglasnom sudačkom odlukom. Silva će, dakle, predstavljati solidan izazov za Magomedova u njegovoj prvoj borbi pod UFC-ovim svjetlima, a opasni Dagestanac ne sumnja da će svoj put u američkoj promociji započeti još jednom efektnom izvedbom i - uvjerljivom pobjedom.

"Došao sam po svoje zlato", glasi poruka koju je odlučni Magomedov poslao fanovima, ali i svom sljedećem protivniku, putem YouTube kanala Red Corner MMA uoči okršaja u Abu Dhabiju. "Shara" je odgovorio i na novinarsko pitanje o tome je li razočaran činjenicom da je njegova borba uvrštena u rani preliminarni dio, odnosno kao prva na cjelokupnom programu

"Možda, ali trudim se vidjeti pozitivnu stranu u svakoj situaciji. Čini se da UFC želi posjesti fanove u sjedala od prve borbe i zato ću nastojati pružiti ‘show‘ i učiniti da ostale borbe izgledaju dosadno, osim glavne borbe večeri", istaknuo je Magomedov.

Bit će to vrlo vjerojatno jedna od gledanijih ranih preliminarnih borbi koja su do sada uprizorene u UFC-ovom kavezu. Osim borilačkih kvaliteta, činjenice da dolazi iz Dagestana i da mu brojni analitičari i novinari predviđaju blistavu budućnost na najblještavijoj MMA sceni, ono što je dodatno utjecalo na "hype" oko Magomedova jesu kontroverze koje se vežu uz njegove ime, ali i veliki hendikep s kojim se bori.

Počnimo od ovog potonjeg, zdravstvenog, problema. Magomedov je, naime, djelomično slijep na desno oko. Godine 2018. zaradio je ozljedu oka zbog koje je bio prisiljen podvrgnuti se kompliciranim i izuzetno neugodnim kirurškim zahvatima. Ukupno je odradio osam operacija oka, a iz oktogona je izbivao gotovo tri godine, da bi se na koncu ipak vratio i nastavio tamo gdje je stao. Takav rasplet situacija svjedoči o njegovoj mentalnoj snazi, dok njegov izgled nakon operativnih zahvata malo koga ostavlja ravnodušnim. Pojedini fanovi već ga nazivaju "jednookim čudovištem", a i on je sam prihvatio takav narativ, odnosno ulogu "pirata" koji u subotu, kako je prethodno rečeno, "dolazi po svoje zlato".

Što se, pak, incidenata tiče, najpoznatiji je onaj koji se dogodio u trgovačkom centru u Mahačkali početkom lipnja prošle godine. Magomedov se, naime, nalazio na pokretnim stepenicama i ugledao ispred sebe mladića koji je poljubio svoju djevojku, te osjetio potrebu intervenirati među zaljubljeni par budući da se takav javni čin pokazivanja nježnosti kosio s njegovim ekstremno konzervativnim svjetonazorom. Magomedov i nepoznati mladić započeli su razgovor u dnu pokretnih stepenica, nakon čega je došlo do obostranog "unošenja u facu", a potom je mladić udario dagestanskog borca desnim krošeom, što se pokazalo vrlo lošom odlukom. Uslijedilo je hrvanje, Magomedov je srušio mladića i iz gornje ga pozicije krenuo obasipati udarcima, da bi potom "uletjeli" zaštitari i zaustavili makljažu. Magomedov, međutim, i dalje nije bio zadovoljan te je mladića sačekao ispred trgovačkog centra, približio mu se i brutalno ga nokautirao desnim krošeom. Uslijedio je potom najsuroviji moment cijele priče; Magomedov je već nokautirang čovjeka udario džonom u glavu ("stomp"). Kako je sve izgledalo, možete pogledati u snimci nadzorne kamere koja slijedi.

Nokauter je optužen za huliganstvo i remećenje javnog reda i mira, a svoje je postupke branio tvrdnjama kako postoje "nepisana pravila" kojih se meta njegovih napada trebala pridržavati, navodeći da je muškarac mogao poljubiti svoju djevojku u Moskvi, ali ne i u Mahačkali.

"Ako se radi o turistu ili strancu, možete ga jednostavno zamoliti da prestane. Samo sam mu htio reći da se ne ponaša kako treba, ali nisam mogao prenijeti svoju poruku jer me udario. Bilo je neočekivano, predložio sam da razgovaramo, a on me udario, a tu je i stvar ponosa. Moj posljednji udarac definitivno nije bio potreban", rekao je 29-godišnjak u svojoj obrani.

Jedanaest mjeseci kasnije, u svibnju ove godine, Dagestanac je sudjelovao u novom incidentu, ovog puta na ADCC održanom na Tajlandu. Njegov protivnik, Jakub Bilko, uhvatio mu je "heel hook", a Magomedov je napravio pokret rukom prema cjevanici koji je izgledao kao tapkanje. Kada ga je Bilko pustio, "Shara" je zauzeo prijeteći stav iznad njega, da bi ga na koncu i udario nogom, a pobjeda je dodijeljena Poljaku.

Linker
02. svibanj 2024 03:57