UFC

(VIDEO) Više nikad nije bio isti: Prisjetite se borbe koja je promijenila karijeru Tonyja Fergusona

Tony Ferguson

 Douglas P. DeFelice/Getty images/Profimedia
Nekoć zastrašujući ‘‘El Cucuy‘‘ doživio je strmoglavi pad nakon poraza sredinom 2020. godine

U periodu od 2013. godine pa sve do sredine 2020. godine, Tony Ferguson nosio je epitet jednog od najstrašnijih boraca na UFC-ovom rosteru. ‘‘El Cucuy‘‘ sredinom 2012. godine izgubio je od Michaela Johnsona, ali nakon toga je krenuo u strašan pobjednički niz.

12 pobjeda zaredom upisao je Ferguson, a iz meča u meč djelovao je sve strašnije. Nerijetko su društvenim mrežama kružile fotografije oštećenih lica njegovih protivnika, a Ferguson je svojim nekonvencionalnim tehnikama bio nerješiva enigma za gotovo sve borce lake kategorije.

Uspio je Ferguson poraziti mnoštvo odličnih boraca kao što su Rafael dos Anjos, Anthony Pettis, Donald Cerrone, Josh Thomson, Edson Barboza, Kevin Lee itd., ali nikako nije uspijevao doći do napada na titulu. Najbliže tituli prvaka došao je 2017. godine osvojivši pojas za privremenog prvaka, ali kasnije je ostao bez tog pojasa zbog ozljede, prije nego je dobio priliku napasti titulu neprikosnovenog prvaka. Svi se također sjećaju kako je UFC pet puta neuspješno pokušao upariti Khabiba Nurmagomedova i Tonyja Fergusona.

Upisao je Ferguson još dvije pobjede nakon teške ozljede koljena i oduzimanja ‘‘interim‘‘ pojasa, a Pettisa i Cerronea završio je prekidima po isteku druge runde.

U četvrtom mjesecu 2020. godine, Ferguson i Khabib konačno su se trebali međusobno boriti, ali pandemija koronavirusa spriječila je Khabibov odlazak u SAD i peti put je taj meč otkazan. Tony Ferguson tada je napravio potez koji su mnogi smatrali velikom pogreškom. Unatoč otkazanom meču, Tony Ferguson htio je dokazati kako je on taj koji je bio spreman boriti se i 17. travnja (četvrti mjesec) te godine uspješno je skinuo kilažu za otkazani meč protiv Khabiba. 24 ‘‘pounda‘‘ (10,88 kg) skinuo je Ferguson, izvagao se unutar svog doma i sve je zabilježio kamerom. Mnogi su taj potez pohvalili, ali samo tri tjedna kasnije uslijedilo je novo skidanje kilograma za Fergusona.

Tony Ferguson pristao se boriti protiv Justina Gaethjea za titulu privremenog prvaka, a borba se održala 9. svibnja (peti mjesec). Ponovno je Ferguson morao proći kroz skidanje kilaže i pristao je na meč u kojem je puno toga riskirao.

Mogao je ‘‘El Cucuy‘‘ čekati Khabiba i meč za titulu, jer ipak je bio u nizu od 12 uzastopnih pobjeda. Nije Ferguson tip borca koji bi se tako ponašao i njegov ratnički mentalitet naveo ga je da prihvati meč protiv Justina Gaethjea. Nažalost po Fergusona, Gaethje se pojavio u vjerojatno najboljem izdanju u dotadašnjoj karijeri i deklasirao je Fergusona.

Nikada u karijeri Ferguson nije pretrpio takve batine kakve mu je zadao Justin Gaethje, a meč je na koncu prekinut drugom polovicom pete runde. Iako Ferguson nije bio klasično nokautiran, svojim govorom tijela odavao je kako se više ne želi boriti. Nitko ne bi mogao zamjeriti Herbu Deanu da je još ranije prekinuo ovaj meč.

Taj meč promijenio je karijeru Tonyja Fergusona. ‘‘El Cucuy‘‘ nikada više nije bio isti borac nakon batina koje je pretrpio u meču protiv Gaethjea. Krajem 2020. godine Fergusona je porazio i Charles Oliveira, a uslijedila su još tri uzastopna poraza nakon toga. Beneil Dariush jednoglasnom odlukom, Michael Chandler brutalnim nokautom i Nate Diaz ‘‘submissionom‘‘ redom su pobjeđivali Fergusona.

Upravo ovaj posljednji poraz od Diaza bio je najbolji pokazatelj da je Tonyjevo vrijeme (‘Tony time‘) davno iza nas. Više puta u karijeri Ferguson je zaprepastio fanove svojom otpornošću na pokušaje ‘‘submissiona‘‘ i odbijao je tapkati majstorima BJJ-a kao što su Charles Oliveira i Beneil Dariush. U meču protiv Natea Diaza, Tony Ferguson izgledao je apsolutno ‘‘potrošeno‘‘, a u četvrtoj rundi netipično brzo tapkao je na ‘‘giljotinu‘‘ Natea Diaza.

Čak i u nekim poznatim Tonyjevim pokretima očituje se koliko su Fergusona ‘‘pojele‘‘ ozljede, a iako se Tony uvjerava da je još barem pet mečeva ispred njega, lako je moguće da večerašnji protiv Bobbyja Greena bude njegov posljednji u karijeri. Možda Ferguson i ne završi karijeru nakon tog meča, ali upiše li šesti poraz zaredom, velike su šanse da će ga UFC otpustiti, a to bi bio i službeni kraj Fergusonove ere.

Neslužbeni kraj njegove ere dogodio se u spomenutom meču protiv Gaethjea, a kako je izgledao taj meč, prisjetite se u videu koji se nalazi ispod ovog teksta.

Linker
03. svibanj 2024 22:23