UFC

White otkrio koga smatra najvećim borcem ikad te dodao: ‘Mislim da je i Usman u toj konkurenciji‘

Kamaru Usman i Dana White

 Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire/Newscom/Profimedia
Predsjednik najjače svjetske MMA promocije pohvalio je prvaka UFC-ove velter kategorije

Jako važan meč čeka UFC-ovog prvaka velter kategorije za točno 20 dana. Kamaru Usman 20. kolovoza (osmi mjesec) ponovno će braniti titulu prvaka u UFC-ovoj velter kategoriji.

Pobijedi li Usmana u meču protiv Leona Edwardsa, bit će to njegova šesta uspješna obrana titule. Izuzev šeste obrane titule, Usman bi mogao upisati i 16. uzastopnu pobjedu pod okriljem UFC-a, a time bi izjednačio rekord Andersona Silve. Dodamo li da je Usman neporažen u UFC-u, a jedini poraz u svojoj profesionalnoj MMA karijeri pretrpio je još 2013. godine u svom drugom nastupu, jasno je da se radi o jednom od najvećih u povijesti.

Nigerijac je trenutno prvoplasirani borac na UFC-ovoj ‘‘P4P‘‘ ljestvici i time nosi status najboljeg MMA borca na svijetu u ovom trenutku. Koliko će njegova ostavština biti velika jednog dana kad se povuče iz sporta, teško je pretpostaviti, ali UFC-ov predsjednik Dana White smatra da je vrijeme da Usmana počnemo smatrati jednim od najvećih u povijesti.

‘‘I dalje smatram Jona Jonesa najvećim borcem u povijesti, ali vrijeme je da počnemo pričati o Kamaru Usmanu. On je jednu pobjedu udaljen od izjednačenja s rekordom Andersona Silve za najviše uzastopnih pobjeda u UFC-u. Već je prestigao Jona Jonesa i Georgesa St-Pierrea. Ako pobijedi Leona Edwardsa u svom sljedećem nastupu, izjednačit će se s Andersonom Silvom. On (Usman) je u konkurenciji za najvećeg ikad.‘‘, pojasnio je White na jučerašnjoj konferenciji za medije nakon UFC 277 ljestvici.

Georges St-Pierre upisao je 13 uzastopnih pobjeda pod okriljem UFC-a, a toliko su ih upisali Khabib Nurmagomedov i Max Holloway također. Što se Jonesa tiče, on je sam sebi zakomplicirao svoj učinak. Nakon što je 2009. godine izgubio diskvalifikacijom od Matta Hamilla, Jones je upisao 13 uzastopnih pobjeda, a onda je uslijedio drugi meč protiv Daniela Cormiera.

‘‘Bones‘‘ je nokautirao Cormiera u trećoj rundi, ali kasnije je bio pozitivan na doping i meč je preinačen u ‘‘no contest‘‘. Upisao je Jones još četiri pobjede nakon toga, ali taj ‘‘no contest‘‘ zaustavio je njegov niz od 13 pobjeda. Ako ‘‘no contest‘‘ promatramo kao nevažeći meč, onda je Jones u nizu od 17 uzastopnih pobjeda, ali teško je pravdati nekog tko je bio pozitivan na doping.

Anderson Silva u periodu od 2006. pa do 2012. godine nanizao je 16 pobjeda, a Leon Edwards dat će sve od sebe da spriječi Usmana u lovu na ‘‘Spiderov‘‘ niz. Naravno, neće to biti glavna Edwardsova motivacija, nego titula prvaka u UFC-ovoj velter kategoriji.

Linker
26. travanj 2024 20:45