UFC

Whittaker se osvrnuo na potencijalni meč protiv Chimaeva: ‘Borio sam se protiv hrvača kao što je Romero‘

Khamzat Chimaev i Robert Whittaker

 Screenshot (youtube, Ufc)
Ponajbolji borac UFC-ove srednje kategorije smatra da bi se mogao nositi s Khamzatom

Pet UFC nastupa unutar velter kategorije odradio je Robert Whittaker, prije nego li se odlučio na prelazak u srednju kategoriju. Meč protiv Stephena Thompsona bio je jedan od glavnih razloga zašto se odlučio na prelazak u višu kategoriju.

Shvatio je Whittaker kako u velteru njegova brzina ne dolazi do izražaja koliko bi eventualno dolazila u višoj kategoriji, a najbolje dane svoje karijere proživljavao je upravo u srednjoj kategoriji.

Možda je nepošteno pričati u prošlom svršenom vremenu kad su njegovi najbolji dani u pitanju, jer Whittaker je i dalje pri samom vrhu kategorije. Israel Adesanya zasad mu je nepremostiva prepreka, kao i svim ostalim borcima srednje kategorije.

Dvaput je Whittaker gubio od Izzyja, ali planira se izboriti barem za još jednu priliku. Sve će započeti borbom protiv Marvina Vettorija, početkom devetog mjeseca u Parizu. Pobijedi li Adesanya početkom sedmog mjeseca u meču protiv Cannoniera, sve će manje biti ''svježe krvi'' među izazivačima i sasvim je realno da Whittaker brzo dođe do nove prilike.

Neki od novih izazivača mogli bi biti Sean Strickland i Alex Pereira, ali i Khamzat Chimaev. Čečen je trenutno u pohodu na velter kategoriju, ali ne krije ambiciju za napadom na titulu u srednjoj kategoriji. Iako će Khamzat još neko vrijeme nastupati u velteru, Whittaker je svjestan kako će ''Borz'' brzo dogurati i do vrha srednje kategorije. Tijekom Q&A-ja održanog proteklog tjedna, Whittaker se osvrnuo na svoje izglede u tom meču.

''Bilo bi nezgodno. Bacao bih kickove kroz sredinu toliko da ne biste vjerovali. Mislim da mi desna noga ne bi niti dotaknula tlo. On je čvrst tip, ali borio sam se s hrvačima i prije. Borio sam se protiv Yoela Romera koji je osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama. Jasno da se ne radi o istom tipu grapplera, ali o tome ću razmišljat kad dođe vrijeme za to.'', osvrnuo se Whittaker na potencijalni meč protiv Chimaeva.

Istina je da je Whittaker dvaput pobijedio hrvača kao što je Romero, ali Kubanac je bio poprilično pasivan unutar MMA kaveza, barem kad su hrvanje i grappling u pitanju. Mnogi su se često pitali zašto Romero ne forsira takav način borbe, ali konkretne odgovore nikad nismo dobili.

U svakom slučaju, Whittaker je jedan od boraca koji jako dobro brane pokušaje rušenja, a istovremeno je izuzetno opasan u stojci. Bio bi to više nego zanimljiv ''matchup'' za Khamzata Chimaeva, no Čečenu tek predstoji uspon na ljestvici srednje kategorije. Tko zna hoće li Whittaker tada još biti u toj kategoriji, jer Australac pokazuje određene tendencije ka prelasku u polutešku kategoriju.

Linker
08. svibanj 2024 22:17