UFC

Za McGregorovog trenera Jones je čisto pobijedio Reyesa, objasnio je i zašto!

 Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Rezultat glavne borbe UFC-a 247, koji smo prošlog vikenda pratili iz američkog Houstona, je izazvao dosta kontroverzi. Mnogi su odluku da je Jon Jones pobijedio Dominicka Reyesa u "main eventu" i zadržao pojas UFC prvaka nazvali skandaloznim, a neki je proglasili i velikom krađom.

Meč je zaista bio jako izjednačen, a posebno je teško procijeniti tko je bio bolji u trećoj rundi, koja je u konačnici najviše i podijelila suce i javnost. Ipak, većina fanova, analitičara, pa čak i sam predsjednik UFC-a Dana White, vjeruju da je Reyes bio bolji i da je je trebao pobijediti u prvoj, drugoj i trećoj rundi. S druge strane, malo tko poriče Jonesovu dominaciju u posljednje dvije dionice.

Slavni MMA trener i vlasnik SBG dvorane iz Dublina, John Kavanagh, se ne slaže s većinom. On smatra da je Jones jasno i čisto pobijedio. Svoju procjenu temelji na činjenici da je UFC prvak bio sve bolji i dominantniji, kako je dvoboj u Houstonu odmicao i bližio se kraju. No, i sam je naglasio da nije sudac i da je ovo njegov osobni stav.

Upitan od strane fanova i sljedbenika na Twitteru kako bi on bodovao meč Jones vs. Reyes, McGregorov strateg je odgovorio:

"Znam da sam u krivu jer uopće ovo i radim, jer nisam nikakav utrenirani sudac, ali ja ću uvijek reći da više vrednujem kasnije runde, nego one ranije", započeo je svoju kratku analizu Kavanagh.

To je, naravno, apsolutno pogrešno, jer sve runde u MMA meču prema aktualnim pravilima se moraju vrednovati jednako. No, zato je Kavanagh i istaknuo da nije sudac.

"Pitam se tko bi preživio da u ovom meču nije bilo vremenskog ograničenja? I zato je ovo bila čista pobjeda Jona Jonesa za mene", zaključio je poznati trener.

Kavanagh je ovdje u pravu. Što je dvoboj odmicao i bližio se kraju, Reyes je kopnio, a Jones preuzimao konce meča u svoje ruke. No, ako se vratimo na pravila, jasno je da suci ne smiju na takav način vrednovati runde i određivati pobjednika nekog meča. Pravila bodovanja su prilično jasna, ali ih malo tko zapravo zna. To vrijedi čak i za aktere na najvišoj razini poput boraca, trenera, menadžera.

I baš zato mi još jednom podsjećamo na NJIH.

Linker
15. travanj 2024 04:21