UFC

(VIDEO) Prvi Indonežanin u povijesti UFC-a imao je debi za pamćenje: Pogledajte nokaut kojim se predstavio MMA javnosti

Jeka Saragih

 Screenshot (ufc)
28-godišnji Jeka Saragih po dobrome će pamtiti svoj prvi nastup u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji

Na sinoć održanom UFC Fight Night 232 eventu, prvi puta u povijesti jedan Indonežanin nastupio je pod okriljem UFC-a. 28-godišnji Jeka Saragih (14-3-0) dobio je priliku debitirati u najvećoj svjetskoj MMA organizaciji, a ukazanu priliku sjajno je iskoristio.

No, krenimo redom. Prvog dana 1995. godine, odnosno 1. siječnja 1995., rodio se Jeka Saragih, momak koji će 28 godina kasnije postati prvim Indonežaninom u UFC-u.

Jeka se još kao tinejdžer zaljubio u borilačke sportove, a njegov borilački put započeo je prakticiranjem borilačke vještine pod nazivom wushu. Mnogima je ova vještina poznatija pod nazivom kung fu, a radi se kineskoj natjecateljskoj borilačkoj vještini.

Dobre rezultate postizao je Jeka Saragih u toj borilačkoj vještini i osvajao je državna prvenstva. Međutim, kao i brojni mladi borci u usponu, Saragih nije mogao živjeti isključivo od bavljenja borilačkim sportom i morao je kombinirati teške fizičke poslove sa svojim prakticiranjem borilačkih vještina.

Poziv Yakopa Sutjipta promijenio je život Jeki Saragihu. Sutjipt je pozvao Saragiha da nastupa na One Pride MMA eventima u Indoneziji, a Saragih je objeručke prihvatio taj poziv. Prvih 13 MMA nastupa Saragih je upisao u toj organizaciji, a brzo je postao i prvakom lake kategorije. Pojas je uspješno branio četiri puta, a prošle godine pružila mu se velika prilika.

UFC je započeo s projektom naziva ‘‘Road to UFC‘‘. Radi se o projektu preko kojeg je UFC organizirao turnir perspektivnih azijskih MMA boraca, a pobjednicima bi omogućili ugovore i nastupe na UFC-ovim eventima.

Jeka Saragih upao je u turnir s omjerom pobjeda i poraza 11-2, a nastupao je u lakoj kategoriji. Prva dva nastupa odlično su prošla za Jeku. Indonežanin je u četvrtfinalu porazio Pawana Maana Singha spektakularnim nokautom u trećoj rundi. Jeka Saragih ‘‘spinning backfistom‘‘ nokautirao je svog protivnika i tom pobjedom izborio je polufinale.

U polufinalu Jeka Saragih bio je još uvjerljiviji. Bin Ki-Won izdržao je samo dvije minute i 41 sekundu s Jekom, a Indonežanin je upisao novu pobjedu nokautom.

U finalu turnira, Jeka Saragih borio se protiv Indijca Anshula Jublija, ali meč je izgubio tehničkim nokautom u drugoj rundi. Unatoč tome što nije osvojio turnir, UFC ga je na temelju prijašnjih nastupa nagradio ugovorom.

Priliku za debi Jeka je dobio sinoć na UFC Fight Night 232 eventu, a protivnik mu je bio Brazilac Lucas Alexander. Alexanderu je to bio treći UFC nastup, a ranije ove godine porazio je Stevena Petersona.

Meč Saragiha i Alexandera potrajao je točno 91 sekundu. Jeka je desnicom fantastično pogodio Alexandera, poslao ga je na tlo, a posao je dovršio s još nekoliko čistih udaraca u lice. Herb Dean morao je brzo reagirati, jer Alexander je bio vidno uzdrman i gotovo van svijesti.

Jeka Saragih tako je opravdao povjerenje UFC-a nakon poraza u finalu ‘‘Road to UFC‘‘ turnira, a ‘‘šlag na tortu‘‘ definitivno je i bonus kojim je nagrađen za svoju izvedbu. Jeka je jedan od četvero boraca koji kući odlaze s dodatnih 50 tisuća dolara.

Prvi Indonežanin u povijesti UFC-a imao je debi za pamćenje, a bit će zanimljivo vidjeti koliko daleko može dogurati u lakoj kategoriji.

Linker
14. svibanj 2024 08:25