UFC

Volkanovski o bivšim prvacima perolake kategorije: ‘Conor McGregor je na dnu te liste‘

Alexander Volkanovski

 Screenshot (youtube, Mma Fighting)
Ponajbolji MMA borac svijeta osvrnuo se na najveće borce svoje kategorije

Iako se radi o glavnoj borbi večeri na predstojećem UFC 273 eventu, dojam je kako meč Alexandera Volkanovskog i Chan Sung Junga privlači osjetno manje pažnje od borbe Petra Yana i Aljamaina Sterlinga, ali i one između Chimaeva i Burnsa.

Činjenica je da MMA fanove glavna borba večeri nešto manje privlači jer je Max Holloway otkazao svoj nastup, a uskočio je ''Korejski Zombi'' kojeg mnogi vide kao totalnog autsajdera u ovom meču. Pomalo je to podcjenjivački prema borcu kao što je Jung. On je unutar UFC-a više od deset godina, a čak osam put zaredom nastupao je u glavnoj borbi večeri. Borba protiv Volkanovskog bit će mu deveti ''main event'' u nizu.

Alexander Volkanovski također zaslužuje ogromno poštovanje. Prvak UFC-ove velter kategorije jedan je od najboljih boraca na cijelom rosteru. Trenutno je trećeplasirani borac ''pound-for-pound'' ljestvice te je u nizu od 20 uzastopnih pobjeda. Pod okriljem UFC-a upisao je 10 uzastopnih pobjeda i nikad nije poražen u najjačoj svjetskoj MMA promociji.

Dvaput je pobijedio Maxa Hollowayja i jednom Josea Alda, dvojicu bivših prvaka perolake kategorije. Pobjeda nad ''Zombijem'' i eventualna treća pobjeda nad Hollowayjem, Volkanovskog bi zacementirale kao najvećeg borca ove kategorije u povijesti. Neki mu taj status pripisuju već sada, ali australski borac makedonskih korijena, ne slaže se s tim.

''Vjerujem da imam još posla za odraditi do tog statusa. Poštujem Alda. Biti prvakom tako dugo kao on, nešto je nevjerojatno. Protivnici s kojima se borim, tipovi poput njega i Maxa, mislim da se borim s apsolutnim ubojicama. To je prilično jasno. Ali istovremeno, biti prvakom tako dugo...postoje loši dani, ozljede, teška skidanja kilaže, svi smo to prošli. Noćna je mora imati loš dan onda kada morate braniti pojas. Biti prvakom tako dugo kao što je Aldo bio, priča je za sebe.'', objasnio je Volkanovski na konferenciji za medije.

Što se Alda tiče, legendarni Brazilac UFC-ov pojas držao je ukupno 2037 dana. Dulje vladavine imali su samo Anderson Silva (2457 dana), GSP (2204 dana), Demetrious Johnson (2142 dana) i Jon Jones (2098 dana). Treba napomenuti kako su u ove statistike ubrojani svi dani provedeni na tronu. Primjera radi, neki od navedenih gubili su pojas pa ga kasnije vraćali u svoje vlasništvo, ali dani dvaju vladavina zbrojeni su u navedenoj statistici.

Izuzev Alda, Hollowayja i Volkanovskog, UFC je imao još jednog prvaka perolake kategorije. Bio je to Conor McGregor, čija je vladavina trajala ukupno 350 dana, a nije upisao niti jednu obranu titule. Volkanovski je više puta isticao kako bi volio pobijediti i Conora, jer onda je savladao sve prvake ove kategorije. Ali kad je u pitanju Irčev status unutar perolake kategorije, Volkanovski ga ne vidi kao jednog od najvećih.

''Potrebne su vam obrane titule. Poštujem ga, zna se boriti. Radio je neke loše odluke i slične stvari, ali on se dobro bori. Pobijediti Alda na njegovom vrhuncu, to ipak nešto govori. Aldo i dalje pokazuje da je u 'primeu', čovjek jednostavno ne stari. Ali opet, smatram da sam napravio puno više od Conora i stoga od svih prvaka ove kategorije, on je na dnu liste. Njemu se to neće svidjeti, ali nije bitno.'', objasnio je Alexander ''Veliki''.

Pobijedi li Volkanovski ovog vikenda, bit će to njegova treća obrana titule. Aldo je rekorder kategorije sa sedam uspješnih obrana. Ipak, Volk je već pobijedio Hollowayja i Alda te stoga smatra kako broj uspješnih obrana titule nije ključan u određivanju najvećeg borca UFC-ove perolake kategorije.

''Trebam li toliko obrana titule? Mislim da ne. Mislim li da sam već sada najveći? Nisam, neću se još okrunjivati tom titulom. Nastavit ću odrađivati svoj posao.'', zaključio je ovaj sjajni borac kojeg se uvijek isplati pogledati i stoga nema razloga da njegovom novom meču ne pružite jednaku ili čak i veću pažnju nego ostalim borcima s UFC 273 priredbe.

Linker
20. travanj 2024 09:16