UFC

(VIDEO) Ovo se ne propušta! UFC putem YouTubea časti s tri kultne borbe koje uvijek vrijedi pogledati

Rory MacDonald (lijevo) | Anderson Silva vs. Vitor Belfort (gore desno) | Jose Aldo (dolje desno)

 Screenshot (youtube, Ufc)
Najbolja svjetska MMA organizacija odlučila je podijeliti tri kultna meča putem svog YouTube kanala

Svečanom ceremonijom UFC je danas u ranim jutarnjim satima primio nekoliko boraca u svoju Kuću slavnih. Anderson Silva i Jens Pulver uvršteni su u takozvani ‘‘Pioneer wing‘‘ (‘Pionirsko krilo‘) unutar kojeg UFC svrstava ‘‘pionire‘‘ ovog sporta. Radi se o borcima koji su debitirali u sportu prije 28.11.2000. godine i uvođenja ‘‘Unificiranih MMA pravila‘‘.

Uvrštenjem u ‘‘Modern wing‘‘ (‘Moderno krilo‘) počašćeni su Jose Aldo i Donald Cerrone, a Robbie Lawler i Rory MacDonald u Kuću slavnih kroče putem ‘‘Fight winga‘‘. Naime, Lawler i MacDonald nisu direktno uvršteni u Kuću slavnih na temelju svojih karijera, nego je njihov kultni meč iz 2015. godine ušao u UFC-ov ‘‘Hall of Fame‘‘.

Ovo je po mnogima najbolji meč u povijesti ovog sporta

U sklopu samog International Fight Weeka i ceremonije uvrštenja u Kuću slavnih, UFC je objavio nekoliko vrlo zanimljivih mečeva na svom YouTube kanalu. Prije svega, izdvojit ćemo meč između Roryja MacDonalda i Robbieja Lawlera.

Dvojica velteraša 11. srpnja (sedmi mjesec) 2015. godine borili su se za titulu prvaka u velter kategoriji. Mnogi MMA fanovi ovu borbu smatraju najboljom borbom u povijesti ovog sporta. Bio je to pravi rat od prve do posljednje sekunde, a svjedočili smo i velikom preokretu. MacDonald je na ulasku u petu rundu vodio 3-1 u rundama (39-37 na sve tri sudačke kartice).

Pet minuta dijelilo je Kanađanina od UFC-ove titule prvaka u velter kategoriji. Nažalost po Roryja i sve njegove fanove, Lawler mu nije dopustio da dođe do pobjede. Namirisao je krv Robbie Lawler i nakon 60 sekundi pete runde došao je do pobjede tehničkim nokautom. MacDonald jednostavno nije mogao izdržati do samog kraja. Njegov nos u potpunosti je bio uništen i tada 26-godišnji Kanađanin je morao potpisati kapitulaciju.

‘‘Staredown‘‘ po isteku četvrte runde, Robbiejeva posjekotina na usni, veliki preokret i sama atmosfera u MGM Grand Areni neki su od detalja koji ovaj meč čine posebnim. Snimku tog kultnog meča koji je od danas u UFC-ovoj Kući slavnih možete pogledati u videu ispod ovog odlomka.

Anderson Silva nekoć je bio na nedostižnoj razini za sve ostale borce, a nokaut protiv VItora Belforta jedan je od najspektakularnijih u povijesti UFC-a

Drugi od tri meča koja je UFC podijelio putem YouTubea tiče se Andersona Silve i Vitora Belforta. Silva je 2006. godine došao u UFC kao borac sa 17 pobjeda i četiri poraza iza sebe. Samo 49 sekundi trebao je da nokautira Chrisa Lebena, a već u drugom UFC nastupu došao je do titule u srednjoj kategoriji. Rich Franklin izdržao je nešto dulje od Lebena, a Silva ga je nokautirao nakon dvije minute i 59 sekundi borbe. Još deset pobjeda upisao je Silva prije obračuna s Belfortom.

Vitor Belfort početkom 2011. godine ušao je u meč protiv Silve nakon pet uzastopnih pobjeda. Belfort je trebao predstavljati ozbiljan izazov za Silvu, ali vrlo brzo se ispostavilo da ‘‘Spider‘‘ jednostavno ‘‘operira‘‘ na nekoj nedostižnoj razini za sve ostale borce. Tri minute i 25 sekundi trebao je Silva za upisati nokaut koji je u brojnim relevantnim izborima proglašen najboljim nokautom godine u 2011. godini. ‘‘Front kickom‘‘ je Silva pogodio Belforta, a s dva dodatna udaraca samo je dovršio posao. Bila je to jedna od najimpresivnijih pobjeda u Silvinoj karijeri.

Bio je ovo pravi rat u perolakoj kategoriji

Posljednji od tri meča koja ističemo unutar članka jest meč koji datira iz 10. mjeseca 2014. godine. Legendarni Jose Aldo tada je branio titulu prvaka UFC-ove perolake kategorije, a drugi put u karijeri uparen je s Chadom Mendesom. Aldo i Mendes prvi međusobni obračun odradili su početkom 2012. godine, a Jose Aldo slavio je nokautom u prvoj rundi. Mendes je dobrim nastupima uspio izboriti revanš gotovo tri godine kasnije, a u revanšu je pružio puno bolji otpor.

Istina da je Aldo dobio četiri od ukupno pet rundi, ali Mendes se nije predavao i odradio je punih 25 minuta protiv Alda koji je tada bio na svom vrhuncu. Čak niti vrhunski hrvač protiv Mendesa nije uspijevao nathrvati Alda i samo jedan od ukupno osam pokušaja rušenja bio je uspješan. Velika većina meča odvijala se u stojci, a svjedočili smo mnoštvu vrhunskih kombinacija i snažnih udaraca s obje strane.

Ako ste već gledali ovaj meč, nije na odmet prisjetiti se koliko dobar je nekoć bio Jose Aldo i koliko je čvrst Chad Mendes. Ukoliko ste nekim čudom propustili ovaj meč, moramo priznati da vam zavidimo jer sada imate priliku pogledati ga prvi put u svom životu.

Snimka borbe je ispod ovog teksta, a što dodati, osim da uživate u sva tri vrhunska meča unutar ovog članka.

Linker
17. travanj 2024 06:20