UFC

(VIDEO) ‘On i njegov otac su me stvorili‘: Pogledajte dirljivi trenutak u kojem Islam uručuje pojas Khabibu

Islam Makhachev i Khabib Nurmagomedov

 Giuseppe CACACE/AFP/Profimedia
Novi prvak UFC-ove lake kategorije zahvalio je svome dugogodišnjem prijatelju i trening partneru

Sjajan, maestralan, nezaustavljiv...teško je pronaći epitet kojim se može opisati Islama Makhacheva i njegov nastup na UFC 280 eventu. Charles Oliveira bio je u nizu od 11 uzastopnih pobjeda, a deset ih je upisao prekidom. Brazilac je završavao elitne borce poput Dustina Poiriera, Michaela Chandlera i Justina Gaethjea, a Islam Makhachev lakoćom je prošao kroz Oliveiru.

Nešto više od jedne i pol runde trajao je meč, prije nego je Makhachev ‘‘submissionom‘‘ prisilio Oliveiru na tapkanje. Charles Oliveira borac je s najviše pobjeda ‘‘submissionom‘‘ pod okriljem UFC-a. Čak 16 puta slavio je na taj način. Islam Makhachev bez ikakvog predomišljanja bacao je Oliveiru u parter od samog početka borbe i dominirao je iz gornje pozicije.

Sredinom druge runde na pod ga je poslao tako što ga je uzdrmao desnicom, a posao je dovršio ‘‘arm triangle‘‘ gušenjem. Opravdao je Makhachev ulogu favorita, upisao je 11. pobjedu zaredom i napokon se okitio pojasom UFC-ovog prvaka lake kategorije.

‘‘Kako je težak (pojas)‘‘, bile su njegove prve riječi prilikom razgovora s Danielom Cormierom koji ga je intervjuirao neposredno nakon meča, a zatim je uslijedila zahvala Bogu.

‘‘Prije svega, moram nešto reći. Uvijek nešto tražim od Boga, a On mi uvijek daje više od onog što sam tražio. Hvala Bogu (‘Alhamdulillah‘). Trenirao sam tako jako za ovaj trenutak, cijeli svoj život, još dok sam bio dijete pripremao sam se za ovo i samo želim reći hvala.‘‘, izjavio je Makhachev, a zatim se osvrnuo na sami meč.

‘‘Uvijek sam znao da ovo neće biti laki meč, jer ovaj tip (Oliveira) je ratnik. On uvijek gura protivnike do krajnjih granica, ali mene nije mogao puno gurati zbog mojih hrvačkih vještina.‘‘

Osvajanjem titule, Islam Makhachev kompletirao je plan pokojnog Abdulmanapa Nurmagomedova, Khabibovog oca. Abdulmanap je još prije nekoliko godina tvrdio kako će Islam Makhachev naslijediti Khabiba na tronu nakon što se Khabib umirovi. To se sada i ostvarilo, a Islam se prisjetio svog trenera koji je preminuo sredinom 2020. godine.

‘‘Ovaj pojas pripada mom treneru Abdulmanapu Nurmagomedovu. Prije mnogo godina on mi je rekao: ‘Samo treniraj jako i postat ćeš prvakom‘. Želim predati ovaj pojas (Khabibu). On (Khabib) i njegov otac su me stvorili.‘‘, rekao je Islam, a zatim je došao red na Khabibov komentar.

‘‘Brate, cijeli život smo zajedno. 22 godine smo zajedno, a posljednjih nekoliko godina vam govorim da je Islam Makhachev najbolji borac. Ne samo u lakoj kategoriji, on je ‘P4P‘ najbolji borac na svijetu. Naš plan je otići u Australiju i boriti se protiv ‘P4P‘ kralja Volkanovskog. Znamo da ćemo i njega završiti.‘‘, rekao je Khabib.

Već neko vrijeme poznato je kako će prvak perolake kategorije biti sljedeći izazivač za titulu u lakoj kategoriji. Volkanovski je uživo svjedočio eventu u Abu Dhabiju, a nedugo nakon Khabibovog govora i Islamove prozivke, Volkanovski je kročio u kavez.

‘‘Učinimo to. Titula u lakoj je ulog, kao i prvo mjesto na ‘P4P‘ ljestvici. Odradimo to!‘‘, poručio je Volkanovski, nakon čega su se rukovali on i Makhachev, a sve je prošlo bez ikakvih ekscesa.

Makhachev i Volkanovski pravi su primjer vrhunskih boraca i sportaša. Uvertira u njihov meč neće biti prožeta ‘‘trash talkom‘‘, naguravanjem na sučeljavanjima i sličnim nepotrebnim ekscesima. Obojica će ‘‘pričati‘‘ u kavezu, a čini se kako ćemo njihov obračun gledati u drugom mjesecu 2023. godine.

UFC 284 event održat će se 12. veljače (2. mjesec) u Perthu, a Robert Whittaker i Paulo Costa prvi su par na ‘‘fight cardu‘‘ tog eventa. Čini se kako smo nakon glavne borbe večeri na UFC 280 eventu dobili i drugi par.

Islamov razgovor s Cormierom i dirljivi trenutak u kojem pojas uručuje Khabibu, možete pogledati u videu pri dnu teksta.

Linker
22. travanj 2024 13:40