UFC

(VIDEO) Prije točno pet godina Mirko Filipović osvetio je najteži poraz svoje karijere

Mirko Filipović
 screenshot/YouTube
11. travnja 2015. godine jedan je od najvažnijih datuma u karijeri Mirka Filipovića. Cro Cop je tog dana na najbolji mogući način osvetio najteži poraz svoje karijere, onaj koji mu je Gabriel Gonzaga nanio osam godina ranije.

Tri i pol godine nakon što je napustio UFC s tri poraza u nizu, od kojih mu je posljednjeg nanio Roy Nelson, Mirko Filipović se po treći put vratio u UFC, nadajući se da u petom desetljeću života i dalje može napraviti dobar rezultat. No, ono što ga je najviše navelo na taj potez u karijeri bila je ponuda da se po drugi put u karijeri bori protiv Gabriela Gonzage. Prilika da osveti najteži poraz u karijeri bila je glavna motivacija jer ono što mu je Gonzaga napravio 21. travnja 2007. godine bio je šok, ne samo za Filipovića i njegove fanove, nego i za većinu svjetske MMA zajednice.

Cro Cop je početkom 2007. godine pristigao u UFC kao osvajač velikog Prideovog Grand Prixa. Ukratko, bio je na vrhuncu karijere. Debi u UFC-u bio je vrlo uspješan, budući da je Eddieja Sancheza savladao nokautom u prvoj rundi, a samo dva mjeseca kasnije imao je borbu kojom je trebao potvrditi napad na titulu prvaka, koja je u tom trenutku bila u vlasništvu Randyja Couturea. Protivnik je bio Gabriel Gonzaga, jedan od najboljih svjetskih parteraša koji je u UFC-u startao s tri pobjede. No, gledajući na cijelu pozadinu priče, Gonzaga je bio veliki autsajder.

Sve je Brazilac tog dana iznenadio i šokirao. Ne samo pobjedom nego i načinom na koji je do pobjede došao. Zapravo, borba je završila tehnikom koju su mnogi očekivali, udarcem nogom u glavu. Jedino što apsolutno nitko nije očekivao da će Gonzaga to napraviti Filipoviću. Jedina šansa koju su analitičari dali Gonzagi bila je u spuštanju borbe u parter te završavanju nekom polugom, zahvatom ili gušenjem. Umjesto toga, publika je dobila teško nokautiranog Filipovića. Scena koju je i godinama nakon toga bilo teško ponovno gledati. Upravo zbog toga želja za osvetom bila je velika, a prilika je došla u poljskom Krakowu.

Filipović je u ovu borbu ušao nakon dvije pobjede nad Satoshijem Ishiijem, dok je prije toga doživio poraz od Alexeya Oleinika. Gonzaga je došao s nizom od dva poraza, no protiv samog vrha konkurencije u UFC-u. I dalje je svima bilo jasno kako je vrlo opasan. Vaga je Cro Copu pokazala 105.2 kilograma, dok je Gonzaga bio na deset kilograma više. Obojica su djelovali više nego spremni, budući da je to Gonzagi bila najmanja zabilježena težina u posljednjih nekoliko borbi.

Nakon što su odrađene sve obaveze tijekom "Fight Weeka", napokon je došao red na borbu. Borbu koja prvih deset minuta nije vodila na dobro, pune dvije runde fanovi Mirka Filipovića sve su više gubili optimizam. Do polovice prve runde nije bilo previše akcije, da bi onda Gonzaga došao do prvog rušenja. Uspio se tim putem Filipović ustati i čak napasti polugom nogu Brazilca, no ovaj se iskusno izvukao iz opasnosti. Nedugo nakon toga sličnom tehnikom pokušao je i Gonzaga, no niti on nije uspio. Ipak, do kraja runde je Brazilac pogodio nekoliko udaraca. Službena statistika rekla je kako je Cro Cop u cijeloj prvoj rundi pogodio tek jedan značajan udarac. Druga runda izgledala je još gore. Zapravo, nju je Filipović otvorio sjajnim high kickom koji je prošao samo nekoliko centimetara iznad Gonzagine glave. Nedugo nakon toga, Gonzaga hvata nogu i ruši Cro Copa te do kraja runde dominira. Posebno je opasno izgledalo u posljednje dvije minute, kad je Gonzaga došao u "full mount". Mnogi su se uplašili kanonade udaraca koja bi mogla prekinuti borbu, no ona ipak nije bila dovoljno jaka. Cro Cop je izdržao, ponovno uz isti statistički učinak. Bilo je uistinu teško vjerovati da je Mirko Filipović u deset minuta borbe pogodio tek dva značajna udarca. No, upravo to je bio službeni podatak.

Onda je krenula treća runda u kojoj se sve promijenilo. Odmah je bilo lako primijetiti da Gonzaga teško diše i da ima sve manje snage, a vrlo loš pokušaj rušenja je to dokazao. Vrlo brzo se vidjelo kako je Filipović pronašao distancu, a nakon što je s nje pogodio nekoliko udaraca, Gonzagi je bilo jasno kako treba tražiti drugu taktiku. Odabrao je klinč, no iz njega nije gotovo ništa radio. S druge strane, upravo tu je Filipović aktivirao svoje nove oružje. Otprilike sredinom runde, dok se nalazio leđima uz ogradu, pogodio je Gonzagu s nekoliko udaraca laktovima. Brazilac je automatski bio uzdrman, a serija od još nekoliko udaraca rezultirala je njegovim padom na pod. Pametno je Cro Cop odradio tranziciju i vrlo brzo je Gonzaga bio na leđima, a hrvatski borac na njemu, s ciljem završavanja borbe. Ponovno su radili laktovi koji su otvorili nekoliko posjekotina na Gonzaginom licu, a onda i još nekoliko udaraca nakon kojih je sudac Leon Roberts uskočio i prekinuo borbu.

Cro Cop je odmah nakon borbe objasnio svoju taktiku. Rekao je kako su istu prilagodili činjenici da je borba na pet rundi i da je cilj bio prve dvije preživjeti na kakav god način zna te istu završiti u trećoj ili četvrtoj. Vjerovali su u kondicijsku prednost i to se na kraju pokazalo točnim.

Oduševljenje je vladalo u cijelom svijetu, a posebni hvalospjevi došli su od Joea Rogana.

"Ooo sranje, o sranje, kakav preokret. Razbija ga, prebija ga. Ooooooo Mirko Cro Cop se vratio. Ovo je klasik od borbe. Kakvo uništenje. Ovo su najbolji laktovi u MMA-ju ikada! Ovo bi trebao raditi i inače, rušiti protivnike i uništavati ih. Mirko može baciti strašne laktove. Cro Cop ga je doslovno razbio. Kakav preokret. Ovo je bilo nevjerojatno! Kakvo srce taj čovjek ima! Kakvo j**eno srce, da se tako vrati. Kakva velika pobjeda za Cro Copa!", vikao je Rogan tijekom svog "Fight Companiona", gdje su priredbu zajedno s njim gledali Brendan Schaub i Eddie Bravo.

Očekivalo se kako će to biti veliki povratak Mirka Filipovića u UFC. Za par mjeseci kasnije imao je ugovorenu borbu protiv Anthonyja Hamiltona, no onda je došao onaj nesretni doping pad koji i dan danas spada među najveće kontroverze USADA-ine suradnje s UFC-om. Cro Cop se u Octagon više nije vratio, a karijeru je završio s još sedam pobjeda u nizu. Među njima je osvajanja Rizinovog turnira te posljednja borba u karijeri, u kojoj je osvetio još jedan UFC poraz. Riječ je o onom protiv Roya Nelsona, no taj revanš odradio je u Bellatoru.

Linker
06. travanj 2024 15:45