UFC

(VIDEO) Pogledajte opširnu izjavu Tonyja Fergusona nakon sinoćnjeg neslavnog rekorda: ‘Ako me UFC više ne želi...‘

Michael Chiesa v Tony Ferguson

 Screenshot
Jedna od ikona UFC-a ipak želi nastaviti svoju borilačku karijeru

Nakon što je postavio novi rekord za najviše uzastopnih poraza u UFC-u, činilo se očitim da će sljedeći korak Tonyja Fergusona biti povlačenje iz borilačkog svijeta.

Na sinoćnjoj priredbi u Abu Dhabiju, Ferguson je izgubio u prvoj rundi putem "submissiona" od strane od Michaela Chiese (17-7), što je mnoge navelo na pomisao da bi upravo taj trenutak mogao biti prilika za Fergusona (25-11) da javno objavi kako se povlači, umjesto da prolazi kroz potencijalno neugodno iskustvo da mu UFC kaže kako ga više ne žele nazad. Međutim, kada mu je Chiesa, tijekom prijenosa na nacionalnoj televiziji, prepustio većinu svog vremena pred kamerama kako bi se Ferguson mogao povući, Ferguson je promijenio mišljenje. Rekao je da će staviti jednu rukavicu dolje, a drugu zadržati - kako bi simbolično ostavio otvorena vrata za sljedeću borbu.

Izgledi da se ta borba dogodi u UFC-u su mali. Ali isto tako, male su bile i šanse da će dobiti priliku prekinuti niz od pet, pa čak i šest uzastopnih UFC poraza, ili sadašnji niz od sedam uzastopnih poraza koji ga je stavio na istu poziciju s B.J. Pennom u jednom od najnepoželjnijih statističkih rekorda u povijesti. Većina boraca ne prolazi kroz tri uzastopna poraza u UFC-u, a kamoli četiri ili pet.

Unatoč tome, UFC je Fergusonu, koji je u veljači napunio 40 godina, omogućio konferenciju za novinare nakon borbe u Abu Dhabiju (The MacLife), gdje je izjavio da će, ako ga UFC ne želi vratiti nakon niza od osam uzastopnih poraza i više od pet godina od posljednje pobjede, nastaviti dalje. "Ako me UFC ne želi nazad, onda ćemo smisliti nešto drugo" rekao je Ferguson. "Ako su ti navijači spremni potrošiti tisuće dolara i doletjeti da me gledaju kako se borim negdje, jamčim vam da će me pratiti gdje god idem. To je najskromnija stvar koju mogu reći, jer bez obzira gdje sam, bez obzira na to što radim, postajat ću sve bolji i bolji."

Sinoćnja priredba u Abu Dhabiju bila je tek Fergusonov drugi nastup izvan SAD-a.

Ferguson je izjavio kako mu nedostaju dani kada je nosio hrvačke cipele i kako bi buduće prilike mogle ležati u mogućnosti da ih opet obuče. Naime, u BKFC-u borci moraju nositi hrvačke ili bokserske cipele tijekom borbi. Ferguson je dugo bio poznat po tome što ulazi u borbe, a njegov stil savršeno odgovara BKFC-u.

Ako ga UFC ne želi nazad, Ferguson smatra da bi kompanija propustila nešto izvan čak i uobičajenih priča o najboljim svih vremena (GOAT). "Imam mnogo zlatnih medalja" rekao je Ferguson. "Imam srebro, imam broncu, a sada imam i nekoliko poraza. Imam nekoliko rekorda. Imam Performance of the Night nagrade. Imam završetke večeri, imam svaku prokletu sporednu misiju koja postoji u ovom sportu."

"Tko će, dovraga, to napraviti? Samo BOAT, prijatelju. To je jedino. Najbolji svih vremena dolaze i odlaze, a BOAT-i (op.a. brodovi) - oni plutaju. I mislim da je to razlog zašto me mnogi od vas navijača vole, jer uvijek pričam sranja, uvijek ću biti ja, i znam što sam, dovraga, napravio u ovom sportu."

Ferguson, koji je pobijedio u 13. sezoni "The Ultimate Fightera", imao je niz od 12 uzastopnih pobjeda koji je uključivao privremeni naslov prvaka lake kategorije i devet bonusa za izvedbe nakon borbi. Njegove pobjede u tom nizu uključivale su završetke protiv Edsona Barboze, Kevina Leeja, Anthonyja Pettisa i Donalda Cerronea te pobjedu sudačkom odlukom protiv bivšeg prvaka lake kategorije Rafaela dos Anjosa u Meksiku, što je, prije subote, bio jedini put kada je Ferguson imao MMA borbu izvan SAD-a.

Njegov niz od osam poraza datira još od svibnja 2020. kada je izgubio borbu za privremeni naslov prvaka lake kategorije protiv Justina Gaethjea. Pobjeda bi mu, napokon, osigurala borbu s Khabibom Nurmagomedovom. Ako je Ferguson poznat po nečemu osim po svom nizu od 12 pobjeda i 8 poraza, to su četiri puta ugovorene i otkazane borbe s Nurmagomedovom.

Linker
12. rujan 2024 15:22