UFC

(VIDEO) Od nokauta ‘letećim koljenom‘ do osvajanja titule: Prisjetite se Aldove ponajbolje godine u karijeri

Jose Aldo

 USA TODAY Network/ddp USA/Profimedia
Odnedavno umirovljeni brazilski MMA borac upisao je četiri velike pobjede u 2009. godini

Jedna od najvećih MMA karijera službeno je završila krajem prošlog tjedna. Jose Aldo službeno je objavio povlačenje iz MMA-a, a UFC je raskinuo njegov ugovor prema kojem mu je ostala još jedna borba za odraditi.

36-godišnji Brazilac iza kojeg je devet obrana pojasa u UFC-ovoj perolakoj kategoriji (sedam unutar UFC-a, ali i dvije pod okriljem WEC-a kojeg su kasnije pripojili UFC-u), živuća je legenda ovog sporta i mnogi ga smatraju jednim od najvećih boraca u povijesti.

Njegovi ‘‘low kickovi‘‘ nekoć su bila priča za sebe, a iskustva boraca poput Urijaha Fabera koji je nastradao od tih udaraca, priča su koja se godinama prenosila.

‘‘Prolazio sam kroz jako veliku bol. Od druge runde, točnije od sredine druge runde pa sve do kraja borbe, snažna bol je prolazila mojim nogama. Osjećao sam se kao da me netko udara palicom. Gubio sam mobilnost kako je borba odmicala. Noga mi sada dvostruka veća nego što bi trebala biti.‘‘, prepričao je Faber nekoliko dana nakon borbe koja se održala 2010. godine pod okriljem WEC-a.

Godinu ranije, borilačka javnost već se dobro upoznala s Joseom Aldom, njegovim ‘‘kickovima‘‘, ali i cjelokupnim vještinama. Aldo je odradio čak četiri meča u 2009. godini, a slavio je u sva četiri. Početkom te godine, koljenom je nokautirao Rolanda Pereza krajem prve runde, a nakon nešto više od mjesec dana, Chris Mickle isto je nastradao već u prvoj rundi.

U sedmom mjesecu borio se u sklopu ‘‘title eliminatora‘‘ za WEC-ovu titulu u perolakoj kategoriji. Protivnik mu je bio Cub Swanson, a Jose je ‘‘letećim koljenom‘‘ i s nekoliko popratnih udaraca završio Swansona za samo osam sekundi. Krajem godine, Aldo je dobio priliku osvojiti WEC-ov pojas, a protivnik mu je bio Mike Brown, sada jedan od glavnih trenera unutar American Top Teama.

Brown je tada bio na omjeru 22-4 i u nizu od deset uzastopnih pobjeda. Titulu je dvaput uspješno branio i bio je blagi favorit uoči meča. Znao je Mike Brown koliko je tada 23-godišnji Brazilac opasan na nogama i težio je ka odvođenju borbe u parter. Aldo je tada pokazao i svoju vrhunsku obranu od rušenja koja ga je krasila kroz cijelu karijeru. Brown je upisao četiri neuspješna pokušaja rušenja, a početkom druge runde završio je na podu nakon podosta mlakog Aldovog pokušaja rušenja. Kao da je Brown htio odvesti meč u parter na bilo koji način, ali Aldo mu je to skupo naplatio.

Jose je brzo došao do ‘‘full mounta‘‘, a Brown mu je dao kontrolu nad leđima neposredno nakon toga. Aldo je nemilosrdnim ‘‘ground and poundom‘‘ prebio Browna, a Steve Mazzagatti prekinuo je meč nakon 80 sekundi druge runde. Aldo je tada postao WEC-ovim prvakom perolake kategorije i zaključio je tu maestralnu 2009. godine.

UFC nas je odlučio podsjetiti na sve četiri njegove pobjede, a svakako vrijedi pogledati na kakav je način završavao gore nabrojane borce. Video se nalazi pri dnu teksta, a svakako pogledajte, jer možete samo uživati u majstorijama tada mlađahnog Josea Alda.

Linker
16. travanj 2024 22:25