UFC

Ovo nije još jedan tipični Dagestanac: Shara Magomedov novi je UFC-ov ‘zlikovac‘, ali i potencijal za velike stvari

Shara Magomedov

 Instagram (shara Magomedov)
Neporaženi Dagestanac danas će debitirati pod okriljem najjače svjetske MMA organizacije

Preliminarni dio priredbe nerijetko biva preskočen od onih ne tako zagriženih MMA fanova, a ponekad i UFC-ovi ‘‘matchmakeri‘‘ jednostavno ne slože primamljiv program na ‘‘prelimsima‘‘. To se ne može reći za UFC 294 event.

Već prva borba večeri djeluje jako zanimljivo i privući će velik interes. Jedan od glavnih razloga jest činjenica da će program otvorit Sharabutdin Magomedov, kontroverzni Dagestanac koji će danas ujedno i debitirati pod okriljem UFC-a.

Sharabutdin, ili kako ćemo ga u nastavku teksta zvati, ‘‘Shara‘‘, 29-godišnji je borac srednje kategorije. Iako fizički izgled, a posebice fizički nedostaci, nisu nešto čemu bi se trebala pridavati pažnja na jednom borilačkom portalu, morat ćemo se ipak dotaknuti izgleda Share Magomedova.

Teško je ne uočiti da nešto nije nije u redu s njegovim desnim okom. Shara Magomedov prošao je čak osam operacija desnog oka i gotovo je u potpunosti slijep na to oko.

‘‘Bilo je operacija u kojima sam primao injekcije u desno oko. Operacija se obavlja pod lokalnom anestezijom, ali vjerujte mi, sve osjetite. Bušili su oko s dvije ili tri strane. Prošao sam razne faze s tim okom, kroz pravu torturu.‘‘, rekao je Magomedov u intervjuu za Athletistic.

Mnogi se pitaju kako su mu liječnici dopustili da nastavi borilačku karijeru.

‘‘Liječnik je rekao da se ono najgore s mojim okom već dogodilo i da gore ne može biti. Stoga, nema razloga da ne nastavim s karijerom.‘‘

Dagestanac je pauzirao dvije godine dok se borio s ozljedom oka, a 2021. godine konačno se vratio nastupima, nakon što je prošao sve te operacije i agoniju.

‘‘Potrošio sam puno novca na operacije, ali tada su još roditelji brinuli o meni. Bio sam u teškoj situaciji i dvije godine nisam trenirao. Moju karijeru možete podijeliti u dva dijela, prije i poslije ove ozljede. Nakon svih tih operacija, sabrao sam misli, moji prijatelji vjerovali su u mene i sve je ispalo dobro.‘‘, zaključak je Share Magomedova.

Tu ćemo zaključiti priču o ‘‘jednookom‘‘ Dagestancu i fokusirati ćemo se na njegove borilačke vještine.

Shara Magomedov iza sebe službeno ima 11 profesionalnih MMA nastupa, a slavio je u svih 11 mečeva. Profesionalnu MMA karijeru započeo je 2017. godine, a prva četiri nastupa odradio je na eventima u Kini. Sva četiri puta slavio je nokautom, a odradio je i kickboksački meč protiv Mikea Mathethe, poznatijeg pod pseudonimom ‘‘Blood Diamond‘‘. Magomedov je porazio i ‘‘Blood Diamonda‘‘, ali na bodove.

Magomedov je nakon toga došao pod povećalo ruskih MMA organizacija i nastavio je karijeru u svojoj matičnoj državi. Nizao je Magomedov pobjedu za pobjedom, a mečevi koje je odrađivao pod okriljem ‘‘Nashe Delo‘‘ organizacije ne priznaju mu se u službeni ‘‘score‘‘, jer radilo se o mečevima prema modificiranim MMA pravilima. Borio se Shara Magomedov i pod okriljem AMC-a gdje je također nizao pobjede, a najteži službeni MMA meč imao je prošle godine u RCC organizaciji.

Shara ‘‘Bullet‘‘ borio se na RCC 13 eventu protiv osjetno iskusnijeg Mikhaila Ragozina (21-5-0 uoči meča). Nakon tri runde i teških 15 minuta, Shara je slavio jednoglasnom odlukom sudaca. Krajem prošle godine Shara je za samo osam sekundi nokautirao Kushala Vyasa (7-6-0) na TFC-ovom eventu i bila je to njegova posljednja pobjeda prije potpisa ugovora s UFC-om.

11 pobjeda, od čega 10 nokautom, odlična su podloga za privući interes najjače svjetske MMA organizacije. Tu dolazimo do njegovog stila borbe.

Sharabutdin Magomedov nije tipični Dagestanac. Ne, Sharu ne odlikuju elitne hrvačke/sambo vještine i njegove borbe rijetko se odvijaju u parteru. Magomedov je odličan stojkaš, a ‘‘kickovi‘‘ su njegovo najubojitije oružje. Shara Magomedov posjeduje jako fleksibilne i snažne kukove koji mu omogućuju munjevite udarce nogom.

Njegovi kickovi nisu telegrafirani, teško ih je unaprijed predvidjeti i zato stvaraju velik problem njegovim protivnicima. Magomedov ne koristi previše ručne tehnike i njegovi napadi u ogromnom su postotku bazirani uglavnom na kickovima.

‘‘Side kick‘‘ u tijelo protivnika, lijevi ‘‘middle kick‘‘ i ‘‘low kickovi‘‘ objema nogama njegova su najjača oružja. Posebno impresivan bio je Sharin nokaut u meču protiv Brazilca Joela dos Santosa (14-5-0). Shara je navikao Santosa na ‘‘side kickove‘‘ u tijelo, a zatim je hvatao Santosa u zamku. Zavarao je Magomedov svog protivnika novim pokušajem ‘‘side kicka‘‘, ali zapravo je podignuo nogu i pogodio je dos Santosa u glavu. Prema Tapologyju, ovaj udarac nazvan je ‘‘hook kickom‘‘, a radi se o jednom od najatraktivnijih Sharinih nokauta u dosadašnjoj karijeri.

Magomedov preferira boriti se iz klasičnog garda, ali nema problem s prelaskom u kontragard, posebice u situacijama kada promaši nekim od svojih ‘‘kickova‘‘. Kao što je već spomenuto, ručne tehnike koristi puno rjeđe nego nožne. Lijevi kroše djeluje kao njegova najdraža boksačka tehnika, a udarci iz okreta (‘spinning back fist‘) također mu nisu nepoznanica. Shara Magomedov jako je opasan i u klinču. Koljenima u tijelu i povremeno laktovima u glavu radi štetu svojim protivnicima.

Upitne grappling vještine

Nameće se pitanje koliko je Shara Magomedov potkovan u ostalim segmentima borbe, točnije u grapplingu. Njegove hrvačke i parteraške vještine zasad nisu testirane, naročito ne na najvišoj razini. Nije isključeno da Shara Magomedov dobro barata i tim vještinama, ali dojam je da ipak ne preferira voditi takve bitke.

Za očekivati je da će UFC postepeno graditi Sharu Magomedova i ‘‘hype‘‘ koji će nastajati oko njega. To se radi uparivanjem sa stilski povoljnim protivnicima protiv kojih bi Magomedov mogao upisivati spektakularne pobjede nokautom.

Srednja kategorija proteklih godina nije se mogla pohvaliti elitnim grapplerima. Situacija se sada ipak ponešto mijenja. Khamzat Chimaev prednjači po tom pitanju, tu je elitni hrvač Bo Nickal, zatim strašno opasni BJJ majstor Paul Craig, a ne smijemo podcijeniti grappling vještine Andrea Muniza, Anthonyja Hernandeza, Romana Dolidzea, Jacka Hermanssona itd.

UFC je Magomedovu pronašao stilski adekvatnog, ali vrlo opasnog protivnika

Naravno, Shara Magomedov za početak je uparen s borcem koji nema nikakve tendencije voditi borbu u parteru. Bruno Silva (23-9-0) dočekat će Sharu Magomedova u njegovom UFC debiju, a Brazilac je poznat kao vrsni nokauter. 20 od ukupno 23 pobjede u karijeri, Bruno Silva upisao je nokautom.

Pod okriljem UFC-a odradio je sedam mečeva, a u prosjeku bilježi 0,56 rušenja na svakih 15 minuta. Ako izuzmemo meč protiv Alexa Pereire kojeg je Silva dvaput rušio, prosjek Silvinih rušenja spušta se na 0. Dakle, Bruno Silva hrvao je samo protiv Alexa Pereire, jer Alex Pereira ipak je jedan od najboljih kickboksača na svijetu.

Andrew Sanchez rušio je Silvu čak sedam puta, a Gerald Meerschaert jedanput. Sve u svemu, jasno je gdje se Silva želi boriti, a to je definitivno na nogama.

Iako se radi o opasnom nokauteru koji je nekoć jako uspješno nastupao u Rusiji i držao je M-1 titulu prvaka u srednjoj kategoriji, Silva bi ipak trebao odgovarati Magomedovu. Jedan od razloga jest potrošenost brazilskog borca.

Brazilac nikada u karijeri nije službeno nokautiran, ali u posljednja tri meča, dvaput je završio u nokdaunu. Okej, nije neka alarmantna statistika, ali uzmemo li u obzir da su ga u nokdaun bacali borci poput Brendana Allena i Geralda Meerschaerta, alarm ipak počinje glasnije odzvanjati. Meerschaert i Allen prvenstveno su odlični grappleri, a udaračke vještine nisu im jača strana. Činjenica da su takvi borci radili Silvi probleme u stojci daje nam naznaku da Silvina brada ipak popušta i Brazilac je sve bliže prvom porazu nokautom.

UFC-ovi čelnici vjerojatno priželjkuju da će Shara Magomedov biti prvi kojem će to poći za rukom. Nokaut protiv respektabilnog borca kakav je Bruno Silva bila bi sjajna uvertira za Sharu Magomedova i odlična podloga za građenje ‘‘hypea‘‘.

Shara Magomedov ima predispozicije za postati zvijezdom, ali ovo nije borac koji će uživati simpatije javnosti

Zašto Shara Magomedov uživa ovoliko pažnje već prije svog debija? Radi se o borcu koji uživa popularnost u Rusiji, ali tek se treba probiti na širem, svjetskom tržištu. Magomedov definitivno posjeduje alate za postati marketinški isplativim borcem.

Njegov stil borbe nešto je što privlači publiku. Radi se o atraktivnom nokauteru iza kojeg je nekoliko spektakularnih pobjeda nokautom. Nastavi li u istom ritmu i unutar UFC-a, brzo će početi privlačiti pažnju.

Međutim, osobnost Share Magomedova mogla bi biti još veći magnet za gledatelje. Shara Magomedov nije pretjerano rječit i njegove vještine za mikrofonom daleko su od zavidnih. Radi se o borcu koji će uglavnom ponavljati kako je došao po pojas i djelovat će podosta ‘‘nezgrapno‘‘ za mikrofonom. Čime će onda privući publiku?

Shara Magomedov bit će jedan od onih boraca koje će MMA fanovi gledati u nadi da će ga vidjeti kako gubi . Nažalost, Magomedov neće biti jedan od onih omiljenih boraca kojeg svi simpatiziraju (Izuzev ruskih fanova koji će ipak navijati za njega). Iako je tek na početku svoje karijere, uz njegovo ime veže se nekoliko skandala.

Ranije ovaj tjedan pisali smo vam o incidentu koji se dogodio sredinom prošle godine u Mahačkali. Magomedov se našao na pokretnim stepenicama unutar jednog trgovačkog centra, a zatim je uočio nepoznatog mladića kako ljubi svoju djevojku. Konzervativni Magomedov odlučio se sukobiti s tim mladićem i pokušavao mu je reći kako takvi iskazi nježnosti nisu dopušteni u javnosti. Mladić nije dobro reagirao na upozorenje Share Magomedova i desnim krošeom udario je Magomedova. Došlo je do fizičkog sukoba, prije nego se umiješalo osiguranje i spriječilo daljnji sukob.

Shara Magomedov ipak nije mogao ostati na tome. Profesionalni borac čekao je tog mladića ispred trgovačkog centra i brutalno ga je nokautirao desnim krošeom. Dok je taj mladić ležao nokautiran, Magomedov mu je zadao još jedan udarac nogom u glavu. Uistinu odvratan čin od strane profesionalnog borca, a ne trebamo niti opisivati kakva je reakcija javnosti, posebno onih koji ne odobravaju konzervativne stavove ovog Dagestanca.

"Ako se radi o turistu ili strancu, možete ga jednostavno zamoliti da prestane. Samo sam mu htio reći da se ne ponaša kako treba, ali nisam mogao prenijeti svoju poruku jer me udario. Bilo je neočekivano, predložio sam da razgovaramo, a on me udario, a tu je i stvar ponosa. Moj posljednji udarac definitivno nije bio potreban", rekao je Magomedov u svoju obranu.

Jedanaest mjeseci kasnije, Magomedov je bio glavni akter ekscesa na ADCC grappling turniru održanom na Tajlandu. Poljak Jakub Bilko zaključao je ‘‘heel hook‘‘, a nakon što je Magomedov tapkao, uslijedio je nastavak. Dagestanac je zauzeo prijeteći stav iznad vidno preplašenog Poljaka, a potom ga je udario nogom. Shara je kasnije pojasnio kako je uoči meča imao dogovor s protivnikom i ‘‘heel hookovi‘‘ nisu bili dopušteni u ovom meču, jer je Shara strahovao od potencijalne ozljede. Ako je vjerovati Magomedovu, Bilko nije ispoštovao dogovor, a Shara je puknuo zbog toga.

Shara Magomedov očito ima problema s kontroliranjem svojih emocija. Dagestanac je svojevrsna ‘‘tempirana bomba‘‘, a već uoči debija priskrbio si je status omraženog borca srednje kategorije. Stvar je u tome da se radi o nesumnjivo kvalitetnom borcu i potencijalu za dobre rezultate unutar UFC-a, što će samo dodatno zainteresirati fanove koji će iščekivati njegov prvi poraz. Colby Covington kompletnu reputaciju izgradio je u ulozi antagonista, a kako sada stvari stoje, u tom smjeru ići će i Sharabutdin Magomedov. Naravno, postoji i skupina fanova koja preferira navijati za antagoniste. Sada već možete zaključiti kako Magomedov ima sve alate za privući široku publiku.

Danas u 16:00h započinje UFC 294 event, a otvaraju ga upravo Shara Magomedov i Bruno Silva. Možda već Bruno Silva bude taj koji će zadovoljiti sve one koji čekaju Sharin prvi poraz, ali Silva će morati pružiti jako dobar nastup ako želi poraziti ovog netipičnog Dagestanca.

Linker
25. travanj 2024 03:01