UFC

Je li Jonesu pomogla činjenica da je borba bila u Teksasu? Vjerojatno!

Jon Jones i Joe Rogan
 screenshot/Youtube
Jon Jones savladao je Dominicka Reyesa u glavnoj borbi UFC 247 priredbe čime je obranio titulu UFC-ovog prvaka poluteške kategorije. No, mnogi smatraju kako to nije zaslužio, odnosno da su mu suci pobjedu poklonili. No, moguće je kako je presudno bilo to što se borba održala u Teksasu. Evo i zašto!

Prije svega je potrebno objasniti kako sportske komisije različitih američkih saveznih država vrlo često imaju različita pravila i smjernice. One što se tiču MMA-a najčešće imaju veze s pravilima. Naime, u listopadu 2018. godine UFC je uveo nova "unified/unificirana" pravila. No, problem kod njih je taj što nisu sve komisije ta pravila uvažile. Jedna od tih ona je u Teksasu, gdje se UFC 247 priredba održala.

Onaj glavni dio tiče se bodovanja borbe. Tako je iz spomenutih novih pravila, za koje se UFC nada kako će se uskoro koristi svuda gdje njihov Octagon bude gostovao, važno citirati jedan poseban dio.

"Efektivni udarci ili grappling trebali bi biti prvi prioritet pri donošenju odluke o pobjedniku runde. Agresivnost je 'Plan B' koji ne treba uzimati u obzir osim u slučaju da suci ne vide nečiju prednost u udarcima ili grapplingu. Kontrolu kaveza ili ringa ('Plan C') potrebno je uzeti u obzir tek ako su svi ostali kriteriji u potpunosti izjednačeni. No, to će biti ekstremno rijedak slučaj", stoji u novim "unificiranim" pravilima

No, kao što je navedeno u prvom odlomku, Teksas još uvijek nije prihvatio ta pravila, nego se i dalje pridržavaju starih pravila.

"Koristi se sustav s obaveznim dodjeljivanjem 10 poena. Suci trebaju odraditi pobjednika borbe tako što će nakon svake runde 10 bodova dodijeliti pobjedniku iste, a devet ili manje poraženom. Iznimka je jako rijedak slučaj izjednačene runde gdje će se bodovati 10-10.

Suci u obzir trebaju uzeti tehnike slobodne borbe, kao što su efektivni udarci, efektivni grappling, kontrola borilačkog prostora i agresivnost tj. obrana", navedeno je u starim pravilima pod poglavljem kriterija bodovanja.

Stara pravila još uvijek bune mnoge fanove, ali i komentatore, pa je tako i Joe Rogan više puta znao pokazati da se još uvijek nije privikao na pravila koja su na snazi sad već 16 mjeseci.

Prije svega je bitno usporediti gore navedena dva primjera. Prema novim pravilima, udarci su ono što najviše vrijedi i gdje ne bi trebalo biti važno jesu li oni došli iz defenzivnog kretanja ili iz napada. No, po starim pravilima kriteriji su jednako važni i nema sumnje kako Jonesovo kretanje i tzv. kontrola borilišta imaju efekta kod sudaca. Moguće da je upravo to presudilo na kraju odlučujuće treću rundu, koju su svi bodovali u korist dosadašnjeg prvaka. Jones je u njoj primio veći broj udaraca, no mnogi su pokušali natuknuti kako se puno ofenzivnije kretao te kako je pokazao više želje za otvorenom borbom.

Naravno, nitko ne može biti siguran da bi suci izvan Teksasa bodovali drugačije, posebno jer se zna kakav utjecaj ima samo ime Jona Jonesa. No, vrijedilo je spomenuti kako i dalje postoje neke savezne države koje se iz samo njima poznatim razloga protive promjenama koje je većina ostalih komisija bez problema prihvatila. A nešto tako samo stvara konfuznu situaciju među borcima, medijima i fanovima.

Linker
28. travanj 2024 17:36