UFC

(VIDEO) Pogledajte borbu u kojoj je Korean Zombie izveo najbolji "submission" u UFC povijesti

Chan Sung Jung vs. Leonard Garcia
Chan Sung Jung, puno poznatiji pod svojim nadimkom "Korean Zombie", jedan je od najatraktivnijih MMA boraca na svijetu pa tako i u UFC-u. A u najboljoj svjetskoj promociji trag je ostavio odmah u svojoj debi borbi. U njoj je savladao Leonarda Garciu potezom kojeg i danas mnogi smatraju najboljim "sumbissionom" u UFC povijesti.

Da se nije dogodilo ono čudo u izvedbi Demetriousa Johnsona, odnosno "suplex to armbar" kojim je savladao Raya Borga, rijetko tko se ne bi složio s tim kako je "twister" Chan Sung Junga najbolji potez prisiljavanja na predaju u UFC povijesti. Borac iz Južne Koreje taj je potez, inače "specijalku" Shinye Aokija, izveo 2011. godine. Bila je to njegova prva borba nakon dolaska iz WEC-a, a s druge strane stajao je Leonard Garcia.

Garcia i Jung odradili su sjajnu borbu 11 mjeseci ranije u WEC-u, a Garcia je tada slavio podijeljenom sudačkom odlukom. Zbog svog uzbuđenja koje je ta borba ponudila, UFC ih je odlučio upariti odmah nakon što ih je angažirao. Teško je opisati koliko je to dobro i zapravo povijesna odluka bila. Garcia je prije ove borbe odradio jednu u UFC-u i slavio protiv Nama Phana i potvrda kako je bolji od tada 24-godišnjeg Korejca trebala mu je za usmjeriti put prema vrhu.

No, Korean Zombie imao je druge planove. On se odlučio UFC publici predstaviti spektakularno i u tome je uspio. Sama borba do poteza odluke bila je nevjerojatno uzbudljiva i nikome nije bilo teško popratiti tih deset minuta prepunih akcije. No, završnica koja je došla na samom kraju druge runde je nešto posebno. Jung je pokušavao doći do dobre pozicije u parteru, a onda mu se na samom kraju runde ukazala prilika za Twister. Riječ je o jednoj od uvjerljivo najbolnijih i najefektnijih poluga u grapplingu, ali također i među najtežima za izvesti. Radi se o zahvatu koji dovodi do prirodnog nenormalnog kretanja kralježnice. Cilj je zarobiti noge protivnika, a onda mu vrat pokrenuti u suprotnom položaju preko ramena. U slučaju da borac ne tapka na vrijeme, posljedice mogu biti teško trajno oštećenje vratne kralježnice, a u ozbiljnijim varijantama može doći i do po život opasnih posljedica.

Kao što smo naveli, ovo je toliko teško izvesti da je do danas ostalo jedini Twister u UFC povijesti. Pogledajte kako je to Korean Zombie napravio i pripremite se za njegovu iduću borbu. Ona nam dolazi narednog vikenda na Fight Nightu u Glendaleu, kojeg će predvoditi borbom protiv Renata Moicana.

Linker
21. travanj 2024 04:51